Jasně, nevyrábí se stejné produkty. Dnes je technologie výroby jiná a čistota je lepší než dřív. Jenže já byl zvyklý z mléka lžičkou sbírat smetanu a třeba ho dát za okno aby zkyslo. Dnes smetana díky technologii výroby k sebrání není a mléko za oknem nezkysne ale shnije. Osobně nechci aby mě Pribinák vydržel měsíc, ale chci aby mě chutnal jako dřív, čokolády mají jiné složení, i ta dovážená Cola je jiná. Bylo by zajímavé dát spotřebitelům na výběr a postavit vedle sebe výrobky podle těch starých norem a výrobky nové. Možná že by se ukázalo že dnešní nejsou kvalitnější ale pouze jiné a těžko říct, které by šly víc na odbyt.
Čistota je lepší než dřív? Jak jsi na to přišel?
Nevím, školy nemám, ale dříve to bylo téměř, často zcela, bez chemie. A životnost v řádu dnů. Dnes chemie horem dolem, životnost v řádu týdnů až měsíců. Lze z toho říci, jestli byla nebo je lepší čistota? Nelze. Na druhou stranu nějaká elementární čistota musela být tehdá i dnes, aby to prošlo základními procesy (kvašení atp.).
Dříve že mléko zkyslo? Ani náhodou. Tehdá i dnes pasterizované, takže tam chybí "hodné" bakterie, takže shnije.
Jo, zkyslo, ale to musel člověk na ves přímo za krávou. Stejně jak dnes.
Kdepak, já vidím největší rozdíl v požadavku obchodníků na nekonečnou životnost, a šizení/prodlužování životnosti výrobců chemií a náhražkami škrobem, guarem atd.
Tak u dojení krav dojícími automaty se zcela běžně stávalo, že přísavka odpadla na zem a nasávala hnůj. Proto tolik bakterií v mléce tehdy. Aby mléko nezkyslo, tak se do něj tehdy přidávala odstředěná krevní plazma, proto mléko mělo nasládlou chuť. Běžně se stávalo, že se zkažené maso přidávalo do uzenin atp. Za socialismu bylo na papíře vše krásné, ale téměř nikdo to nedodržoval.
Aha. Dnes už se to stát nemůže. Dnes už máme nové, uvědomělé krávy, které vědí, že skončil socialismus a musí si na sebe vydělat. Takže si dávají pozor, aby přísavka neodpadla.
No, tehdá i dnes, takové mléko se dá jedině skrmit prasatům, blbe.
Plazma... ty už jsi definitivně zblbnul.