Od plagiátu je třeba odlišit citát, který ovšem musí mít podle autorského zákona „přiměřený rozsah“ a pokud to je možné,
musí být doprovázen uvedením autora a pramene.
To je nezbytné například pro recenzi, ale také pro propagaci díla a podobně. Ve vědeckém a literárním provozu se cituje velmi často, nedbání těchto zásad se však posuzuje přísně, i když přesná hranice může být předmětem sporů. Usvědčený plagiátor ztrácí odbornou autoritu a může být z vědeckého provozu neformálně vyloučen. Zvláště nebezpečný je plagiát recenzenta, který posuzovanou práci pozdrží a její obsah či myšlenky sám uveřejní jako vlastní.
O recepty zas tak moc nejde, to se týká jen některých výjimečných specialit. Ovšem "ukrást" celkovou strukturu menu a k tomu doporučené postupy jaké použít suroviny atd, aby to vycházelo ekonomicky a optimálně se vše využilo (a teď nemám na mysli nějaké pochybné postupy) už může být pro "zloděje" docela přínosné a škodu to způsobí.