Hlavní navigace

Frida Kahlo kvůli nehodě malovala vleže, s manželem Riverou prožila vztah plný vášně

23. 7. 2024

Sdílet

Frida Kahlo nepatří jen k významným umělcům své doby, ale také k lidem, kteří přežili vlastní smrt. Díky nezlomné vůli k životu dokázali žít s vážnými zdravotními problémy a neskutečnou chronickou bolestí.

Pro mladou talentovanou dívku, která utrpěla poranění, za jiných okolností zcela neslučitelná se životem, se po nehodě stal život peklem.

Přesto Frida Kahlo vydržela neuvěřitelné a svět na ni nikdy nezapomněl. Právě malířská tvorba jí pomáhala zvládat náročný život a překonávat bolest i smutek. Právě nehoda dívku k malování přivedla. Její život plný vášně, ale i utrpení skončil předčasně v sedmačtyřiceti letech. 

Železná tyč jí prorazila pánev

Mexická malířka Frida (1907–1954) už od dětství měla problémy s obrnou. Jakmile se ze svého onemocnění alespoň trochu zotavila, v osmnácti letech utrpěla velmi těžká poranění při havárii autobusu. 

Dívku propíchnutou železnou tyčí v oblasti pánve a s mnoha dalšími četnými zlomeninami odnesl přítel, s nímž autobusem cestovala, položil ji na kulečníkový stůl v nedaleké hospodě a přikryl vlastním kabátem. Přivolaný lékař však kroutil hlavou a nevěřil tomu, že by mohla taková zranění přežít. Nakonec však lékaři zkusili Fridu zachránit, a to se jim také povedlo.

Kokainové večírky a opiová doupata. Prvorepublikoví herci bílý prášek milovali Přečtěte si také:

Kokainové večírky a opiová doupata. Prvorepublikoví herci bílý prášek milovali

Lékaři zjistili, že Frida má kvůli tyči vražené do těla protrženou slezinu i dělohu, zlomenou páteř i pánev. Na několikrát měla zlomenou nohu, vykloubené rameno, zlomenou klíční kost, žebra a další zlomeniny a poranění. Rok musela ležet bez hnutí a za svůj život podstoupila desítky operací. 

Po zranění pánve nemohla nikdy donosit dítě, čímž velmi trpěla, stejně tak jako krutými fyzickými bolestmi při sebemenším pohybu. Právě upoutání na lůžko po nehodě ji přivedlo k malování, díky čemuž se stala slavnou umělkyní. Její barevná díla inspirovaná lidovým mexickým uměním se stala nezapomenutelnými.

Bez drog by nemohla fungovat

I přes značná omezení vždy žila naplno a s veškerou vášní. Její vztah s malířem Diego Riverou byl více než bouřlivý, a navíc plný násilí. Za svůj život měla Frida spoustu milenců i milenek, bez alkoholu, prášků a drog by však jen těžko zvládala každodenní silné bolesti a deprese. 

Několikrát se pokusila o sebevraždu. Asi rok před její smrtí ji musela být z vážných důvodů amputována noha, kterou měla při nehodě na několikrát zlomenou. To ji úplně zničilo a chtěla již dobrovolně a promyšleně ukončit svůj život.

Nadaná hudební skladatelka zemřela dva měsíce po svatbě. Osud Vítězslavy Kaprálové dojímá k slzám Přečtěte si také:

Nadaná hudební skladatelka zemřela dva měsíce po svatbě. Osud Vítězslavy Kaprálové dojímá k slzám

Frida Kahlo zemřela v sedmačtyřiceti letech jednoho horkého červencového dne. Při pohřbu jí nečekaně začaly hořet vlasy, což byla zvláštní a nezapomenutelná symbolika. Díky dochovanému deníku se svět dozvěděl o mnoha myšlenkách, pocitech, snech a přáních talentované ženy upoutané na lůžko. Poslední zápis v jejím deníku byl: Doufám, že konec je radostný – a doufám, že se nikdy nevrátím.

Dodatek vycházel z hinduistické víry v reinkarnaci, čímž Frida dávala najevo, jak velkým utrpením pro ni její život byl a že by si tohle za žádnou cenu nikdy dobrovolně nezopakovala znovu. Jak ale zemřela? Vlastní rukou, jak původně zamýšlela, anebo jí už po tolika letech v utrpení tělo odešlo? Oficiální verze uvedla jako příčinu smrti Fridy plicní emboliiDodnes se ale objevují spekulace o tom, že spáchala sebevraždu. 

Kvíz: Syfilis, tuberkulóza, otrava, nehoda. Co zabilo slavné osobnosti?

Zatímco smrt některých slavných osobností je opředena tajemstvím, u některých je příčina toho, nač zemřeli, nezpochybnitelná. Nejspíše většinu příběhů z našeho testu znáte – schválně si udělejte náš kvíz, ať vidíte, jak jste na tom. 

Malovala samu sebe

O životě a díle Fridy Kahlo byla natočena řada dokumentů i filmů, napsána spousta knih. Velké pozornosti se těšil životopisný snímek Frida z roku 2002, kde ji skvěla zahrála Salma Hayek, která tento film také sama zafinancovala.

Frida (25 let) s Diegem Riverou

Frida (25 let) s Diegem Riverou

Autor: Wikimedia Commons, podle licence: Public Domain

Líčí celý Fridin život, vztahové eskapády a dramatické situace s temperamentním a nevěrným Diegem. Kromě deníkových záznamů, které byly nalezeny v Modrém domě, v němž Frida celý život žila, se dochovaly četné fotografie, a to včetně snímků jejích obrazů, které si sama fotografovala.

Žena, která mnohokrát portrétovala samu sebe, se proslavila tak, jak nikdy vlastně ani neměla v úmyslu. Na stropě své ložnice měla zrcadlo a malovala své tváře s mnoha různými náladami a výrazy. 

Třeba očekáváte, že uslyšíte moje stesky, jak moc trpím, že žiju s mužem, jakým je Diego. Ale já nevěřím tomu, že břehy řeky trpí proto, že ji nechávají běžet, prohlásila o své životní lásce, manželu Diegovi. Na otázku, proč maluje sebe samou, odpovídala: Protože jsem tak často sama. A protože jsem subjekt, který znám nejlépe.

Modrý dům po její smrti slouží jako muzeum Fridy Kahlo, a to od roku 1958, kdy byl slavnostně otevřen poté, co jej rok po smrti milované ženy mexické vládě věnoval Diego Rivera.

Zdroje: 

Allthatsinteresting.com: Embolism, Overdose, Or Suicide: Inside The Mysterious Death Of Frida Kahlo

Kahlo, Frida. Frida Kahlo: Intimní autoportrét. Praha: Labyrint, 2003.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).