V chladicích regálech bývají blízko tvarohů a jogurtů vyskládány také chlazené sladké svačinky. Někteří výrobci je prezentují jako zdravější alternativu ke klasickým cukrovinkám. Je mezi nimi ale rozdíl? Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení třinácti chlazených výrobků s obsahem mléka a tvarohu. Zjistil, jak jsou na tom po výživové stránce.
Konzumace sladkých, průmyslově zpracovaných potravin a málo pohybu stojí za nadměrnou hmotností dětí. „Podívali jsme se tentokrát na složení nevinně se tvářících chlazených mléčných řezů. Nakoupili jsme jich celkem třináct, tři z nich byly tvarohové tyčinky. Vyhodnotili jsme, které výrobky jsou z pohledu výživy lepší než jiné,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Mléčná tyčinka skoro bez mléka
dTest porovnával tyčinky podle složení uvedeného na obalu výrobků. Mezi hodnotící kritéria dTestu patřil obsah tuku, cukru, bílkovin, přítomnost částečně ztužených tuků, glukózo-fruktózového sirupu nebo konzervantů. Nejvíce se výrobky mezi sebou liší v podílu a formě mléka. V tyčinkách najdete jak mléko čerstvé, tak sušené, někdy i smetanu, jogurt nebo sýr mascarpone.
Nejvíce čerstvého mléka avizují Kinder Mléčný řez a Müller Müllermilch Snack Čokoláda, celých 40 %, Pilos Milk Break z Lidlu pak 32,3 %. U zbylých tyčinek tvoří mléko zhruba pětinový podíl, výjimkou je Kinder Paradiso s pouhými 11 % čerstvého mléka. Všechny mléčné svačinky také obsahovaly mléko sušené. Nejvíce tvarohu by mělo být v Tvarohové tyčince Lidl/Pilos, kde tvoří 55 % výrobku.
Výsledky testu
Nejvíce mléka: Kinder Mléčný řez a Müller Müllermilch Snack Čokoláda
Nejvíce tvarohu: Tvarohová tyčinka Lidl/Pilos
Nejméně cukru (na sto gramů): Zott Monte Snack
Nejvíce cukru (na sto gramů): Kinder Paradiso
Nejméně tuku: Tesco Quark Bar (avšak nejsladší)
Výsledky vycházejí z deklarovaných údajů na obale.
Dvě tyčinky naplní denní dávku přidaného cukru
Obsah cukru byl posuzován jak v porci (tedy v celém dezertu), tak ve sto gramech výrobku podle klíče čím méně, tím lépe. „Denní maximum přidaného cukru je podle doporučení Světové zdravotnické organizace dvacet jedna gramů. Snědením skoro každé ze srovnávaných svačinek ukrojí dítě z této hodnoty hned polovinu. Výjimku tvoří Zott Monte Snack, který z ní vyčerpá třetinu,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.
Obsah cukru přepočtený na 100 gramů je nejnižší právě ve zmíněném Zott Monte Snacku (26 %), nejvíc cukru ukrývá Kinder Paradiso (39,6 %). Jen o málo méně je ho pak ve snacku Billa Milk Snack Cocoa, Penny Milk snack a v Bobíkovi s mléčnou náplní a kakaovou polevou (shodně 36 %).
Nabídka chlazených mléčných tyčinek je v obchodech velmi široká
I třetinu z tyčinky tvoří tuk
Tukový podíl se ve sledovaných pamlscích pohyboval okolo 28 %. Nejméně tučná je tvarohová tyčinka Tesco Quark Bar (17,4 % tuku), která byla ve své skupině zároveň nejsladší (32,2 % cukru). Rizikové částečně ztužené tuky přiznávají výrobci na obalech dvou tvarohových tyčinek (Tesco Quark Bar a Pribináček Tyčinka Vanilka) jako součást polev. Plně ztužené tuky přitom obsahovaly všechny tři dezerty z tvarohu.
Srovnání ukázalo, že jde vyrobit chlazený dezert bez použití konzervačních látek a glukózo-fruktózového sirupu, příkladem jsou Kinder Mléčný řez a Kinder Joghurt-Schnitte.
Stejně vyhrávají základní potraviny
Někteří výrobci prezentují mléčné řezy nebo tvarohové tyčinky jako plné živin a prospěšné k růstu dětí. „Děti taková svačinka nabudí rychlou energií, o kterou však velmi rychle přijdou. Jsou pak unavené, nesoustředěné a roztěkané. Nejde totiž o plnohodnotnou svačinu, ale stále jen o pamlsek,“ vysvětluje výživová poradkyně Štěpánka Čápová a dodává: „To, co skutečně potřebujeme, je čerstvá živá strava, jako jsou ovoce, zelenina a základní potraviny.“ Pokud nevíte, čím oblíbenou mléčnou tyčinku dítěti nahradit, nechte se inspirovat naším přehledným návodem, jak z nezdravé svačiny udělat zdravou.
Galerie: Jak z nezdravé svačiny udělat zdravou
Srovnání chlazených řezů a tyčinek najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky přineslo červencové vydání časopisu dTest.
Tipy dTestu: Vysoce průmyslově zpracované výrobky typu mléčný řez či tvarohová tyčinka mají k dokonalosti daleko. Obecně jde o sladké a tučné dezerty, které dodají tělu rychlou energii, ale po chvíli přijde opět hlad. V jídelníčku by se měly vyskytovat jen výjimečně. Při nakupování sledujte podíl cukru, způsob zpracování tuků a přítomnost potravinářské chemie. Čím „čistší“ složení produkt má, tím lépe pro spotřebitele.