Clanek neni moc duveryhodny, kdyz v nem je zas tolikrat opakovana (a vyvracena) povera o nebezpecnosti aspartamu. Pro seriozni informace viz treba sciencebasedmedicine.org .
Bezpečnost aspartamu momentálně znovu prověřuje EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin), viz http://www.vitalia.cz/clanky/brusel-prozkouma-bezpecnost-sladidla-aspartam/, podle našich informací mělo původně být hodnocení již touto dobou známé, ale úřad jeho vydání odložil a vyžádal si delší čas ke zpracování dostupných studií, závěry mají být k dispozici v květnu 2013 (viz např. http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm). LK, Vitalia.cz
No, to zavisi. Pokud je alternativa neslazene / neprislazovane jidlo a piti, pak ano. Pokud je alternativa slazeni cukry, tak rizika z nadmerne konzumace cukru (napr. obezita a s ni spojene problemy) obecne prevazuji. Pokud jsou alternativou jina nova nahradni sladidla, treba stevia, tak jsou zde vzhledem k jejich daleko nizsi prozkoumanosti vyssi pripadna rizika neznamych skodlivych ucinku.
o aspartamu jsem se dozvěděl, když jsem se začal zajímat proč je mi zle (hlava, žaludek) po žvýkačkách, přestal jsem je kupovat a zažil po letech stejně hnusné pocity po vypití jistého sladkého minerálního nápoje.. kuk na obal a no jasně... zase on, odporný aspartam
stevie (původní) je vyzkoušená staletími používání indiánskými kmeny v JA, já jsem také zkoušel, blbě mi po ní nikdy nebylo, bylo to fajn
přesto už delší čas jím pouze sladké ovoce a sladím výhradně medem od včelaře (až na zcela výjimečné situace)