Vlákno názorů k článku Skutečná cena levného masa od Zemědělec - Ještě před sto lety se více jak polovina...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 2. 2015 13:18

    Zemědělec (neregistrovaný)

    Ještě před sto lety se více jak polovina zemědělské půdy v EU využívala pro krmení tažných zvířat, nebyly traktory a náklaďáky a místo nich koně a místy skot sežrali desetitisíce tun píce. Dneska provádíme zalesňování této nevyužité zemědělské půdy jelikož o ni nikdo nemá zájem. Tedy není to tak, že masný průmysl způsobuje hlad.
    Podmínky životní jatečních zvířat v EU jsou prokazatelně řádově lepší než dřív. Dřív kráva přes den orala na poli nebo tahala dřevo z lesa a do toho ještě ráno a večer dojila, to je naprosto nesrovnatelné s dnešním stavem.
    Tyto a podobné výkřiky jsou nic než skrytá reklama na vybrané potravinářské produkty.

  • 4. 2. 2015 19:36

    Kybernet (neregistrovaný)

    Zivot takove kravy si dobre pamatuju z hospodarstvi sveho dedy a jsem presvedceny, ze v porovnani s temi koncentraky, kde ziji kravy dneska, se mela jako kralovna. Sice tahala pluh a dojila, ale mela radove lepsi stravu a peci o sebe i telata - pro sve majitele totiz znamenala obrovsky majetek, na rozdil od te kravy s poradovym cislem 256231 a zivotem naprojektovanym presne na tyden.

  • 4. 2. 2015 21:05

    Procházející (neregistrovaný)

    A to se ještě proslýchá, že jakmile by se 10% francouzských chovatelů hovězího rozhodlo vykašlat se na vnucenou jim normu kdy krávy krmí americkou kukuřicí a sójou (opět pochopitelně vše převážně GMO), tak jim budou muset amíci vyhlásit válku nebo okamžite a konečně definitivně zbankrotovat, protože tak rychle prý tu třetí světovou, s těmi ovropskými zatvrzelými a neposlušnými hovady, opravdu rozpoutat nedokáží.

    To nemluvě o tom že Evropa podléhá vlastnímu šílenství, prezentovaném nedávno například v Davosu; kdy i názory současných eko-šílenců zde v diskusi zůstanou v porovnání s nimi jen holou polovlažnou vodou do které někdo zapoměl vložit alespoň již dvakrát zalitý čaj. Chcete mít vy eko-hovada peníze na nové hovadiny? Zvykejte si, že se budete muset vzdát toho na čem "profitujete" dnes, pro blahé zítřky vás i nás tupounů co ničemu nerozumíme, přece se nebudete vzpírat mecenášům (kteří vám mohou přihrát naše peníze).

  • 4. 2. 2015 20:48

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    „Podmínky životní jatečních zvířat v EU jsou prokazatelně řádově lepší než dřív.“

    Jsem hluboce přesvědčen, že kdybyste si mohl vybrat narodit se jako jateční zvíře dříve a dnes – že byste si s radostí a rád vybral dobu minulou.

    Nejlepší jsou manipulátoři, co – nemaje argumentů a při vědomí, že lžou – vypoltrovávají věty slovy jako PROKAZATELNĚ, aniž by nějaký ten důkaz vyplodili. Ale nemohou, protžoe pravda je přesně opačná. Lhát nic nestojí, když si toho nikdo nevšímá, že?

  • 4. 2. 2015 21:21

    Procházející (neregistrovaný)

    Ono by to mělo být opačně i s tou pšenicí. Ta ke zkrmování by měla být nutričně hodnotnější než ta pro lidi na pečivo (která obsahuje asi 80% lepku a pak již téměř nic hodnotného).
    Kdybyste tak mizernou stravou krmili zvířata, rozhodně by to dobře nefungovalo. A to se jim i dnes musí spousta minerálů a vitamínů do žrádla přidávat ještě bokem.

    Trochu odbočka: Zvířata mají (přinejmenším moje) narozdíl od lidí (od vás, ode mne ne) asi 5-ti násobek nutrientů ve stravě více než by zkonzumoval dospělý člověk . I v období mimo růst to bude minimálně 3 násobek. Tak asi tak.
    Zda se to vyplatí je otázka. Obecná odpověď je že mnohdy ne (nebavím se oz výřatech krmených ve velkochovu, která rostou z vody a vzduchu), ale i maso je dobré jíst a to co nedostanete zpět ze zvířat přímo zůstává přeci v půdě a zůročí se to postupně další roky, nejrůznějšími způsoby. Až bude válka a bude potřeba krmit tím zvířecím žrádlem lidi, vždy je tu možnost zvířata vyzabíjet a začít se chovat jinak...

    Když si uvědomíte jen například to jak se v minulosti lisovaly oleje, ne do mrtě jako dnes a ne vždy teplem,... a i tohle vše se zkrmovalo. Kolik se například jen u nás pěstovalo lnu, konopí, maku,... Nezkrmovaly se jen zbytky, ale i přebytky... To až komunisti začaly krmit krávy prošlými bonbóny a nechaly všechny krávy v zemi oplodnit jen pár býky.

  • 5. 2. 2015 22:40

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Nejsa v tomto odborník, kdysi jsem se ptal, a bylo mi vysvětleno, že potravinářská pšenice obsahuje převážně lepek, krmná pšenice zase převážně škrob. Tak nějak jsem kdysi pojal podezření, že pokud nechci dělat těsto, tak je lépe kupovat krmné obiloviny. Ale nerozumím tomuto tématu.

    Ale ono se dnes vše dělá jen naoko. Což má a bude mít důsledky. Nejen v mase, ale všude.

    Dnes se naoko učí ve škole, naoko vychovávají děti (jen proboha žádná autorita a disciplína, to by ničilo dětskou osobnost), naoko se hospodaří (virtuální papírky se kreativně účetně přesýpají či přímo vyrábějí sem a tam).

    Naoko se peče chleba (ani kvasit se pořádně nenechá, ačkoli je to základ pro stravitelnost), jogurty se dělají ze škrobu, sýry z řepky a sóji, a stejně tak je to s ostatním.

    Odpad je dnes surovina, která se ochutí, nabarví a naformuje – a je z něj super poživatina v supermarketech.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).