Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila případ významného falšování podílu masa u Aljašské tresky jejíž vzorek inspektoři odebrali v provozovně Řeznictví H+H v Havlíčkově ulici v Novém Jičíně.
Aljašská treska – filé, mražená, glazurace 35%
datum použitelnosti: 14. 09. 2019
země původu: Čína
dodavatel potraviny: MISIEK Krzysztof Misiolek, Vysoká 58, Vysoká 793 99
prodejce: Řeznictví H+H, Havlíčkova ul. v Novém Jičíně
Prodejce na etiketě potraviny deklaroval podíl masa 65 % hmotnosti potraviny a přítomnost glazury – vrstvy ledu na povrchu ryby – v rozsahu 35 % hmotnosti potraviny. Analýza odebraného vzorku však prokázala přítomnost masa v potravině v hodnotě pouhých 24,9 % hmotnosti potraviny.
Falšovaná treska
„Následující analýza provedená na filetu po odkapání glazury ukázala, že podíl rybího masa ve filetu – který by měl dle údajů na etiketě představovat už plných 100 % – ve skutečnosti představoval pouhých 40,8 %,“ uvedl Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI.
Galerie: Potraviny na pranýři 2017
Prodejce čeká správní řízení o udělení pokuty.