Ve středu se koná další trh na Rajské zahradě a prodávat tu budou opět jen prověření prodejci.
„Všichni prodejci na Rajské zahradě a na Černém mostě jsou námi prověřeni,“ reagují pořadatelé trhů z o.s. Pod Platany na některé výhrady, které se objevují vůči farmářským trhům obecně. „Všichni jsou přímí výrobci anebo prodávají výrobky, u kterých máme jistotu, že jsou z prověřených farem, včelínů a výroben. Nikoho sem nevezmeme napořád, pokud si ho neprověříme. Zákazníci mají právo se ptát, být zvědaví, a když se jim něco nelíbí, tak nás na to upozornit. Určitě zasáhneme a případnou nepravost dáme do pořádku,“ říkají pořadatelé s tím, že jim není lhostejné, co se děje a píše. „Pozorně sledujeme, jaká zvěrstva páchají obchodníci, kterým je naprosto jedno, co nás nutí jíst, a možná jsou tak šílení, že to dokonce jedí sami. Občas utrousíme nějaké srovnání toho, co je na trhu, a toho co je v supermarketech.“ Přesvědčit se o tom můžete přímo na trhu.
Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FARMÁŘSKÉ TRHY
Nabídka na středu 25. dubna
Z pekařů na Rajské zahradě budou Vondřichovi a Štefanovi, pro ty první je symbolem velký kulatý kváskový chléb, s lehce nakyslou chutí a silnou kůrkou, pro ty druhé hranatý žitný chléb se slunečnicovými či dýňovými semínky na povrchu. Obě pekařství však umí i jiné věci. Třetí nebude tentokrát Držkov, ale úplně noví pekaři, kteří budou mít ve středu na trzích premiéru. Je to pekárna Posidium z Neratovic, která přiveze kynuté rohlíčky se sedmi různými náplněmi, tradiční koláče, bohatě plněné záviny neboli štrúdly (tvaroh, mák, jablka) a také jiné další sladkosti.
Další novinkou bude Drůbeží farma Štěpánovsko, která vozí až z Týniště nad Orlicí do Prahy slepice, kuřata, kohouty a kapouny a občas i kachny. Taky mají vajíčka a máslo na váhu. „No a vy si tím pádem, už konečně, někdy, můžete doma udělat vyhlášenou francouzskou lahůdku, kohouta na víně. Chce to velký hrnec… Recept od nás dostanete a třeba vám k tomu časem nabídneme i dobrá moravská a francouzská vína za velmi rozumnou cenu.“
Ostatní prodejce už pravidelní zákazníci znají. Z řezníků a uzenářů tu budou kromě pana Kořínka a Terešovských uzenin také Moravské uzeniny pana Rýznara, který v oborách chová jeleny a daňky, a proto vám může nabízet zajímavé klobásy, salámy a paštiky i další uzenářské speciality. U mlékařů Němcových z Vysočiny (pan František Němec už byl loni podruhé vyhlášen živnostníkem roku) dostanete kromě actimelu (acidofilní mléčný nápoj), báječného mléčného krému s čokoládou, jogurtů, sýrů apod., také kuřata a možná i králíky. Ale musíte si říct, protože maso mají zavřené v chlaďáku, a cedulku na pultě občas člověk přehlédne.
Pan Midrla, který nabízí Pintířův med ze Šumavy a také pečené čaje, dá od všeho ochutnat a také vám podrobně řekne, co to vlastně pečený čaj je, jak se vyrábí a v čem je výborný.
Budou tady i Slovenské sýry a uzeniny, a minule měli dokonce čerstvou žinčicu. Žinčica je meziprodukt při výrobě brynzy a je to tradiční slovenský nápoj z ovčího mléka podobný kefíru. Nemusí se pít jen k brynzovým haluškám, ale chladný vás osvěží kdykoli.
A taky budou pražené mandle a oříšky (lískáče, kešu), bude Davídkovo koření (vyzkoušeli jsme při vaření několik jejich směsí a jsou fakt velmi silné a kvalitní), budou dřevěné hračky, košíky, budou báječné ovocné mošty z Moštárny Kvíc v pětilitrových krabicích, bude léčivé rybízové víno, ryby z Jižních Čech a květiny a spousta sazenic.