Když on tuk je nositelem chuti (hodně látek zodpovědných za chuť jídla je rozpustných v tucích), když odstraníme tuk, nevratně tím změníme chuť. Nevylučuji, že někomu nemůže odlišná chuť vyhovovat, ale spíše to odhaduji na určitý masochismus a vsugerování si, že "je to zdravé, tak se rozhodnu, že mi to bude chutnat".
Co se hranolek týče, je na trhu i friťák, který pracuje jen s jednou lžící oleje. Nevím, nezkoušel jsem, ale co jsem měl možnost číst vyjádření od lidí, kteří ho mají, tak chuť hranolek z něj je jiná. Ne nepoživatelná, ne hrozná, ale jiná je.
Nevím, jak moc je 5 % tuku v hranolkách v porovnání s hranolkami připravovanými obvyklým způsobem, ony i ty se dost liší dle druhu brambor, jemnosti, na kterou jsou nakrájeny, druhu oleje a teplotě, při které byly připravovány.