Chemické ošetření pomocí pesticidů má ochránit rostliny a jejich plody před škůdci. Pesticidní látky ovšem škodí lidskému endokrinnímu a reprodukčnímu systému i v malém množství. Spotřebitelská organizace dTest proto otestovala přítomnost více než dvě stě čtyřiceti různých pesticidů, se kterými by bylo možné se v citrusech setkat.
Laboratoř odhalila pesticidy ve dvanácti z dvaceti testovaných produktů, bohužel i v citronech z ekologického zemědělství. Stejně jako před pěti, kdy jsme si v laboratoři nechali otestovat citrony, se i dnes potvrzuje, že pesticidy z kůry nevymyjete.
Cíl testu
Zjistit, kolik pesticidů a v jaké koncentraci obsahuje prodávaná citrusová kůra v různé podobě. Laboratorním zkouškám bylo podrobeno šest druhů čerstvých citronů v síťce, troje sušené citrusové kůry a jedenáct druhů kandované pomerančové, citronové nebo cedrátové kůry. Laboratoř sledovala (ne)přítomnost více než dvou set čtyřiceti pesticidních látek.
I bio bylo s pesticidy
Každá z testovaných kategorií kůry je svým způsobem unikátní a prošla vlastním testovacím programem. „Kůra čerstvých citronů byla nejproblematičtější kategorií – ve všech šesti vzorcích jsme našli pesticidy. Mrzuté je, že to platí i pro oba zástupce bioprodukce, a to Tesco Organic Bio citrony a Citrony Billa / Naše bio Organic Lemons. Vzhledem k deklarovanému ekologickému režimu jsme tyto nálezy hodnotili velmi přísně. Citrony z Billy v našem testu propadly, protože obsahovaly rovnou dva pesticidy naráz. To je podle metodického pokynu českého ministerstva zemědělství u ekologicky pěstovaného ovoce nepřijatelné, bez ohledu na zjištěné koncentrace,“ popisuje zklamání šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Pro srovnání – čerstvé citrony z běžné neekologické produkce obsahovaly čtyři až deset reziduí pesticidů.
Galerie: Laboratorní test citronů serveru Vitalia
Sušená kůra, nebo kandovaná? Kde je míň pesticidů?
Dalším typem testovaných potravin byly sušené citronové kůry v obchodech prodávané mezi kořením. Všechny tři výrobky této skupiny obsahovaly pesticidy, měly v sobě sedm až deset různých reziduí, ovšem v povolených limitech.
Nejčistší z pohledu pesticidů byla kandovaná ovocná kůra – u osmi vzorků analytické přístroje žádné pesticidy nezaznamenaly. U zbylých tří už se několik látek proti škůdcům objevilo, neměly však problém s dodržením limitů. Na druhou stranu obsahuje kandovaná kůra často přídatné látky jako siřičitany, sorban draselný nebo umělá barviva – o jejich přítomnosti se spotřebitel dočte na obale.
Mýt, či nemýt, toť otázka
Teplá voda sice dokáže z povrchu odstranit ochrannou voskovou vrstvu, ale s pesticidy příliš nepohne, protože se některé z nich ve vodě špatně rozpouštějí. Omytí komplikuje navíc členitý povrch citronu, v jehož zákoutích se mohou pesticidy před vodou ukrýt.
Potvrdil to i náš test před pěti let, kdy jsme v laboratorních podmínkách myli citron půl minuty pod tekoucí vlažnou vodou s jemným promnutím v ruce a následně ho usušili. „Pro rezidua imazalilu omytí ke snížení kontaminace nevedlo. Pro pyrimethanil je snížení nevýznamné (pokles jen cca o čtvrtinu), pouze o asi 35–40 % z původního množství poklesl obsah o-fenylfenolu,“ řekla nám tehdy k testu Jana Hajšlová z Vysoké školy chemicko-technologické, která citrony testovala. „Každá z pesticidních látek má jiné fyzikálně-chemické vlastnosti a různé druhy ovoce se svým povrchem také značně liší. Zkušenosti získané pro chování určité látky na určitém ovoci nelze proto zobecňovat,“ dodala. Mytí ve vodě tedy není nejlepší cesta. A co když se přidá ocet?
Mytí v octu pomůže jen napůl
Spotřebitelská organizace dTest provedla pokus podle „zaručeného“ návodu na odstranění pesticidů v domácích podmínkách, který koluje po internetu. Odborníci vložili do roztoku složeného z 10 % obyčejného octa a 90 % vody na patnáct minut vodou omytý citron. Po vyjmutí z lázně citron opět omyli vodou a nechali následně chemicky zanalyzovat omytou kůru i použitý čisticí roztok. Výsledky ukázaly, že čtvrthodinová koupel v octové vodě citron zbavila pesticidů pouze z 50 %.
„Na experiment domácího omytí jsme použili čerstvé citrony obsahující osm pesticidních látek. Po očistné proceduře v octové vodě jsme čtyři látky našli pouze v použité lázni a čtyři zůstaly v kůře,“ shrnuje výsledek pokusu Hana Hoffmannová a dodává: „Pokud chcete co nejčistší citrusovou kůru, sáhněte po některé nepřibarvené kandované. Pokud preferujete čerstvé citrony, tak nejméně pesticidů získáte z bio produkce. Omyté citrony z běžného zemědělství a sušená citronová kůra jsou z našeho pohledu srovnatelné. Ani u jedné z kategorií pesticidy nepřekročily povolené limity, ovšem může jich být až příliš najednou.“