Přestože zdaleka neholdujeme čajům jako Britové (přečtěte si, co je tak úžasného na čaji o páté na Vitalia.cz), i tak se u nás v Česku navyšuje poptávka po kvalitních sypaných čajích. Pokud si chcete čaj vychutnat skutečně tematicky se vším servisem a odborností, neváhejte zamířit do čajovny.
I když rozlišujeme hned několik druhů čaje, je důležité si uvědomit, že se vždy jedná o jednu a tu stejnou rostlinu, a tedy o čajovník čínský (Camellia sinensis). Jediným rozdílem tedy je způsob oxidace, který lístkům udává výslednou barvu, podle níž po té čaje rozdělujeme.
Kofein obsažený v čaji je z hlediska využitelnosti a práce s energií mnohem efektivnější. Stimulující výsledek s navyšujícím se pocitem vitality má tak pozvolný náběh s delší dobou trvání, než je tomu u kávy, která mimo jiné funguje okamžitě, leč krátce.
Černý čaj – oblíbená klasika nejen u nás, ale i ve světě
V Anglii si jeho chuť zjemňují mlékem nebo smetanou a řadí se k nejoblíbenějším čajům vůbec. Jeho vychutnání předchází také správná příprava. Dokonale připravený černý čaj se zalévá vřící vodou, aby se z lístků uvolnily klíčové látky, ve které se po té louhuje až tři minuty.
Černý čaj nám v Česku pomáhá překonat žaludeční obtíže ve chvíli, kdy jsme tzv. na dietě.
Pravidelná konzumace snižuje cholesterol, prospívá cévám, čímž minimalizuje vznik mozkové příhody či infarktu, představuje prevenci před rakovinným bujením a „pohlcuje“ volné radikály.
Hodnota obsaženého kofeinu černého čaje se pohybuje kolem 40 miligramů. Doporučuje se také diabetikům, kterým pomáhá redukovat glukózu v krvi. Přečtěte si také „Nový inzulín“ snižuje rizika pro diabetiky.
Zelený čaj je jemnější na chuti, zato velký bojovník v rámci zdraví
Lístky čajovníků tu neprocházejí procesem oxidace, a tak si zelený čaj zachovává všechny přirozené látky (katechiny, fluoridy, třísloviny), vitamíny řady B, C, K, E a řadu minerálních látek.
Galerie: Vitamíny v potravinách
Aby odvar zeleného čaje byl chutný a kvalitní zároveň, je potřeba ho zalít vodou o teplotě asi 80 °C. Nikoli více z hlediska hořké chuti, ani méně kvůli nedostatečnému uvolnění tříslovin a látek ovlivňujících chuť a vůni.
Lístky zeleného čaje můžete zalít vícekrát, dokonce nejkvalitnějším bude v pořadí druhý odvar, při kterém dojde k plnému uvolnění a rozvoje chuti i barvy.
Jeho popíjením umožníte tělu lépe spalovat tuky, předejdete tvorbě zubního kazu, vyženete z těla zánětlivá ložiska, navíc si zlepšíte náladu a také zabráníte poškození buněk.
Bílý čaj byl dříve pokládán za luxusní artikl
Svého času si jeho jemné, vyvážené chuti směli užívat jen císaři, až natolik byl vzácný a obyčejným lidem nedostupný. (Podívejte se na nabídku bílých čajů dnes.)
Bílým se nazývá podle jemných, stříbřitých chloupků objevující se výhradně u nejmladších lístků čajovníku, a proto čítá také vysoké množství antioxidantů.
Obsahuje asi 15 miligramů kofeinu a jeho přípravě předchází voda o teplotě cca 70 °C.
Prospívá srdci, urychluje hubnutí a často jeho extrakty nalézáme v kosmetice.
Chcete zhubnout? TOP 10 pomocníků na hubnutí
Neznámé a zdraví prospěšné (ne)čaje
Přírodní energy drink bez skrytých hrozeb, to je maté
V Latinské Americe maté pije téměř každý a stává se něčím jako rituálem. Připravuje se z cesmíny paraguajské, zlepšuje koncentraci, bystří mysl a revitalizuje zažívání. Začátečníka překvapí typickou hořkostí.
Lapacho: detoxikace z Peru
Jeho základem je vnitřní kůra stromu lapacho. Inkové jím odvrací virózy, prostydnutí a navíc lapacho pomáhá tělu s vyloučením odpadních látek nebo s detoxikací organismu. (Různé čaje lapacho najdete zde.)
Rooibos je bez kofeinu
Jedná se o keř jménem čajovec kapský, jenž se drtí a následné suší, původem z Afriky. Rooibos čaje tiší pálení žáhy, obsahuje železo, léčí kožní problémy, alergie, deprese (přírodní antidepresiva jsou také třezalka a magnolie) a přírodní cestou si poradí se spánkem (podívejte se, které přírodní prostředky na spaní nezpůsobí návyk).