Protože mořské ryby, které se loví na moři ve velkém do sítí, se tak jak jsou nasypou do lodí, kde je nezabíjejí jednotlivě paličkou do hlavy, ale nechají je "leknout". Ono by se to ani časově nedalo jinak zvládnout.
Leklá ryba je ryba, které vlastně praskne srdce, které se vykrví ne do masa, ale do vnitřností. Při zabíjení (např kapra u stánku) se musí ryby vykrvit, aby neměly krev v mase. Leklou rybu ovšem můžeme bez obav jíst, ovšem vnitřnosti zřejmě budou nanic.
Jelikož vnitřnosti jsou stejně po zakrvení bezcenné a také se rychlaji kazí, je vhodné dováženou mořskou rybu vykuchat. A také to mnoho lidí ani nechce doma dělat.
Všimněte si také, že i u našich ryb mnoho lidí dává přednost filetování kvůli kostím, i když je potom ryba dražší.
Já si obřad vybírání kostiček nejen o Vánocích ráda vychutnám... :-)