Bylinkový olej, ve kterém plavou kousky česneku a chilli papriček, vypadá opravdu luxusně. A tomu odpovídá i jeho cena, za kterou jej v obchodě pořídíte. Podobně je to i s octem, ve kterém si volně plave snítka tymiánu. Pojďme to vyzkoušet společně. Ručíme vám za to, že rozdíl oproti kupovanému nepoznáte. Vlastně možná ano – ten domácí bude mnohem lepší.
Domácí bylinný ocet
Čistý ocet se původně používal jako konzervant. Dnes se vyrábějí nejrůznější bylinné varianty a spíše než jako konzervanty se používají jako aromatická ochucovadla. Navíc s bylinkami zakonzervovanými v octu mohou být příjemnou dekorační součástí domácnosti nebo originálním dárkem pro někoho blízkého. Výroba základního octa není vůbec složitá, zvládne ji i úplný začátečník.
Jako základ budeme používat jablečný nebo vinný ocet. Oba dva je možné vyrobit i v domácích podmínkách. Zde jsou návody na základní octy:
Jablečný ocet
Přísady:
- 1 kg chemicky neošetřených jablek
Jablka omyjeme a na hrubém struhadle nastrouháme i se slupkou a jádřincem. Vložíme do velké, ideálně pětilitrové nádoby a zalijeme zhruba třemi litry vody. Přiklopíme víčko a necháme asi týden při pokojové teplotě zrát. Během této doby každé ráno a večer víko odklopíme a vařečkou promícháme. Po týdnu scedíme, nádobu opět uzavřeme a necháme další tři týdny na temném místě. Po této době přecedíme přes plátno, nalijeme do lahví a uchováváme v chladu a suchu.
Vinný ocet
Přísady:
- 1 l vína (ideálně nesířeného, ale není to nutné)
Víno nalijeme do čisté široké skleněné či keramické nádoby. Uzavřeme bavlněnou látkou či gázou, aby se dovnitř nedostaly nečistoty. Při běžné pokojové teplotě by se měly rozmnožit octové bakterie. Ty po několika dnech vytvoří na povrchu lehce zašedlý, hustý a lepkavý povlak. V žádném případě nádobu neprotřepávejte, jelikož octové bakterie potřebují k životu vzduch. Na ocet se víno přemění zhruba za šest týdnů. Poté ocet přefiltrujeme přes plátno. Práci octových bakterií zastavíme tím, že čerstvě připravený vinný ocet uložíme do chladu a temna – ideální je sklep nebo lednice. Podle potřeby jej pak můžeme zase „oživit“ a novým vínem přikrmovat, respektive množit.
Do základních octů, jablečného nebo vinného, můžeme následně přidávat další suroviny, čímž získáme různé druhy octů:
Vinný ocet z hroznů
Přísady:
- 2 kg hroznového vína
- 2 l jablečného octa
Umyté a vypeckované hroznové víno vložíme do láhve se širokým hrdlem a zalijeme octem. Přikryjeme a necháme po tři dny odpočívat na teplém místě. Po uplynutí této doby tekutinu přecedíme, nalijeme do vymytých lahví a dobře zazátkujeme. Ocet skladujeme na temném a chladném místě.
Bylinný ocet
Přísady:
- 1 l jablečného nebo vinného octa
- několik snítek čerstvé bazalky
- 3 stroužky česneku
- kolečka sušených rajčat
Do octa vložíme opláchnuté a osušené snítky bazalky, oloupaný česnek a sušená rajčata. Skvěle se hodí k dochucení zeleninových salátů.
Rozmarýnový ocet
Přísady:
- 1 l jablečného nebo vinného octa
- několik snítek čerstvého rozmarýnu
- snítka petrželové natě
- 5 kuliček nového koření
- 2 menší bobkové listy
Do octa vložíme opláchnuté a osušené bylinky, nové koření a bobkové listy. Tento ocet je ideální do salátů a rajčatových omáček.
Oleje plné bylinek
Ochucené oleje se báječně hodí do salátů, ale použít je můžete i na vaření. Připravit je lze téměř z každé bylinky, která vám přijde na mysl, přičemž nejvíce se hodí rozmarýn, tymián, bazalka nebo kopr.
Jednoduše vezměte dvě hrsti sušené byliny a napěchujte ji do menší čisté uzavíratelné sklenice. Až po okraj pak zalijte za studena lisovaným olejem. Ideálně se hodí takový olej, který má neutrální vůni. Pro tento účel se tedy nejvíce využívá slunečnicový nebo mandlový. Použít však můžete i kvalitní olivový.
Galerie: Jak se vyrábí kvalitní olivový olej
Důležité je také to, aby byly byliny zcela v oleji ponořené, nesmí přesahovat. Olej by měl být vždy zhruba půl až jeden centimetr nad bylinami. V opačném případě by mohly sušené byliny začít plesnivět.
Sklenici s bylinami a olejem pak uzavřeme a položíme na okenní parapet, kde je necháme šest až osm týdnů louhovat. Následně přefiltrujeme olej přes pláténko a bylinky pořádně vymačkáme. Přelijeme do čisté, ideálně tmavé sklenice, důkladně uzavřeme a uchováváme v chladu a temnu. Používáme dle potřeby.
Domácí rozmarýnový olej s pepřem
Dle výše uvedeného postupu si připravte olej ze snítky rozmarýnu, osmi kuliček pepře a špetky citrónové kůry. Olej nemusíme v poslední fázi filtrovat, ale všechny ingredience v něm můžeme nechat až do úplného spotřebování oleje. Olej se báječně hodí na špagety nebo do salátu.
Ochucené octy a oleje mají pestré využití. Připravit je lze z mnoha bylinek, koření a mnoha dalších přísad.
Pravý provensálský olej
Přísady:
- 1 lžička tymiánu
- 1 lžička bazalky
- 1 lžička majoránky
- 1 lžička saturejky
- několik zrníček čtyřbarevného pepře
- 300 ml slunečnicového oleje za studena lisovaného
Čerstvé byliny najemno nasekáme, sušené podrtíme a vložíme do uzavíratelné sklenice. Pepř mírně podrtíme. Až po okraj zalijeme připraveným olejem a pevně uzavřeme. Bylinný olej položíme na okenní parapet a necháme měsíc louhovat. Pak přecedíme, byliny důkladně vymačkáme a přelijeme do čisté, uzavíratelné sklenice.
Olivový olej s estragonem a šalvějí
Přísady:
- 1 snítka šalvěje
- hrst estragonu
- 500 ml olivového oleje
Byliny omyjeme a nadrobno nasekáme. Do vodní lázně si připravíme hrnec, kam nalijeme 4 lžíce olivového oleje a pak vhodíme bylinky. Necháme vzkypět. Byliny se během tohoto procesu zmenší a všude kolem se rozprostře jejich pronikavá vůně. V tu chvíli odstavíme a necháme zcela vychladnout. Směs přelijeme do láhve a až po okraj dolijeme olivovým olejem. Láhev dobře uzavřeme a necháme 4–6 týdnů odležet na chladném a tmavém místě.
Galerie: Jak se pěstují bylinky do supermarketů