Dříve se pečivo a mléčné výrobky vozily do obchodů denně. Dnes jsou obchodníci líní, denně čerstvé výrobky dají moc práce. O týden starý chleba plný chemie opravdu nestojím, a proto pečivo v supermarketu nekupuji. Rovněž se mi v článku nelíbí skrytá reklama na Babišův Penam - ty opravdu dobré chleby, které kupuji, rozhodně od Penamu nejsou. Problémem současných českých chlebů je ovšem i nedopečenost - správný český chleba má mít pevnou křupavou kurku, ale takový seženeme spíš v Německu než u nás.
Chlieb v supermarkete uz davno nekupujem, presiel som na celozrnny kvaskovy chlieb v bio kvalite a vydrzi bez problemov 4-5 dni a ziadne ecka ani nic take neobsahuje,
je samozrejme drahsi a neda sa bohuzial zohnat vsade len v mensich pekarnach ale urcite to stoji za to,
takze klamstva ze chlieb bez chemikalii vydrzi len 36 hodin by som naozaj v odbornom clanku neuvadzal.
Opravdu zajimave, ze se tu zacina orodovat za vyrobky velkych kolosu a dokonce i za ecka. Kdo to plati?
Ecka jsou pouzivana hlavne pro optimalizaci nakladu. Chleba nadupany ecky stejne zplesnivi rychle, pokud si teda nenvsimneme caste nepozivatelnosti uz od prvniho dne. Nehlede na to, ze vetsina lidi si rada uzije skvely cerstvy chleba a nepotrebuje ho doma susit dalsi tyden.
Jeste si teda neodpustim poznamku k tem eckum. Vsechno pochazi z pridody, ono to asi jinak nejde, kdyz ma vsechno puvod na zemi. To klicove je ale zpracovani a co se behem nej deje a co vznika. A taky jak a na co jsou ty latky vazane, s cim a za jakych podminek reaguji. Pokud tenhle fakt nekdo neakceptuje a libi se mu zjednodusene, ucelove formulovane zavery...
hm, neprotirečíte si ? Pamätám sa, že ste sami robili skúšku chlebov, koľko dlho aký vydrží, keď sa skladuje správne. V obrúsku kvalitný aj týždeň, a nemusí byť napchatý náhradami, lebo to éčka sú - dôkaz, že s "potravinou" sa šidilo.
Iba hlupák v dnešnej dobe by kupoval niečo, čo nie je základná potravina, max. konzervy s pridaným olejom, závaraniny s cukrom a soľou.
Polotovary, pečivá - kde si nemôže zistiť zloženie, a zbytočné sladkosti plné rafinovanej múky a cukru.
Ja pečivo nejem, je veľa alternatív lepších, múka si uchováva krátko svoju energetickú hodnotu a vrecia s obilninami má málokto možnosť skladovať.
Ak niekto chlebík chce, nech si ho upečie alebo kúpi kvalitný bez éčok. Veď hutné celozrnné ho zasýti viac a tým pádom toho menej zje, ako nechutná vatová paródia na chleba v dnešnej dobe.
Nejen to. Ony jednak ty bakterie z žitného kvasu (zpravidla 40% a více z hmotnosti chleba) osadí to těsto svou kulturou, jednak kyselé prostředí které vytvoří a zůstane po nich i po upečení (což je zásadní eliminace bakterí, včetně těch z žitného kvasu) je také odolné proti nové kolonizaci.
Jinak. To kvasící žitné těsto udržíte bez jiných baktérií v uzavřené nádobě naprosto bez problémů celé týdny (když bude třeba a budete kvásek postupně živit).
Zdá se, že tu nikdo nepochopil pana Havla. On asi chtěl říci, že když semelu do těsta zbytky chleba, "vratky" ze supermarketu, tomuto "těstu" nenechám čas normálně vykynout, a navrch výsledný "produkt" ještě nedopeču, tak "produkt" rychle bez chemie zplesniví.
A v tom má pravdu.
Havel píše PR články na Babišovi a Pařízkovic "produkty".
Havel nepíše o (dříve, a někde stále ještě) normálním chlebu, o kterém naopak hovoří všichni v diskuzi.