Zapařené klobásy, salámy a sýry na trzích, v obchodech maso a vejce bez označení – to jsou další odhalená pochybení českých prodejců.
V uplynulých dnech se veterinární inspektoři setkali opět s několika případy pochybení při kontrolách na farmářských trzích, v prodejnách i v místech určení.
Inspektoři veterinární správy na farmářských trzích v Praze na Pankráci zjistili, že zde prodejce nabízel lahůdky, konkrétně 30 kg různých francouzských klobásek, ale výrobky byly vystaveny přímému slunečnímu záření, byly uchovávány v teplotě nad 35 °C.
Podobně v Plzeňském kraji, na farmářském trhu ve Zbiroze, nabízeli 3 kg pařených a uzených sýrů obdobným způsobem při teplotách nad 30 °C, navíc bez dokladu o nabytí, o výrobci, a o době spotřeby a o teplotě uchování. Podobné to zde bylo u prodejce, který nabízel zhruba 10 kg různých uzenin, párků, špekáčků, točeného salámu a klobás. Přestože výrobce stanovil teplotu pro uskladnění na 0–5 °C, byla naměřena teplota 15, 4–19,6 °C.
V Moravskoslezském kraji zjistili inspektoři v prodejně masa v Hlučíně výsekové hovězí maso, které nebylo správně označeno, resp. nebylo označeno vůbec. V Jihomoravském kraji zjistili též na farmářských trzích nedostatečné údaje u zásilky 450 vajec z Polska. Kromě polského původu neměly vejce žádné podrobnější označení. A u 18 kg pařených sýrů ze Slovenska, (Neshoda SK s. r. o., Senica a Syrex s. r. o. Zázrivá), nebyl doložen doklad o původu zboží.
Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FARMÁŘSKÉ TRHY
Ve Středočeském kraji při kontrole v místě určení prověřili inspektoři krajské veterinární správy zásilku 80 kg Mnichovy klobásy z Polska (Zaklady Miesne Silesia SA, Katowice) a prokázali přítomnost nedeklarované drůbeží bílkoviny.
„Všechny případy jsou nadále v řešení. Základní verdikt bylo pozastavení a nepropuštění výrobků k dalšímu prodeji a zahájení správního řízení o uložení pokuty,“ uvedl Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.
S dodržováním podmínek prodeje bývá na farmářských trzích problém poměrně často, jak dokládají kontrolní zjištění inspektorů:
Zdroj: SVS