Gado-Gado: plnohodnotné jídlo ze zbytků čehokoli

27. 3. 2020

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Stará známá česká pohádka o polévce ze sekery, která se postupně mění z pouhé vařící se vody na pokrm obsahující vše, co je momentálně kulinářsky využitelné a v domácnosti k dispozici, má svou alternativu také v indonéské kuchyni. Tam se takový výtvor v souladu se sloganem „co dům dal“ nazývá Gado-Gado.

Gado-Gado je v podstatě indonéský salát, jehož základem je vařená zelenina s arašídovou omáčkou. Je to však prakticky plnohodnotný a poměrně sytý pokrm v nespočetných variantách.

Receptů na Gado-Gado jsou stovky

Na různých webových portálech jsou jen v češtině také k dispozici desítky variant a receptů, které ovšem velmi často obsahují exotické (indonéské) složky.

Ty však nemusí být na našem trhu běžně dostupné. A nemusí být ani v nabídce e-shopů, kterou dnes lidé hojně využívají proto, aby se vyhnuli kontaktu s dalšími spotřebiteli v kamenných maloobchodech.

Tuzemská varianta Gado-Gado

Připravit si tuzemskou variantu Gado-Gado přitom není žádný problém a je to také praktické za situace, kdy nám doma při přípravě jiných pokrmů zůstanou zbytky potravin, které je buď vhodné brzy spotřebovat, nebo je žádoucí je tepelně upravit, například i jako prevenci proti šíření koronaviru.

Ten se sice, jak známo, potravinami nepřenáší, může se ale přenést druhotně tím, že kapénky obsahující vir ulpí na jejich povrchu a nějakou dobu tam přežijí. To se týká jak případného nákupu v obchodech, tak i přímo domácnosti spotřebitelů, zvláště, když většina surovin ke Gado-Gado patří mezi potraviny, které nebývají opatřené obalem.   

Tuzemská varianta Gado-Gado (co dům dal)

Suroviny: vařené brambory, vejce, mrkev, kedlubna, celer, paprika, rajčata, rukola, slané arašídy, sladká sójová omáčka

Brambory, mrkev, celer, kedlubnu povaříme do měkka, vejce natvrdo a vše nakrájíme na malé kousky. Slané arašídy (mohou být i nesolené, slané ale dodají omáčce pikantnější příchuť) rozmixujeme a následně smícháme s hustou sladkou sójovou omáčkou a trochou vody. Směsí polijeme zeleninu, vejce, zamícháme a necháme chvíli v chladu uležet. Před konzumací posypeme rukolou, lze ale také použít mungo klíčky nebo doma vypěstované mladé lístky řeřichy.

Zeleninu a další přísady také nemusíme zamíchat, můžeme je položit dokolečka na talíř a do samostatné nádoby (mističky) nalít směr oříšků a sójové omáčky, sloužící v takovém případě jako dip. Zeleninu pak namáčíme v mističce rukou nebo menší dílky napíchnuté na vidličce.

Jako surovinu ale můžeme použít praktickou jakoukoli zeleninu, směs lze také obohatit pálivými (nebo nepálivými) papričkami. Heslo „co dům dal“ je v tomto případě zcela na místě.

Jak již bylo řečeno, pokrm je celkem sytý, takže Gado-Gado lze konzumovat bez jakékoli přílohy. Pokud to ale někomu nestačí, může zvolit ještě jako další přílohu buď brambory, nebo (aby se výsledek blížil více původní indonéské variantě) rýži. Dobrou chuť!

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).