Všiml jsem si, že v Německu je v supermarketech i u stánků hodně buřtů a uzenin šedých. U nás jsou skoro všechny růžové. I to svědčí o množství přidaného E 250. Přitom ty německé chutnají výborně. Ale Češi zřejmě vyžadují růžové uzeniny, tak se do buřtů pumpuje chemie. Ostatně – prakticky jediné buřtíky bez E 250, které se u nás dají sehnat, jsou norimberské klobásky. Některé (ne všechny) jsou zcela bez chemie, Jsou světle šedé – a dobré. Kupujeme je už kvůli dětem.
Když se někdo chce vyhnout dobré šunce, která obsahuje E250, je to jeho volba.
Nevidím však jediný důvod vyměnit kvalitní šunku s E250 za nevzhledný a nechutný výrobek, který je stejně "zdravý" jako klasická šunka s dusitanem, jen je o mnoho rizikovější vzhledem k možné rychlejší tvorbě botulotoxinu.
Vše je jen o množství a pokud se dodržují limity a jsem přesvědčen, že dodržují (tedy pokud nenakupujete na vietnamském tržišti), pak jsou uzeniny naprosto bezpečné. Netvrdím, že patří mezi "zdravé potraviny", ale rakovina ani bradavice vám z nich nevyrostou, ani jinak nepoškodí zdraví. Jen se po nich úspěšně tloustne.