Falšovaná treska obsahovala jen čtvrtinu masa, zbytek byla voda

21. 2. 2018

Sdílet

 Autor: SZPI
Inspekce zjistila falšování mimořádného rozsahu u filetů Aljašské tresky. Namísto deklarovaného 65% podílu obsahovala ryba jen 25 % masa.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila případ významného falšování podílu masa u Aljašské tresky jejíž vzorek inspektoři odebrali v provozovně Řeznictví H+H v Havlíčkově ulici v Novém Jičíně.

Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%

datum použitelnosti: 14. 09. 2019

země původu: Čína

dodavatel potraviny: MISIEK Krzysztof Misiolek, Vysoká 58, Vysoká 793 99

prodejce: Řeznictví H+H, Havlíčkova ul. v Novém Jičíně

Prodejce na etiketě potraviny deklaroval podíl masa 65 % hmotnosti potraviny a přítomnost glazury – vrstvy ledu na povrchu ryby – v rozsahu 35 % hmotnosti potraviny. Analýza odebraného vzorku však prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9 % hmotnosti potraviny.


Autor: SZPI

Falšovaná treska

„Následující analýza provedená na filetu po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu – který by měl dle údajů na etiketě představovat už plných 100 % – ve skutečnosti představoval pouhých 40,8 %,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.

Galerie: Potraviny na pranýři 2017

Prodejce čeká správní řízení o udělení pokuty.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).