Hlavní navigace

Elektronické občanky: budou přínosem, nebo noční můrou?

31. 8. 2010

Sdílet

Start zavádění nových „elektronických“ občanských průkazů byl před časem posunut z letošního roku na rok 2012. Právě minulý týden o nich také jednala vláda. Řešila hlavně to, zda (resp. jak dlouho) na nich má být uváděno rodné číslo a bydliště či rodinný stav.  Trendem, který se prosazuje ve světě, je „zvyšování inteligence“ předmětů, které fungují jako osobní doklady, resp. průkazy. Původně ryze pasivní kartičky, na kterých jsou údaje napsány či vytištěny, jsou čím dál tím více opatřovány…

Start zavádění nových „elektronických“ občanských průkazů byl před časem posunut z letošního roku na rok 2012. Právě minulý týden o nich také jednala vláda. Řešila hlavně to, zda (resp. jak dlouho) na nich má být uváděno rodné číslo a bydliště či rodinný stav. 

Trendem, který se prosazuje ve světě, je „zvyšování inteligence“ předmětů, které fungují jako osobní doklady, resp. průkazy. Původně ryze pasivní kartičky, na kterých jsou údaje napsány či vytištěny, jsou čím dál tím více opatřovány elektronickými čipy, a do nich jsou nahrávány různé aplikace a hlavně další údaje o držiteli. Samozřejmě s respektováním zásad bezpečnosti a ochrany osobních údajů, tak aby nemohlo docházet k jejich zneužití.

Obecně tedy jde o distribuované řešení: občané si „své“ údaje nosí primárně u sebe, na svém (či „ve svém“) osobním dokladu, a díky tomu také mohou snáze a efektivněji rozhodovat o tom, kdy a komu tyto údaje poskytnou. Naše koncepce elektronických občanských dokladů, tak jak je již zakotvena v platných zákonech, ale jde přesně opačným směrem: k maximálně centralizovanému řešení.

Více na serveru Lupa.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).