Nejen to. Ony jednak ty bakterie z žitného kvasu (zpravidla 40% a více z hmotnosti chleba) osadí to těsto svou kulturou, jednak kyselé prostředí které vytvoří a zůstane po nich i po upečení (což je zásadní eliminace bakterí, včetně těch z žitného kvasu) je také odolné proti nové kolonizaci.
Jinak. To kvasící žitné těsto udržíte bez jiných baktérií v uzavřené nádobě naprosto bez problémů celé týdny (když bude třeba a budete kvásek postupně živit).
Zdá se, že tu nikdo nepochopil pana Havla. On asi chtěl říci, že když semelu do těsta zbytky chleba, "vratky" ze supermarketu, tomuto "těstu" nenechám čas normálně vykynout, a navrch výsledný "produkt" ještě nedopeču, tak "produkt" rychle bez chemie zplesniví.
A v tom má pravdu.
Havel píše PR články na Babišovi a Pařízkovic "produkty".
Havel nepíše o (dříve, a někde stále ještě) normálním chlebu, o kterém naopak hovoří všichni v diskuzi.