Kontroly letošního prodeje burčáku dopadly snad až nad očekávání dobře. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při letošní kontrole prodeje burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu dosud zjistila pouze jeden nevyhovující vzorek.
V prodejní sezóně, která trvá od srpna do listopadu, inspekce zkontrolovala 419 prodejních míst a v 53 případech přistoupila k odběru vzorku pro laboratorní analýzu. Hodnocení vyhovující ve všech sledovaných parametrech obdrželo 46 vzorků. U 6 dalších vzorků rozbory pokračují.
Burčák
- pochází výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky
- prodávat se smí jen mezi 1. srpnem a 30. listopadem
Přečtěte si: Jak poznat patok od prvého burčáku
Prodejci burčáku se polepšili
V roce 2011 SZPI u uvedeného sortimentu zjistila 12 nevyhovujících vzorků. Množství falšovaného burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu zjištěného v maloobchodní síti je tak ve srovnání s minulým rokem významně nižší. „Jsem rád, že se zlepšuje kultura nabízení nápoje, kterým je jižní Morava a Česká republika jedinečná. Důvody spatřuji v důsledném kontrolním tlaku inspekce v minulých letech a rostoucí informovanosti spotřebitelů, kteří dnes nekvalitu často rozpoznají,“ komentuje výsledky kontrol ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta.
Burčák je tradiční schválený výraz podle národní i evropské legislativy pro částečně zkvašený hroznový mošt, který byl zpracován na území České republiky výhradně z hroznů révy vinné původem z tuzemska.
Zdroj: TZ SZPI
Více: Burčák – pravý, nebo falešný? Aneb mléko starců a paragrafy