"Ovšem ekologické zemědělce rozšíření GM plodin přímo bytostně ohrožuje. „Pokud se objeví v bioprodukci byť nepatrné množství GM složek, přijde ekologický zemědělec o značku, certifikát, dotace a úrodu."
Mě z toho vyplývá jen to, že ekologického zemědělce v tomto případě neohrožuje GM plodina ale dementní předpis, vymyšlený a vymáhaný dementním evropským úředníkem.
Celý článek mi přijde úplně mimo, buď z důvodu neinformovaného idealismu autorky nebo je psaný na objednávku. GM v potravinách nepředstavují žádný problém. Naopak je to jediná cesta, jak do budoucna lidé neumírali hlady a planeta nebyla zamořena pesticidy. Ale o tom zde pro jistotu není ani slovo, že? Jakékoli negativní účinky na lidské zdraví ze strany GM byly mnohokrát vyvráceny.
Ale zato se dočítám, jak vyloučení GM zlepší kvalitu a vnímání polských potravin. WTF? Přistál jsem z Marsu? Tak oni do sušenek sypou jed na krysy, do uzenin posypovou sůl, do kakaa otruby a kakaové slupky, ale podle Vitalie vnímají spotřebitelé jejich potraviny negativně kvůli GM.
Tom buď jen nerozumí a/nebo je podplacen či zmanipulován GMO-lobby. Tome už tu propagandu GMO tak nebašti...
Jen na úvod do tématiky GMO doporučuji film "Svět podle Monsanta"
ad 1. a 2. odstavec:
Produkty ekologického zemědělství kupují lidé, kteří si chtějí chránit zdraví (a jsou většinou informovaní) - ti si nikdy nekoupí potravinu kontaminovanou GMO, protože škodlivost GMO byla spolehlivě prokázána. U takových spotřebitelů zemědělec s produkcí kontaminovanou GMO navždy skončil a může jít na pracák. Úředník EU zde nehraje žádnou roli.
ad 3. odstavec:
Článek je důležitou informací pro každého, komu záleží na zdraví.
GMO v potravinách PROKAZATELNĚ škodí, a to těžce. Tom zde píše, že GMO jsou prý (cituji) "...jediná cesta, jak do budoucna lidé neumírali hlady a planeta nebyla zamořena pesticidy." Evidentně nechce vědět, že právě kvůli GMO je Země ještě hrozivěji zamořována zdraví silně poškozujícími pesticidy (např. glyfosfáty = RoundUp), na které je daný GM-organismus upraven - snese ho mnohonásobně více než ostatní rostliny včetně plevelů. To je totiž ten základní důvod genetických úprav rostlin - zvýšit odbyt pesticidů (proto také GMO vyvíjejí a prosazují chemické korporace vyrábějící pesticidy).
ad 4. odstavec:
Kakaové slupky - to je jen trocha vlákniny, zhorší kvalitu, ale neškodí; posypovou sůl přestali přidávat a vše je ok, ALE jakmile je krajina zamořena transgenními GMO, tak je poškozená navždy, nevratně (nepočítám-li extrémy typu "vše vypálit") a pesticidy spojené s GMO taky nezmizí za pár let.