Ach jo.
V loterii se vůbec nemusí nevyhrát první cena. Pan František Zounar z Krupky si jednou vsadil a vyhrál, zatímco někteří občané z Dolní Lhoty si vůbec nevsadili. Zkrátka záleží na tom, jaký si kdo koupí los.
Co nechápeš je, že PRAVDĚPODOBNOST vychází z nějakých předpokladů. U obilí se mykotoxiny, herbicidy atd. výrazně nejčastěji vyskytují ve slupce. Proto je výrazně pravděpodobnější, že mouka vyrobená s příměsí slupek bude obsahovat svinstva, nežli ta bez slupek. To samozřejmě i znamená, že můžeš vyhrát první cenu v loterii, byť ta pravděpodobnost je velmi malá. A můžeš mít mouku ze slupek bez svinstev, a mouku bez slupek se svinstev, byť ta pravděpodobnost je malá (ale výrazně větší, nežli výhra v loterii).
Ale já mám kvalitní informace a mám dobře rozmyšlené.
Pečivo jím minimálně. Kupuju si celozrnný toustový chleba německé výroby a když mám kliku, celozrnné špaldové pečivo. Tedy výrobky, u kterých je riziko kontaminace mykotoxiny celkem dost nízké. Na doma pouze špaldovou biomouku, která měla v testu vynikající výsledky.
České nebio pšeničné celozrnné mouce bych se opravdu spíš vyhýbala, to nebude žádná hitparáda. I ta bio pšeničná vyšla v tom testu na streamu trochu chycená, natožpak ty laciné nebio.
Slupky opravdu zvyšují riziko kontaminace mykotoxiny, špalda je ale proti tomu odolnější než třeba obyčejná pšenice.
Všechny potraviny obsahují mikotoxiny, zjedodušeně různé plísně atd. Jde o to, že pokud jich není výrazně hodně, tak lidské tělo je stavěné na to, aby se s nimi vypořádalo. Od toho máme játra a ledviny. Pečivo je zdravé, jakékoliv jídlo, když není plné náhražek a produktů chemiček, tak je zdravé, ale záleží na množství. Podívejte já kdybych vám popsal svůj jídelníček, tak se z toho výživový poradci po. Ale mám velký výdej energie, téměř denně jezdím na kole, to už by muselo hodně mrznout a být půlmetr sněhu, abych nevyrazil. Taky mám rychlý metabolismus, takže týdně: 10-15 vajec,kila bílého pečiva, jedno až dvě balení jemných vloček, oříšky, čokoláda, banány, med, kafe, kakako, kefíry, jogurty, hovězí, vepřové, téměř nejím drůbež a zeleninu a jsem zdravej jako rybička, co je to nemoc? Všude mi říkají že jsem hubený a že jím málo :) Že by to bylo pohybem? Lidi si myslí, že můžou žrát a sedět u TV a pak vypadají jak vypadají. Někdy naopak jedí málo a vypadají jako trosky, myslí si, že když nebudou jíst pečivo a nebudou ani sportovat tak neztloustnou. Jenže ono tělo energii potřebuje a pitomej rohlík je docela dost energie, nemyslíte? Nemusí si k němu vzít babišův salám s 5% masa, ale místo toho třeba blbej bílej jogurt.
Žádný univerzální recept neexistuje, protože všichni zapomínají na jednu proměnnou, bakteriální flóru ve střevech, která se dědí po matce a rozhoduje o tom, jaké jídlo pro vás je či není zdravé, co ty bakterie potřebují a na co to mění. Člověk rád zapomíná na to, že si ho vytvořily bakterie, aby jim usnadnil přežívání :-)))
Tuhle společnost prostě zabijí informace. Sice blbé, nepravdivé nebo vytržené z kontextu, ale zabijí. Jedlé je všechno, záleží na množství. Dokonce i strychnin lze jít. Opět je to pouze otázka množství. Navíc je to ještě individuální. Nejlepší jsou články každého rádoby poradce přes výživu.
Nejlepší jsou ty mykotoxiny. Každý ví, že je to jedovaté, ale drtivá většina žádný z nich nikdy neviděla.
Když třeba napíšu, že prudce jedovaté námelové alkaloidy (cizopasník žijící na obilí) jsou součástí mnoha léků, co to bude za informaci?
To kdy a kde člověk umře neurčují rohlíky, ale osud. A ten má každý svůj.