Dobrý den,
budu-li vycházet ze stejného zdroje informací (dTest 2017), pak musím bohužel konstatovat, že ani jedlá soda není všespásná.
Mytí v sodném roztoku zdaleka nemusí fungovat stejně u všeho ovoce a zeleniny. Různé druhy i odrůdy s sebou nesou odlišnou míru chemických látek, a ta se liší podle země původu i dodavatele.
Důležité podle vědců je ovoce a zeleninu vždy velmi dobře omýt rukou nebo kartáčkem pod tekoucí vodou. Čím dříve, tím lépe – chemické látky pak budou působit po kratší dobu. Chcete-li, rozpusťte jednu polévkovou lžíci jedlé sody ve dvou šálcích vody a ponořte plody do tohoto roztoku na nejméně dvě minuty. Čím déle je tam necháte, tím více zredukujete množství škodlivých látek.
Citováno z: https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-6252/jak-ovoce-zbavit-pesticidu
KČ