Indukcni desku by predevsim nemeli pouzivat lide, posedli vymitanim elektromagnetickeho pole ze sveho okoli (rikaji mu "smog"), protoze tahle deska ho produkuje v takove intenzite, o jake se jim treba u mobilu ani nezda (napr. by ji nemeli obsluhovat lide s kardiostimulatorem).
Me na indukci nejvic vadi nutnost pouzivat jine nadobi, pricemz zalezi na naladovosti desky, jak moc se trefite do spravneho typu (rozhodne nestaci, ze nadobi je oznacene jako vhodne pro indukcni desky, hned nekolik takovych hrncu za mnoho tisic jsme museli vratit). Tech vyhod oproti klasicke elektricke desce neni zase tolik (mozna rychlost ohrevu, ale koho spasi tech par desitek vterin u prazdneho hrnce s vodou?), aby mi tohle nepohodli vyvazily.
Hmm, tak málo výhod se Vám zdá? :-)
Co třeba:
- rychlá a přesná regulace
- energetická úspornost
- bezpečnost dětí
- ochrana před samovznícení oleje (nemají ovšem všechny)
- jednodušší údržba
Nádobí je dnes už naprostý standard a stačí si vzít s sebou do prodejny magnet :-))) , jde o chybu výrobce nádobí, popř. v nákupu, desky za to nemohou....
Jinak k článku, autor/ka popisuje princip funkce celkem správně, ale jestlipak šla někdy okolo trafostanice - ano "vrčí" , stejně tak může vrčet i indukce, jde totiž principielně o trafo a chvět se mohou třeba tzv. transformátorové plechy tvořící jádro cívky - vibrují............
Prostě proto, že kuchaři mají určité zvyky........... :-)
Nicméně v moderních provozech se prosazuje indukce.
Kuchaři potřebují rychle regulovat teplotu, což klasická elektrická deska neumožňovala, u indukce to ovšem lze (nedochází k doběhu, vypnete nehřeje).
A jako bonus nemáte v kuchyni 50 st. celsia od hořáků............:-)
Člověče už jste někdy viděl moderní sklokeramickou plynovou desku.
Rozhodně se čistí lépe než elektrická, trochu složitěji. ale bez připečených zbytků
Mastná špína je úplně stejná jako u ostatních desek. Nebo si myslíte. že plyn je mastný?
Poslední výbuch před lety sice srovnal jeden dům se zemí, ale to byl úmysl. Výbuchy mají většinou na svědomí kotle nebo ohřívače.
A jestli si myslíte, že na elektrice se nemůže vznítit olej v pánvi, tak se doptejte u hasičů.
Nejsem troglodyt a používám elektřinu také, ale na plynu se mi ( teda manželce) prostě vaří lépe.
tsd
Člověče, prodávám to všechno 25 let............
Indukce! o které se zde bavíme se čistí nejjednodušeji ze všech, protože je hladká, teploty na povrchu skla nedosahují takových teplot a tedy se nic nepřipéká, zrovna tak zde nejsou úsady ze splodin hoření plynu, které se spolu s tukem usazují po celém interieru nejen na desce !
Klasická indukce je také v nákupu levnější než plynová deska na skle (o které asi básníte - ta se skutečně udržuje o něco lépe než nerez nebo smalt, ale přesto je profilovaná - hořáky, a ty splodiny na ni jsou pochopitelně také) Existuje ještě také tzv. plyn ve skle, ovšem u nás se neprodávám, protože naše norma jej považuje za ještě více nebezpečný než klasický plyn s hořáky navrchu.
Vznícení oleje nemá NIC společného se způsobem ohřevu, jenže INDUKČNÍ desky mívají 300 st. ochranu před samovznícením, což do plynu instalovat nelze - kdyby jste to lépe četl, nemusel bych se opakovat.
Co se ovšem od plynu (na rozdíl od elektrik) vznítí a jinde ne jsou třeba tukové filtry odsavačů nebo třeba utěrky . Otevřený oheň je otevřený oheň - o nebezpečí pro děti nemluvě a o tom, že ještě dnes jsou v prodeji desky bez pojistek při úniku plynu nemluvě.
Samotné vaření je na indukci a plynu de facto stejné, neexistuje rozumný argument pro plyn a proti indukci.
Opravdu nejsem prodavač v elektru. :-))
Mám jediný argument proč plyn. VYHOVUJE MI TO !
A je mi lhostejné co nařizují módní trendy.
Mimochodem nejlépe je upečená kachna v troubě starého kachlového sporáku, kde se topí dřeven a šiškami.
tsd
Můžete odhadnout kolik procent plynových zplodin je v tom mazlavém usazeném tukovém filmu? Promile, procento?
Je jasné. že nejlepší je vařit na plynu - otevřeném ohni. Ukažte mi kuchaře profíka v restauraci, který používá nějakou elektromagnetickou kravinu. A WOK hořák, to je panečku rachot.
Pravda, údržba plynové desky je náročnější, ale máme přítelkyně, manželky a někdo dokonce i stroj - myčku nádobí :-)
Jedině asi ta bezpečnost. To souhlas, že plyn prohrává.
Tak vás vyvedu z pravěku chcete?
Indukční Wok samozřejmě existuje.
Na indukcích vaří i v Café Imprerial u národem oblíbeného Pohlreicha a víte proč? Protože jak sám prohlásil není blbej , jako většina našich kuchtíků, kteří zamrzli ve středověku.
Nejen, že je to bezpečnější, je to i daleko pohodlnější pro personál, protože v kuchyni není (zejména v létě) takové vedro jako od plynu. O "mastné špíně" a nehodách s ohněm nehovoříc....
Pověra o vaření profíků na plynu vznikla za krále klacka, kdy indukce nebyly, plyn se totiž skutečně dá na rozdíl od klasické elektriky rychleji regulovat, od dob indukce však již tento argument neplatí.
Jinak drtivá většina kuchařů používá v kuchyni elektromagnetickou kravinu, jež zove mikrovlnka.............
No a jak nacpete varný panel od plynu do myčky, to bych vás chtěl tedy vidět - max. hořáky, které ovšem u elektriky vůbec nejsou, čili řešíte pseudoproblém........
No dobrá, když to píšete. Znám pár kuchařů, starých mazáků, a všichni jedou na plynu. Na nic jiného si zvykat nebudou. Ale to je asi pochopitelné, stejně jako u mě. Polhreicha neznám, jen z doslechu vím, že je to nějaký mediální bavič. Takže mi je jedno co propaguje. Nejspíše to, za co má zaplaceno.
S hořáky do myčky máte pravdu, špatně jsem se vyjádřil, no ale pak mám čistou hladkou plochu, kterou utřu hadrem.
A ještě mi, prosím, napište, když se v tom vyznáte, jak je to s nárazuvzdorností u těch indukcí. Může mi na ní lehce vyklouznout hrnec s 20 kg brambor a pod. ?
PS: vařím na zemním plynu, jezdím na zemní plyn :-)
Ne proto, že to píšu....:-), ale proto, že je to holý fakt....
Pohlreicha zná promiňte každý, i malé děti.........:-), nikoho známějšího jako příklad jsem skutečně uvést nemohl, když jste chtěl to jméno.
On to nikde nepropaguje, je to kuchař, vaří - ale ptal jsem se ho na to :-). Sjezdil celý svět s vařečkou v ruce.....
U indukce máte také JEN tu hladkou plochu, kterou utřete hadrou, čili nic nedáváte do myčky.
20kg brambor v hrnci - to vaříte prasatům?, Ale abych odpověděl, záleží jak ten hrnec dopadne, odolnost skla je stejná jako u klasické sklokeramiky nebo u toho vašeho plynu, jde o stejný materiál, ale 20 kg podle mne poškodí vše, i nerezovou plynovkou desku..........
Nicméně v domácím použití se nepředpokládá, že někdo bude házet na desku 20 kg, to je malá činka............je to stejné, jako by jste se mne u dřevěné kuchyně ptal, jak dlouho můžete držet hořák autogenu u dvířek než chytnou, normální lidé, to zkrátka nedělají a tak se tomu výrobci ani nepřizpůsobují, jistě by mohlo být sklo tlustší na funkci indukce by to nemělo vliv a pevnost by byla vyšší, nebo můžete použít dvě dvojplotýnky, tím se odolnost vůči nárazu také zvýší, ale jak říkám, považuji to za nesmyslná extrém, kdyby tady ta potřeba byla, výrobci by dávno reagovali zesílením skla.
" Pohlreicha zná promiňte každý, i malé děti.........:-) "
No jo, když mi nemáme televizi, tak neznáme ... :-(
" 20kg brambor v hrnci - to vaříte prasatům?, Ale abych odpověděl, záleží jak ten hrnec dopadne, odolnost skla je stejná jako u klasické sklokeramiky nebo u toho vašeho plynu, jde o stejný materiál, ale 20 kg podle mne poškodí vše, i nerezovou plynovkou desku.......... "
Ano, vařím často v hrnci cca 20kg. Brambory, maso, domácímu zvířectvu, psům. A na plynový sporák to fláknu a rošt na sporáku je O.K. Nerezové desky pod roštem se hrnec ani nedotkne. Nemyslím si, že je to stejný materiál jako sklo.
Tak nevím, jestli se mi vyplatí vyházet starší kvalitní nerezové nádobí za x tisíc + zánovní sporák za x tisíc a koupit indukční sporák za x tisíc a magnetické hrnce za x tisíc. A posléze fláknout hrnec na indukční desku a kupovat novou. A ještě se učit znovu vařit. A to vše proto, že nebudu muset rošty ze sporáku dávat do myčky.
Asi to nebude výrobek pro mě.
Jinak díky za odpovědi. Jen ten sarkasmus jste si mohl nechat.
Njn, je těžké přesvědčit někoho, kdo žije v 19. století (to je mimo jiné také stoletím páry, jak praví klasik :-) ), nemáte v garáži Sentinel?
Víte standardní domácnost prasatům doma nevaří, to bych vám mohl odpovědět, že moje bába vařila 100 kg v Brutaru, to jste se svou plynovou deskou v (_!_), a když už , zpravidla na to bývá černá kuchyně mimo domácnost - no ale co už..........
Hrnce lidé zpravidla mění pokud kupují novou kuchyň že ? Nikde ovšem není psáno, že to vaše staré nádobí nebude na indukci fungovat, naopak je pravděpodobné , že ano, dokonce představte si i staré smalťáky.
Jinak ty hrnce nejsou nijak zvláštní ani nijak dražší pro vaši představu. Kdy chcete co vyhazovat a měnit je jen na vás, nikdo vás přeci nenutí to udělat, řešíme tady obecný princip.............
A máte naprostou pravdu, pro vás to skutečně není........
Brutar máme taky...a zase jsme u toho ohně :-)
Proč máte pocit, že žijeme v 19. století ? Protože nemáme indukci, mikrovlnku a televizní kanály s Polhreichem ?
Ten, kdo chce být potravinově trochu soběstačný, je dle Vás někdo z předminulého století ?
Divná logika, ale budiž.
Argument, proč indukci namísto plynu nemáte, ale urážet Vám jde.
Chápu, že si ten přístroj pro moderní lidi pořídí někdo do nového bydlení. Je to věc volby. Ale jinak jsou to vyhozené prachy.
Tak se mějte hezky.
Nikdo vám nebere váš životní styl, ovšem uznejte, kdo dnes nemá televizi? Ale budiž, že tedy máte ten plyn, když jste tak retro? A PC ? Žasnu...
Argumentů proč je lepší indukce než plyn jsem sem dal myslím už víc než dost a opakovat se vážně nehodlám.......
A k té soběstačnosti......sám mám malé hospodářství,koně,traktor,vlastní studnu,výrobu el.energie.............to ovšem neznamená, že musím být 100 let za opicemi víte?
Nejsem retro, snad konzervativní Jen nemáme rádi zbytečnosti a kraviny. Mám to, co potřebuji pro život, co mi ho ulehčuje, co mi ušetří čas. Díky PC nemusím běhat na poštu atd. Plyn není retro, byl v domácnostech v dalekém komunismu. Televize je tak maximálně k h....
Kdo nemá indukci je 100 let za opicema ? Ale to tak ...
Vaše argumenty:
1- rychlá a přesná regulace
2- energetická úspornost
3- bezpečnost dětí
4- ochrana před samovznícení oleje (nemají ovšem všechny)
5- jednodušší údržba
1) - Plyn má to samé
2) - není to pravda
3) - hrnec s vařícím obsahem se z indukce nedá převrhnout ?
4) - blbec se zabije i na přechodu pro chodce. ( netýká se všech ).
5) - rošt z plynového sporáku dám do myčky a poté je to stejná údržba.
Výhoda pro plyn:
1) nedělá to kravál
2) po 30. letech na tom umím parádně vařit
3) nemusím předělávat elektroinstalaci
4) nerozseká se plotna, když na ni upustím hrnec.
5)Funguje i bez elektřiny
6) Je ekologický ( 98% metan ) na rozdíl od elektřiny ( v ČR 75% tepelné elektrárny )
" ad 5) indukční funguje bez plynu, heč.
Argumenty dítěte... "
Argumenty dítěte ? U nás v zapadákově na kopcích jsou výpadky elektřiny poměrně časté, i několikahodinové. To by pak naštvalo, když vaříme večeři a najednou šlus. Vlastní elektrárnu nevlastníme. Výpadek dodávky plynu jsem ještě nezažil.
1) hukot větráčku je daleko menší než hluk hořícího plynového hořáku
2) to rozhodně není argument (neřkuli dalo -li by se o tom pochybovat)
3) nemusím přesekávat pro plynové trubky a všude to tahat a hyzdit si interier (opět pro lidi bydlící v chlévech,zemljankách apod. není argument - chápu).
4) to ovšem normální člověk nedělá :-), tenhle argument bych přirovnal k tomu, že traktoru také nevadí nějaký ten šrám, proto jezdím traktorem a ne v Rolsu (ne proto že bych na něj na rozdíl od pětadvacítky zetoru neměl), tam je hned každý škrábanec vidět - idiotská argumentace.
5) ovšem v tom případě škrtáte sirkou - ale elektřina také funguje i bez plynu..........:-)
6) To už je zoufalost, plyn je vedlejším produktem v těžbě ropy, čili moc eko to není, navíc vyčerpáváte přírodní zdroje, stavíte plynovody, ničíte těžbou a přepravou přírodu, budujete podzemní zásobníky.
Výroba elektřiny v centru je rozhodně ekologičtější navíc elektrárny jsou odsířeny atd.atd, jejich podíl se bude snižovat - proč myslíte, že svět spěje k elektromobilitě a vozy na CNG a LPG odcházejí do propadliště?
7) plyn smrdí a zplodiny hoření daleko více devastují interiery
A ano - indukce není pro každého..........vy jste zjevně ten případ.
" 6 ) To už je zoufalost, plyn je vedlejším produktem v těžbě ropy, čili moc eko to není, navíc vyčerpáváte přírodní zdroje, stavíte plynovody, ničíte těžbou a přepravou přírodu, budujete podzemní zásobníky.
Výroba elektřiny v centru je rozhodně ekologičtější navíc elektrárny jsou odsířeny atd.atd, jejich podíl se bude snižovat - proč myslíte, že svět spěje k elektromobilitě a vozy na CNG a LPG odcházejí do propadliště? "
Zemní plyn je vedlejší produkt v těžbě ropy ? Jste zcela mimo. To je samozřejmě nesmysl.
Asi jste měl na mysli LPG, to je odpadní produkt při rafinaci ropy. Co se CNG aut týče, jde o nejekologičtější provoz. Pokud nepočítáme vodíková auta, ale kdo ho má. Je spočítáno, a můžete si to dohledat, že z pohledu ekologie, elektromobil = ekvivalent benziňáku se spotřebou 7l / 100km. CNG auta jsou na velkém vzestupu.
Celou dobu se Vám snažím vysvětlit, že pokud mám doma zaveden plyn a jsem s ním spokojen, nebudu vše předělávat na elektřinu a indukci, protože k tomu není žádný důvod a v ničem si nepomůžu. Neušetřím tím ani čas, ani finance.
To samozřejmě není pravda, těžba ropy a plynu spolu úzce souvisí, plyn je vždy jen tam, kde je ložisko ropy, ovšem chápu, že "do hor" se tato informace ještě nedostala, tady , kde žijeme normálně to ví malé dítě.
Celou dobu se vám snažím vysvětlit, že tady řešíme OBECNÝ! problém - ne to, co máte doma, protože Bůch (ano Bůch - nesnažte se mne opravovat) ví, co tam také ještě máte, možná rozvod el. v hadru a napětím 120V, být všichni jako vy, ještě žijeme v jeskyních nebo na větvích.............
Vy ekologu..............:-)
Docela mne baví, jak se ekologií ohání kde-kdo a schovává za ní svou zkostnatělost nebo malé finanční možnosti ..........
Já už z Vás vyrostu. Bylo - nebylo :-) To tu budeme řešit ?
Jsou samostatné rafinerie zemního plynu, jsou také ty, kde je k tomu černé uhlí a jsou také ty spojené s ropou. Takže to není tak, jak tvrdíte, že těžba plynu je vedlejší produkt při těžbě ropy.
Vedlejším produktem v těžbě ropy jsou tak maximálně zasviněné oceány.
Tak jo no .....:-( , budu se opakovat (přitom by stačilo, kdyby jste se donutil přečíst celé vlákno že?)
Tak jak to píšete jsem žádné argumenty neuváděl, nesmíte vytrhávat z kontextu.........
1) s rychlostí a přesností regulace je to stejné
2) indukce je v SOUČASNÉ chvíli malinko ekonomicky náročnější a provoz, ale v domácích podmínkách to není nijak zásadní, jak se ukazuje v nově vybavovaných gastroprovozech, tak tolik zásadní už to není ani tam.....
3) ano bezpečnost je zcela neoddiskutovatelný argument, u plynu jde o otevřený oheň, čili jde o nebezpečí popálení, vznícení čehokoliv (třeba utěrky),výbuch, otrava (unikání bez hoření) - toto by myslím samo o sobě stačilo jako argument, proč plyn NE!
4) ano indukce může mít (na rozdíl od plynu) ochranu před samovznícením oleje
5) ano indukční desku stačí prostě otřít - tečka
u plynu (v závislosti na konstrukci) musíte sejmout a umýt hořáky (poté zpět poskládat), desku s prohlubněmi omýt nebo v případě nerezu odrhnout, přesto však nikdy nebude vypadat už jako nová (na rozdíl od elektriky)
6) plyn vyžaduje přívod trubkou, která v interierech překáží a hyzdí, výměny a kontroly plynových hadic, kontroly a revize plynového spotřebiče (což ovšem také něco stojí) - předpokládám neděláte......, nic z toho elektrická deska nevyžaduje, umístit ji lze kamkoliv, přivod řeší délka kabelu, plyn hadice max. 1,5m a to ještě musí být volně prověšena, takže v reálu je to pár cm od ventilu.
Jo málem bych zapomněl - stabilita hrnce na plynových hořácích a na rovné desce se opravdu srovnat nedá, zejména u některých typů.
Ani já opravdu nejsem prodavač v elektru...:-)
O módních trendech přeci vůbec není řeč, dal jsem vám jasné argumenty, oponujte jim........
Co se kachny týče, je to fuk, teplo jako teplo, záleží PŘEDEVŠÍM na kuchaři, ale fakt je, že v moderních strojích se lépe reguluje teplota i čas.............
Zkuste mi prosím ještě jednou vysvětlit, CO konkrétně vám na tom plynu tak vyhovuje? Zajímá mne to z pohledu někoho, kdo se tím zabývá a opravdu nemám argumenty pro plyn, krom jediného, trochu nepřesvědčivého, je za současné (ne zcela stabilní a predikovatelné) situace mírně levnější na provoz, což ale dle mého soudu nemůže převážit mnoho dalších výhod indukce.
To procento z hlavy neznám a vymýšlet si nebudu, ale známým faktem je, že při vaření na plynu je celková údržba domácnosti složitější právě z tohoto důvodu.(zkušenosti zákazníků).
Ale já nejsem žádný profík, ale běžný uživatel. Na plyn jsem prostě zvyklý, na elektřinu ne a indukci nemám. Je mi srdečně jedno na čem vaří Polreich, já podle plamene poznám za jak dlouho se začne vařit voda na vajíčka.
I když rekreačně používám elektřinu s výkonnou "turbo" zónou, nikdy tu vodu neohřeju dřív než na plynu.
Nehodlám trávit čas učením se zacházet s varnou deskou a odhadovat setrvačnost ohřevu a chladnutí. Nejsem profík a na práci mám důležitější věci. Vy si klidně využívejte nejmodernějších technických vymožeností, ale věřte, že s tou kachnou mám absolutní pravdu. Ačkoli vlastním i nejmodernější troubu, pokud je čas peče se ve sporáku. Není teplo jako teplo (tedy je, ale pečení není jen o teplu, ale taky o prodění vzduchu, ohřátí bočních stěn, těsnosti atd. A to měly generace před námi vymykané lépe, s tím nic nenaděláte.
tsd
Ta odpověď také nebyla na Vás, pán se ptal, který profík vaří na indukci, tak jsem mu laskavě jednoho poskytl, znám jich samozřejmě víc, ale ti by mu nejspíše nic neřekli............... Pohlreich je pojem v ČR.
Prosím rozlišujte klasickou sklokeramiku (kterou zřejmě máte) a indukci, je to jiný vesmír i když chápu pro laika to vypadá hóóódně podobně (zvenku), systém je zcela odlišný.............
Na indukci si třeba můžete vaření toho vejce uložit a bude pokaždé stejné.........(jedna z možností programování plotýnek).
K té kachně, problém není v troubě, ale promiňte v troubovi.
Pečení je odebírání vlhkosti z potraviny - tak jednoduché to je.
Co jednoduché není, je zvolit správnou teplotu, délku pečení a vlhkost.
Existují dokonce už i trouby, kde zadáte "kachna" a spotřebič ji dokonale připraví ať je jak chce velká, nebo třeba předem zmražená, to člověk nikdy nedokáže, pokaždé je naprosto stejně perfektní, ale věřím, že by se našel člověk, který by ji i v tomto zcela automatickém režimu dokázal spálit............
Věřte mi, že dobrý kuchař uvaří stejně na ohništi jako na indukci, jen na té indukci to bude mít 1000x snazší, to je vše, totéž platí o pečení chleba v peci a v troubě, nebo o té vaší kachně, zkuste se nad tím zamyslet.
Zase vedle :-), ale tak tím se netrapte, není to podstatné. Podstané jsou argumenty, z profesionálního hlediska mne zajímám názor zákazníků, kteří tyto spotřebiče užívají. Mohl jste vynést na světlo boží nějaký zajímavý argument, pro mne info. nestalo se, takže se nic neděje, mé jistoty zůstávají neotřeseny :-) .
nic si z toho nedělejte já taky zůstávám na svých pozicích neochvějně stát.
Pro mně je argument zvyk a nechuť se zabývat novinkami. Jestli to nechápete a neberete jako argument? Smůla pro vás.
tsd
P.S. až vám za bouřky vypnou proud nebo vypadne jistič, já vařím dál.(jako, že mně vaření moc nebere).
A co bych si měl jako dělat ? Promiňte moc tomu nerozumím........
Ta "novinka" je na světě přes 50 let..........jakkoliv se Vám to zdá prapodivné, indukční deska je daleko starší vynález než PC na kterém datlujete příspěvky - o principech el. magnetismu nehovoříc vůbec.........
PS: tak zrovna já mám ostrov, tedy nejsem závislý na vnější síti, ale mohl bych Vám napsat, až vám Putin zavře kohoutek............. a to bude myslím déle než na pár hodin a není to utopie, pak šup k ohništi :-)
Tak jeden protiargument jste právě napsal vy sám.
Kdyby to bylo takové bájo, jak tvrdíte, tak mi laskavě vysvětlete proč ani po padesáti letech si indukce nenašla cestu k většině zákazníků, když je tak báječná???
Leda, že by většina lidí byla taky tak divná jako já. :-))
tsd
P.S. Je zajímavé, že takový mobil, na který kde kdo nadává mají všichni. Indukci ne. PROČ???
Je to prosté milý Watsone - 1) registrovaný patent měli "západní imperialisté"
2) dlouhou dobu od vzniku to zařízení vypadalo jako malá atomová elektrárny, tedy nebylo jej možno využít v domácnostech, ještě v 90. létech to byl nepřekonatelný luxus pro horních 10tisíc, s cenou malého auta - nic z toho však už dnes neplatí, na západě se prodává již dávno, tady vzhledem k poklesu ceny díky masovosti posledních cca 10 let, nyní již například ve vestavbách (pro domácí použití) indukce daleko převálcovaly klasické desky............. - ovšem nějací brontosauři stále existují, to ne že ne :-)
Mobil jaksi můžete vzít do kapsy a zahodit (při dnešních cenách) kdykoliv se vám zamane, investice do kuchyně a spotřebičů je jaksi řádově jinde že?
Čtyřplotýnková indukční deska potřebuje třífázový přívod elektřiny a to znamená měsíčně značné chechtáky navíc. Vysekání nového kabelu ve zdi nepočítaje. Proto mnoho lidí zůstává u plynu, který je v kuchyni již zaveden a ceny jsou příznivé.
Kdo vaří hodně, pak má cenu energie z plynu levnější než cenu energie z elektřiny a jsou zákazníci u kterých to hraje roli.
Tak 1) klasická i indukční deska potřebují DVĚ fáze
2) samozřejmě je již mnoho typů, které lze připojit i na 220 V - tedy fázi jednu !!!
3) "hodně" , vaří gastroprovozy, ale i tam se již prosazují indukce
Takže suma sumárum, indukce je těžce na vzestupu, výhody jsou jasné, pokud měníte plyn za indukci i to lze řešit jednofází, ovšem ta reinstalace na 3x380V není vůbec problém (chápu, pro někoho je problém vše i dýchat.........)
Kde žijete vy netuším, osobně si elektro v prodejně potravin nekupuji (a zjevně nebudu sám), mají tam nějaký no name, jak píšete jednoplotýnkový vařič, to je dobré tak na chatu, doma je to k ničemu víme?
Navíc spousta těch důchodců si ho už zakoupila u šmejdů za těžký peníz (nejste jeden z nich ?).
Ne nejsem, kdybyste si přečetl pozorně celé vlákno, tak byste věděl, že vám na indukci zvysoka.
Jinak obdivuji vaší prudkou inteligenci. To že se někdo dlouho pohybuje v branži neznamená, že toho hodně ví. Stejně tak to může znamenat, že ostatní zatím nepřišli na to, že neví nic. Tak mně napadá, nejste vy jeden z těch šmejdů???
tsd
Už se kvůli vám musím zase trapně opakovat.
Agument1) Zvyk a dobrá zkušenost
Argument2) Nechuť se zabývat novými věcmi, když vyhovují ty původní.
Jestli to nevnímáte jako argument, vaše škoda.
tsd
P.S. jestli někomu vyhovují staré kožené boty, nemá důvod kupovat umělohmotné, které mají sice všechny technické vychytávky, ale jenom proto aby měly podobné vlastnosti jako ty kožené.
Vy mne opravdu bavíte................:-)
Argument 1) zvyk...........to není argument, to je vaše zkostnatělost, argument je to jen pro vás, jak se podle tohoto argumentu má orientovat člověk, který to chce řešit?
2) no to už asi ani nemá cenu komentovat...........
Argument - je soubor LOGICKÝCH tvrzení, podporujících teorii nebo popsanou skutečnost , ne vaše hluboké přesvědčení - to naopak žádným argumentem není, ale nechte to být...........
představte si, že máte obhájit investici do továrny na knedlíky v Itálii.
Prvním argumentem proti bude: Italové jsou zvyklí žrát makarony a na knedlíky je nepředěláte.
Jestli tohle není argument, pak vy jste ještě větší b..ec než jsme doufali.
( doplňte si laskavě sám, třeba borec, to vám určitě nebude dělat problémy
tsd )
:-)))) vy jste vůl jak anděl.............
Ale vlastně jo, odpovídá to, postoj k životu - proč to nejde.........
Klidně můžete postavit továrnu na knedlíky v Itálii a naučit Italy žrát houskáče, chce to jen strategii a průzkum trhu, přiměřenou velikost výroby, dostatek vstupních surovin...........to jsou ovšem věci, které vám nic neříkají.
Základní problém vašich úvah je, "já si to myslím" - a tak je to pravda :-). nemůžete zobecňovat své pocity, souložíte 1x za rok, tak proč by to nemělo stačit těm ostatním že? :-)
Jenže svět je už světelné roky daleko.....
Ale to už jsme od indukce někde úplně jinde - u vašeho ega, které nesnese,prohru.....:-)
znáte alespoň pět důchodců z té "spousty"?
Kecy v kleci. Ty vařiče nekupují určitě důchodci, nekupuje ty krámy nikdo, i když určitě technicky překonávají ty původní z pravěku, které si podle vás mohlo dovolit jen horních 10tisíc v USAa které jste tak plasticky popsal..
Tehdy jin taky tvrdili, že se jedná o převratnou novinku, bez které nelze žít.
tsd
Tak ještě jednou jo?
Jednoplotýnkový vařič z Lidlu je dobrý leda tak na tu chalupu, navíc, pokud je "stále" nabízejí, asi je prodávají, jinak by je tam neměli. Už jste viděl obchodníka, který bude držet v sortimentu něco, co mu nepřináší zisk? Já ne.
První indukční desky byly drahé, protože 1) šlo o novou technologii, 2) platila se licence, 3) díky malé sériovosti rostla cena...., co je na tom pro vás tak nepochopitelného? Je to vždy tak... první počítače a auta také stála nesmysl.. a dnes?
NIKDO netvrdí, že bez indukce nelze žít, to si zase vymýšlíte něco, co nikdo nepsal, ale je ve srovnání s jakoukoliv dnes dostupnou technologií na vaření nejvýhodnější - tečka.
Když chcete argument, co třeba tohle:
Švýcarští odborníci bohužel na základě měření polí a simulace proudových hustot indukovaných v těle obsluhy zjistili, že většina indukčních desek v blízké vzdálenosti překračuje nejen limity magnetického pole pro obyvatelstvo, ale některé z nich dokonce i limity pro zaměstnance, které jsou z pofiderních důvodů posazeny ještě výše.
Proudové hustoty byla simulovány v různých modelech a vzdálenostech, také pro expozici lidského plodu a malých dětí. Přitom se zjistilo, že expozice jejich mozku překračuje rozsah limitu pro obyvatelstvo. V nejhorších případech překračuje při běžné expozici původní nižší limit dle ICNIRP z r. 1998 šestnáctkrát, mozek dítěte může být přeexponován 2 x. Expozice tkáně CNS plodu může přesáhnout limity pro obyvatelstvo, pokud bude matka exponována na úrovni profesionálních expozic.
To zároveň dokládá, že metodika testování varných desek podle technického standardu IEC 62233 odporuje hygienickým limitům.
Indukční varné desky řada spotřebitelů i u nás pokládá za vrchol úsporné technologie vaření, kdy je magneticky vodivá nádoba ohřívána vlivem vysokofrekvenčních magnetických polí. Bohužel si málokdo uvědomí, že magnetická pole -mimo jiné biologické účinky- indukují v těle podle poměrně známých fyzikálních zákonů elektrické proudy. Navíc o působení vysokofrekvenčních magnetických polí toho zas až tolik známo není. Jsou známy případy, kdy citlivé osoby uvádějí nepříjemné pocity i ve více než metrových vzdálenostech. Dosud se mluvilo spíše o škodlivosti mikrovlnek, nyní si můžeme do skupiny rizikových "domácích" technologií založených na využití efektů neionizujícího elektromagnetického záření zařadit další.
Zdroj: http://1elektrosmog.pise.cz/140-nebezpecne-indukcni-varne-desky.html
Sláva moderní technice!!! Vivat!!!
tsd
no budiž k připomínkám . Já bych chtěl spíš vědět (než problémy s hrncem) jaká je životnost indukce oproti varné desce. Jak složitý je to přístroj a kolik má součástek . Žijeme v době , kdy neopravujeme , ale měníme . Jaká je životnost a spolehlivost obou spotřebičů . Jestli má indukce ráda , že jí zastavíte do moderní linky , protože něco to musí uchladit. Zase je indukce hrozně rychlá a regulace je podobná s plynem . Že to profíci nepoužívají , je věcí toho provozu v kuchyni . Plyn je jednoduchý a dosáhnete vysokých teplot , Provoz kde se vaří 6 hodin 7 dní v týdnu asi plyn . Doma i pro velkou rodinu spíš ta indukce když funguje . Howg