Hlavní navigace

Strach z klasické gastroskopie? Možností je gastroskopie nosem, po které můžete hned jíst nebo řídit

21. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud pacienta trápí časté pálení žáhy a jiné trávicí problémy, může ho ošetřující lékař odeslat na gastroskopii. Při tomto vyšetření se pomocí endoskopu zkoumá stav jícnu, žaludku a dvanáctníku. Dříve se gastroskop zaváděl pouze ústy, dnes ovšem existuje moderní transnasální gastroskopie, která je pro pacienta daleko šetrnější a příjemnější.

Co je gastroskopie?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je gastroskopie?
  2. Jak probíhá gastroskopie?
  3. Komplikace gastroskopie
  4. Transnasální gastroskopie

Gastroskopie je endoskopické vyšetření horní části trávicího traktu. Používá se při ní dlouhý ohebný přístroj zvaný endoskop (v tomto případě gastroskop), který umožňuje prohlédnout vnitřní struktury jícnu, žaludku a časti tenkého střeva (dvanáctníku), protože je na konci opatřen kamerou. Gastroskopie plní nenahraditelnou funkci při diagnostice nejrůznějších onemocnění trávicího traktu, jako jsou třeba jícnové vředy, Barretův jícen, peptické vředy, povrchové záněty či karcinom žaludku. Indikací k vyšetření mohou být neobjasněné bolesti horní části břicha, opakované zvracení, zvracení krve, pálení žáhy, bolestivé polykání a chronické problémy s trávením.

Gastroskopie může mít také terapeutický charakter. V endoskopu je malý otvor, kterým je možné prostrčit různé typy chirurgických nástrojů. Tímto způsobem se dá řešit celá řada zdravotních problémů. [1, 2, 34]

Terapeutická gastroskopie

  • Polypektomie: pomocí elektrické kličky se odstraňují výrůstky na sliznici zvané polypy.
  • Zástava gastrointestinálního krvácení: pomocí termokoagulace lze zastavit krvácení peptických vředů. Další možností je argonová plazmová koagulace (APC), kdy na tkáň působí bezkontaktně vysokofrekvenční proud z elektrody. Starší léčebnou technikou jsou injekce adrenalinu, které se dnes pro vyšší efektivitu kombinují s jinými metodami.
  • Injekční skleroterapie: starší technika k léčbě jícnových varixů. Při této metodě je do varixu aplikováno speciální činidlo, které způsobí jeho zjizvení. Varixy se pak samovolně zúží nebo stáhnou.
  • Ligace: moderní léčba jícnových varixů, která nahradila skleroterapii. Varixy se podvážou gumovými kroužky, čímž se omezí přívod krve a zastaví se akutní krvácení.
  • Papilotomie: při tomto zákroku se protne Vaterská papila, která ústí do duodena a přivádí do něj žluč. Někdy může dojít k obstrukci žlučovými kameny, takže je nutné toto vyústění uvolnit. U některých pacientů je Vaterská papila příliš úzká, což také komplikuje odtok žluči. Lékař ji může v takovýchto případech naříznout.
  • Dilatace jícnu: při tomto výkonu je rozšířeno úzké místo v jícnu pomocí balonku. Indikací může být závažná forma refluxní choroby jícnu, benigní struktury v jícnu nebo achalázie.
  • Vytahování cizích těles: v jícnu mohou uvíznout drobná tělesa, jako jsou rybí kosti, mince, knoflíky, ale i větší předměty typu zubní kartáček či lžíce. K jejich vyndání se používají endoskopické kleště. Velká tělesa je nutné odstranit co nejrychleji, aby se předešlo závažným komplikacím, jako jsou perforace jícnu či žaludku.
  • Transorální gastroplastika (TOGA): endoskopická technika určená k léčbě morbidně obézních pacientů. Sešívání žaludku vede ke značnému zmenšení objemu žaludku. TOGA je zatím ještě ve fázi klinického výzkumu, takže si na uvedení do praxe ještě nějakou dobu počkáme.
  • Transluminální endoskopická operace přirozenými tělními otvory (NOTES): díky technice NOTES je možné provádět některé výkony v dutině břišní, aniž by byl na kůži proveden jediný řez. Tímto způsobem se dá operovat třeba kýla nebo žlučník. [5, 6, 7, 8, 9, 10]
Nečekejte, až onemocníte. Vyšetření vám ukáže, co jste zdědili a jak se tomu vyhnout Přečtěte si také:

Nečekejte, až onemocníte. Vyšetření vám ukáže, co jste zdědili a jak se tomu vyhnout

Jak probíhá gastroskopie?

Gastroskopie by neměla za normálních okolností bolet, ale většina pacientů se shoduje na tom, že může být hodně nepříjemná. Samotné vyšetření obvykle netrvá déle než 10 minut, vyžaduje ale poctivou přípravu pacienta.

Příprava na gastroskopii

Pokud pacient užívá léky na ředění krve, měl by to nahlásit lékaři, který ho na vyšetření odesílá. Lékař by měl být informován i o dalších užívaných medikamentech. Gastroskopie se provádí výhradně nalačno, to znamená, že 12 hodin před vyšetřením nesmí pacient nic jíst, pít alkohol ani kouřit. Důvodem pro odložení vyšetření je akutní infekce v ústní dutině nebo hltanu. Vyšetření se obvykle provádí v ranních nebo dopoledních hodinách, takže pacient vynechává i ranní léky, pokud nějaké užívá.

Průběh vyšetření

Gastroskopie se neprovádí v celkové narkóze. Výjimku představují malé děti, které by jinak nebylo možné vyšetřit. Pokud pacient chce, může mu být aplikováno sedativum. To pro něj ale následně znamená omezení, protože bude ještě nějakou dobu po zákroku utlumený. Standardně se ale do úst aplikuje znecitlivující sprej, který zmírní nepříjemné pocity ze zavádění endoskopu. Pacient pak ještě dostane ochranný kroužek, který zabrání skousnutí endoskopu.

Pacient si lehne na levý bok a lékař mu zavede endoskop do úst. Poté dotyčného vyzve, aby polkl, a pokračuje v zasouvání endoskopu jícnem. Někdy ho zavede i do žaludku, případně do duodena, pokud je to potřeba.

Opatření po gastroskopii

Ačkoliv není nutné držet po gastroskopii dietu, bezprostředně po vyšetření by neměl pacient jíst. Znecitlivující sprej v ústech totiž může způsobit nechtěné vdechnutí jídla nebo pití. Přísnější pravidla panují v případě, že byl pacient v analgosedaci. Pak nesmí 24 hodin po gastroskopii řídit motorová vozidla a obsluhovat těžké stroje. [11, 12, 13, 14, 15, 16]

Běžné medicínské omyly: Jak to je s lupáním kloubů, vejci či dětskou hyperaktivitou?
Pokud se jen trochu zajímáte o zdraví (a to byste měli), logicky musíte narážet i na spoustu nesmyslných doporučení a rad. A to jak těch, které se tváří zásadně, tak různých maličkostí, jako je třeba varování ohledně zadržování kýchání. Otestuje si, zda je snadné vás nachytat. 

Komplikace gastroskopie

Gastroskopie se obecně pojí s velice nízkým rizikem poškození pacienta. Mezi potenciální komplikace, které mohou nastat, patří mírné krvácení. Tyto potíže by měly po chvíli ustat, případně se dají velice snadno řešit podáním hemostatik, která podporují srážení krve. Velice vzácnou, avšak závažnou komplikaci, představuje perforace stěny trávicí trubice.

Transnasální gastroskopie

Při standardní gastroskopii se endoskop zavádí do trávicího traktu ústy. Nástroj při tom dráždí kořen jazyka, což u mnoha pacientů vyvolává dávivý reflex. Někdy nepomáhají ani znecitlivující spreje. Mnohem šetrnější metodou je tzv. transnasální gastroskopie, při které je endoskop zaváděn skrze nosní dutinu. Díky tomu se vyhne kořenu jazyka a je pro pacienta daleko komfortnější.

Endoskop je v tomto případě opravdu hodně malý, jeho průměr se pohybuje kolem 6 milimetrů. Tenká sonda je výhodná i pro lékaře, protože se dostane do hodně úzkých míst a snadněji se s ní manipuluje. Pacient může během vyšetření mluvit s lékařem.

Výhody gastroskopie nosem

  • pacient se nedáví,
  • není nutné podávat sedativa,
  • možnost komunikovat při vyšetření,
  • rychlá rekonvalescence (prakticky hned po vyšetření je možné pít, jíst a řídit auto). [17, 18, 19, 20, 21, 22]

Zdroje: nih.gov, nhs.uk, sciencedirect.com, stefajir.cz, mou.cz, homolka.cz, ikem.cz, fnbrno.cz

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).