Jasně, nevyrábí se stejné produkty. Dnes je technologie výroby jiná a čistota je lepší než dřív. Jenže já byl zvyklý z mléka lžičkou sbírat smetanu a třeba ho dát za okno aby zkyslo. Dnes smetana díky technologii výroby k sebrání není a mléko za oknem nezkysne ale shnije. Osobně nechci aby mě Pribinák vydržel měsíc, ale chci aby mě chutnal jako dřív, čokolády mají jiné složení, i ta dovážená Cola je jiná. Bylo by zajímavé dát spotřebitelům na výběr a postavit vedle sebe výrobky podle těch starých norem a výrobky nové. Možná že by se ukázalo že dnešní nejsou kvalitnější ale pouze jiné a těžko říct, které by šly víc na odbyt.
Čistota je lepší než dřív? Jak jsi na to přišel?
Nevím, školy nemám, ale dříve to bylo téměř, často zcela, bez chemie. A životnost v řádu dnů. Dnes chemie horem dolem, životnost v řádu týdnů až měsíců. Lze z toho říci, jestli byla nebo je lepší čistota? Nelze. Na druhou stranu nějaká elementární čistota musela být tehdá i dnes, aby to prošlo základními procesy (kvašení atp.).
Dříve že mléko zkyslo? Ani náhodou. Tehdá i dnes pasterizované, takže tam chybí "hodné" bakterie, takže shnije.
Jo, zkyslo, ale to musel člověk na ves přímo za krávou. Stejně jak dnes.
Kdepak, já vidím největší rozdíl v požadavku obchodníků na nekonečnou životnost, a šizení/prodlužování životnosti výrobců chemií a náhražkami škrobem, guarem atd.
Tak u dojení krav dojícími automaty se zcela běžně stávalo, že přísavka odpadla na zem a nasávala hnůj. Proto tolik bakterií v mléce tehdy. Aby mléko nezkyslo, tak se do něj tehdy přidávala odstředěná krevní plazma, proto mléko mělo nasládlou chuť. Běžně se stávalo, že se zkažené maso přidávalo do uzenin atp. Za socialismu bylo na papíře vše krásné, ale téměř nikdo to nedodržoval.
Aha. Dnes už se to stát nemůže. Dnes už máme nové, uvědomělé krávy, které vědí, že skončil socialismus a musí si na sebe vydělat. Takže si dávají pozor, aby přísavka neodpadla.
No, tehdá i dnes, takové mléko se dá jedině skrmit prasatům, blbe.
Plazma... ty už jsi definitivně zblbnul.
Mne ten clanek pripada, ze zacina od konce. Zakladem neni mleko, ale kravy a to, cim jsou krmeny a jak dobre se s nimi zachazi. To se pak teprve odrazi na kvalite mleka. Jestli se kravickam- typickym vegetariankam dava masokostni moucka a jine prumyslove smesi, misto zeleneho krmeni, tak jim muze byt akorat tak blbe. Pak to mleko uz davno nemuze byt ani zdrave, ani chutne, ale proste jen dalsi prumyslovy vyrobek, ktery si mnoho lidi spravne radsi odepre.
To víšžejó, Jasánku. Komunisti.
Možná nejsem tak ideologicky na výši, jako ty, kapitalistický politruku, zato mi paměť ještě slouží. Pamatuji si, že BSE, tedy nemoc šílených krav, způsobená právě krmením masokostní moučkou, se objevila ne u komunistů, ale v západní Evropě.
Krmili s tím svého času všichni, Jasánku. Ale na západě mnohem více. Měkčí hygienické limity, vyšší tlak na cenu, a výsledkem bylo BSE.
Úroveň článků na tomto webu je opravdu tristní! Bláboly autora jsou neskutečně hloupé. Plete si odbornost s ideologií, a proto není divu, že "vyprodukoval" takovou snůšku hloupostí. A bohužel to není ojedinělý lapsus. Doporučuji vřele čtenářům neztrácet četbou tohoto webu čas!
Politruku, co si přečíst něco o výrobě místo pohádek pro nové svazáky? Nebo jsi schopna pochopit, že když tam je živá kultura tak to vydrží i dnes v řádu dnů. A nic na tom nezmění, že dnes pod stejným názvem je jiný obsah...
Já bych měl jedno přání, svazáci před 89, a svazáci dneška jako ty "táchněte dopr..."
to lidem opravdu dneska nekdo miri pistoli na palici u regalu s krabicovym mlikem a nuti ho uht mliko kupovat? stejne tak syry z kytek nebo "zakysany" dobroty s pulrocni trvanlivosti? nebo je to jen omezenost techto lidi pouzit mozek a koupit si co presne chteji od nepasterizovanyho mleka po pribinacek urceny k okamzite konzumaci.
holt co jim neukazou v reklamnim bloku na nove pred ruzovkou tak nekoupi, a pak akorat cumi a remcaji.
o tom prave mluvim. vam nekdo drzi pistoli u hlavy abyste si musel ty hnusy, ktere jste vyjmenoval, kupovat?
proc si nekoupite kvalitni bez barviv, stabilizatoru, aromat ...?
ano nevydrzi vam v lednici mesic a trvanlivost je 2-3 dny, ale je jich na trhu dost. jenze kdyz zvladnete nakoupit je v super/hyper pak je to tezky.
Takže kedysi sa do jogurtov tiež pridávalo sušené mlieko aby vyzerali hustejšie, a dosladzovali sa kukuričným sirupom aby sa nimi viac ľuďia napchávali. A produkty sa označovali Light ak mali buď nedostatok tukov a nadbytok cukrov, alebo nedostatok cukrov a nadbytok tukov. Dokonca kedysi nebolo možné kúpiť plnotučný jogurt, tak ako ho teraz človek bez mapy s vyznačenou cestou k maloroľníkovi nenájde. A syry sa tiež pančovali pomocou margarínov tak ako sa to všetko deje teraz..
Tento článok je určený len na zvýšenie PR pomocou vyvolania flame war. Informácie v ňom sú nielen že bezcenné, ale aj (slušne povedané) nepravdivé.
Mě teda může nejvíc nakrknout, když televize nebo nějaký časopis provede tzv. kontrolní nákup. Pokaždé se zjistí, že u Němců mají tytéž potraviny a další zboží kvalitnější a navrch levnější.
Jinak se mi zdá, že zrovna mléčných výrobků je takový výběr, že si na své přijde každý. Když třeba koupíte farmářské máslo (větší obsah tuku 85%), smetanový jogurt (Choceň) a nějaké dobré plnotučné (né trvanlivé) mléko (Madeta, Opočno), tak si nemáte na co stěžovat. A když nejste líní něco pro to udělat, stačí si vybrat v okolí farmáře a můžete mít přímo od krávy. Tak o co jde.
Že byly mléčné výrobky za komunistů lepší si nemyslím. Dobře to pamatuju. Máslo nerozmatatelné, samá bílá syrovátka, nebo co to bylo, příšerné kyselé jogurty ve skleničce, tvrdý hermelín, mléko v pytlíku a pak na podlaze trolejbusu, a tak dále. To bych nevracel.
me ty kontrolni nakupy uchvacuji, to je same mleko, 1-2 druhy zeleniny, cokolada, susenky, ale nikdy kus kvalitniho masa nebo ryby, ktery jsou v nemecku drahy jako cert. takze pokud usetrim 10kc na cokolade a 3kc na mliku, ale dam o 100-200kc vic na kile masa/ryby, tak to je vazne vejvar.