Hlavní navigace

Pacient napojený na mimotělní oběh se díky zdravotníkům dostal na chvíli ven

27. 6. 2024

Sdílet

 Autor: FN Ostrava
Padesátiletý Petr Paraska je už třetí měsíc kvůli selhání plic připojený na mimotělní oběh. Nemůže proto opustit lůžko ani nemocniční pokoj. Zdravotníci ostravské fakultní nemocnice mu ale nedávno udělali radost tím, že jej dokázali vyvézt krátce na vzduch.

Mimotělní oběh známý pod zkratkou ECMO je soubor přístrojů, který pacientovi dokáže nahradit činnost srdce i plic. Jde o náročnou přístrojovou podporu životních funkcí a lidé, kterým pomáhá, bývají nezřídka uvedeni do umělého spánku.

Padesátiletý Petr Paraska tuhle podporu potřebuje, protože mu kvůli opakovaným těžkým zánětům selhaly plíce a jeho zdravotní stav nedokáže vyřešit napojení na umělou plicní ventilaci.

Na mimotělní oběh je připojen už dlouhé tři měsíce. Zdravotníci Fakultní nemocnice Ostrava se proto rozhodli nevšedním způsobem podpořit jeho psychiku. „Technika nám po pečlivé přípravě umožnila dostat ho alespoň na chvíli mimo oddělení,“ říká Jan Neiser, lékař z oddělení resuscitace a intenzivní medicíny fakultní nemocnice. 

Díky moderní léčbě může Michaela i s roztroušenou sklerózou chodit do práce Přečtěte si také:

Díky moderní léčbě může Michaela i s roztroušenou sklerózou chodit do práce

Pacienta zdravotníci vyvezli na nemocniční dvůr. Po dlouhé době proto mohl aspoň na chvíli vidět modré nebe. „V jeho obličeji jsem viděla obrovskou radost, obrovský pocit štěstí. Vlastně poprvé za tu dobu, co tady leží, se opravdu upřímně usmíval,“ popisuje fyzioterapeutka Martina Stodůlková, jež je s pacientem v denním kontaktu.

Na vzduchu byl pacient už dvakrát

Nešlo ale o jedinou aktivitu pro radost. Už v tiskové zprávě nemocnice avizovala, že pokud to zdravotní stav pana Parasky umožní, personál 3. oddělení resuscitace a intenzivní medicíny FNO je připravený transport na vzduch zopakovat. A tak se také stalo v polovině června, kdy ještě nebyly tropické teploty.

Jde přitom o výjimečné okamžiky, protože vyžadují určité podmínky a souhru okolností. Pacient musí být především v takovém stavu, že je toho schopen. Musí být při vědomí, dokáže komunikovat, vysvětluje mluvčí FN Ostrava Petra Petlachová. Nároky jsou kladeny i na tým zdravotníků, aby se při transportu pod širé nebe vyloučilo jakékoliv ohrožení na životě. Musí zajistit, aby nedošlo k přerušení oběhu nebo vytažení kanyl. Na místě musí být přítomen multioborový tým (anesteziolog, perfuzionista, sestry, fyzioterapeut), schopný okamžitě zareagovat na jakoukoliv změnu stavu, dodává. 

Běžně zdravotníci pacienty napojené na ECMO nevyváží na vzduch i proto, že u většiny z nich se za dva nebo tři týdny zdravotní stav zlepší natolik, že mohou být od mimotělního oběhu odpojeni.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Vitalia.cz. Vystudovala žurnalistiku a češtinu na Univerzitě Palackého v Olomouci, pracovala v Deníku, na webu TV Nova a iDNES.cz. Píše o zdravotnictví. Je držitelkou novinářských cen Psychiatrické společností ČLS JEP za rok 2021 a 2022. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).