Tohle jsou velmi praktické rady pro každodenní život. Já bych jen dodala, že pokud někdo hranolky miluje tak, že se jich nechce vzdát, i tady existují alternativy.Firma McCain se zaměřuje na přírodní výrobní postupy a dokonalou péči o své pokrmy i životní prostředí. Ostatně její hranolky 123, určené k přípravě do trouby, se staly součástí programu Vím, co jím. A mají jen 5 % tuku.
Když on tuk je nositelem chuti (hodně látek zodpovědných za chuť jídla je rozpustných v tucích), když odstraníme tuk, nevratně tím změníme chuť. Nevylučuji, že někomu nemůže odlišná chuť vyhovovat, ale spíše to odhaduji na určitý masochismus a vsugerování si, že "je to zdravé, tak se rozhodnu, že mi to bude chutnat".
Co se hranolek týče, je na trhu i friťák, který pracuje jen s jednou lžící oleje. Nevím, nezkoušel jsem, ale co jsem měl možnost číst vyjádření od lidí, kteří ho mají, tak chuť hranolek z něj je jiná. Ne nepoživatelná, ne hrozná, ale jiná je.
Nevím, jak moc je 5 % tuku v hranolkách v porovnání s hranolkami připravovanými obvyklým způsobem, ony i ty se dost liší dle druhu brambor, jemnosti, na kterou jsou nakrájeny, druhu oleje a teplotě, při které byly připravovány.
Ono na cestách dost často nic jiného než fastfood nezbývá. Je to cenově nejpřijatelnější stravování - zatímco u nás je zhruba na úrovni nejlevnějších restaurací, v zahraničí je to skutečně to nejlevnější jídlo, co se dá sehnat. A přece jen je rozdíl, jestli si za 3 eura koupíte 3 hamburgry, nebo za 20 euro si dáte normální jídlo v normální restauraci - a to mluvím o Německu, které je ještě relativně levné, ve srovnání s Francií, Švýcarskem nebo severskými zeměmi.
A asi těžko si s sebou na mnohahodinovou cestu autobusem, vlakem či autem (když nemáte autochladničku) vezmete bagetu se šunkou, sýrem, nebo jogurto-majonézovým dresingem. Zejména v létě by z toho byla doslova pohroma.
Ještě horší to je, máte-li se stravovat po letištích, kde opět je fastfood jedinou cenově rozumnou alternativou.
Tohle se nedá zobecnit, liší se to mezi státy. Viz třeba celkem známý paradox u McDonalda, který se ve světě snaží tvářit jako nadstandard (a do značné míry to sedí), přitom ale v zemi svého zrodu USA je to mezi fastfoody spíš jistá "spodina" a snadno najdete daleko lepší možnosti.
Navíc nejsou jen "hamburgerové fastfoody", jsou i řetězce cílené na pizzu, nebo třeba na mexický styl tacos a řada dalších.
Zrovna vámi zmíněný Subway mě naprosto nezaujal a přišlo mi to jako předražené nic, ale to je naopak přesně ono - šíře výběru v rychlém občerstvení je daleko větší, než by se zdálo a každý se může zařídit podle sebe :-)