Rychle a ještě zdravě? Podle závěru testu časopisu dTest lze taková jídla připravit, a to s parními hrnci a troubami. Parní hrnce přitom překvapivě dobře zastanou tutéž práci jako mnohonásobně dražší parní trouby, uvádí dTest.
Výhody vaření v páře
Vaření v parním hrnci či parní troubě je podle dTestu skutečně zdravější než vaření ve vodě či dušení a nejedná se o pouhý trik prodejců sloužící ke zvýšení prodeje. „Když se vaří brambory ve vodě, ztratí až 34 % vitamínu C, v parní troubě ztráta klesá k 22 % a v parním hrnci činí dokonce jen 16 %,“ uvádí redaktor časopisu dTest Václav Beneš. „Připravované pokrmy se nepřipálí, nerozvaří a dokonce, když se najednou připravuje aromatická zelenina, ryba a brambory, nedochází k přenosu pachu mezi jednotlivými potravinami,“ dodává. Vaření v páře má oproti klasickým postupům i další přednosti – nižší ztráty minerálních látek, uchování barvy zeleniny, snížení, případně i vyloučení soli.
Parní hrnce vyjdou levněji než parní trouby, uspěly všechny
Podle výsledků testů přípravu menu s rybím masem, přílohou a zeleninou zvládnou parní hrnce stejně dobře jako parní trouby. Ceny dobrých parních hrnců se pohybují od 1300 do 3700 Kč, Vestavné parní trouby jsou sofistikované přístroje vybavené v některých případech řadou zajímavých doplňkových programů jako příprava jogurtů či zpracování ovoce. S cenou v řádu desítek tisíc se ovšem nejedná o přístroje pro každého.
Co ukázal test o parních hrncích a troubách?
- Parní hrnce a trouby: dTest prokázal, že obecně parní hrnce a trouby jsou kvalitní a splňují to, co slibují a co od nich očekáváme. Rozdíly mezi jednotlivými přístroji jsou v ceně, která se liší podle značky, designu a možnosti zabudování do kuchyňské linky.
- Vestavěné parní trouby: Vestavěné parní trouby jsou atraktivní, ale také o dost dražší. Přitom se nedá říci, že by byly výkonnější a dokonce nejsou ani praktičtější. Náročnější je i jejich údržba.
Co se týče samotného vaření v páře, obstály všechny testované přístroje se ctí. Do spokojenosti ovšem promlouvá i jejich obsluha a bezpečnost. „Některé parní trouby byly na štíru s praktickým provedením, což se například projevilo při manipulaci se zásobníky na vodu, ze kterých při přenášení kapala voda. U některých parních hrnců se špatně manipuluje nádobami a u některých se příliš rozpalují madla nádob. U modelu značky Rommelsbacher jsme narazili na nedostatečnou ochranu přívodního kabelu, tedy na potenciální nebezpečí,“ uzavírá výsledky Václav Beneš.
Zdroj a podrobné výsledky testu (v placené zóně): dTest