Farmářské tržiště na Náplavce v sobotu není, na Jiřáku bude šťáva z ječmene

1. 6. 2012

Sdílet

Farmářský trh na pražské Náplavce se v sobotu 2. června nekoná – jsou tu Primátorky. Závody veslařů pod primátorskou záštitou mají již 99 let dlouhou tradici a už tradičně také „vyšoupnou“ farmářský trh. „Kdo máte rádi Náplavku, nenechte si ji ujít sice bez trhu, za to s krásně rostlými veslaři a primátorem Svobodou!“ vzkazují pořadatelé trhu z o.s. Archetyp.

Farmářský trh na pražské Náplavce se v sobotu 2. června nekoná – jsou tu Primátorky.

Závody veslařů pod primátorskou záštitou mají již 99 let dlouhou tradici a už tradičně také „vyšoupnou“ farmářský trh. „Kdo máte rádi Náplavku, nenechte si ji ujít sice bez trhu, za to s krásně rostlými veslaři a primátorem Svobodou!“ vzkazují pořadatelé trhu z o.s. Archetyp.

V sobotu můžete vyrazit na druhý trh tohoto pořadatele, farmářské tržiště Jiřák. Nebo si vyberte z několika dalších pražských trhů. Jejich přehled najdete zde:

Termíny, aktuality, vyhledávání v celé ČR: Vitalia.cz/FAR­MÁŘSKÉ TRHY

Novinky na Farmářském tržišti Náplavka a Jiřák

„Po úžasných tulipánech a narcisech přicházejí kosatce, gladioly, lilie, ale i luční květy, pivoňky, chryzantémy… kdo si na Náplavce všímá věcí, určitě zaznamenal poslední dobou invazi neobvykle „šťavnatých“ květin, které už od pohledu nejsou žádná skleníková nedochůdčata. A tak tomu bude i nadále, protože od letoška se můžeme na Náplavce těšit z řezaných květin od posledního většího českého pěstitele, rodiny Bystrých z Dřís,“ říká Jiří Sedláček z Arechetypu. Pan Bystrý sám je autorem mezinárodně oceněných nových barevných odrůd květin a mezi květináři je tak trochu legendou. Jen pro zajímavost, podle oficiálních statistik se na českém trhu v současné době prodává 97 % řezaných květin z holandské burzy a jen 3 % pocházejí od českých pěstitelů.

Další milá věc: možná na trhu natrefíte v sobotu na lidi bez rozdílu věku s kelímkem plným něčeho neuvěřitelně zeleného. Pokud by vás to zaujalo a ptali byste se, co je to za chemii, tak je to šťáva z čerstvého lisovaného mladého ječmene. „My jsme nad ní zajásali, protože někdo zase našel odvahu k tomu, udělat o trochu víc hardcore. Nebudu vás unavovat výčtem, co šťáva obsahuje a jak je skvělá, protože toho myslím najdete na netu dost. Ani tím, jak se to k nám doteď dováželo velmi drahé a instantní až z Nového Zélandu. Honza, který ječmen lisuje, ho přidal k řadě už oblíbených čerstvých lisovaných šťáv z jablek, mrkve, hrušek a řepy. Pokud vám neobvyklá chuť ječmene nepadne zrovna do noty, nechte si ji říznout půl na půl šťávou z jablek nebo hrušky – je to zajímavá kombinace. Honzův a Anetin stánek poznáte podle stříbrných (folií obalených) chlazených tanků se šťávami. Ječmen Honza letos vysadil na svém a ušetřil ho jakéhokoliv chemického zásahu.“ Přijďte ho vyzkoušet v sobotu na Jiřák.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).