Přijde na to, s jakým účelem budete ty rostliny modifikovat. Pokud je to za účelem rezistence vůči chemickým látkám, bude účelem (a důsledkem) zvýšení chemické zátěže při pěstování.
Tou autorem vychvalovanou produktivitou zase dojde k naprostému vyčerpání půdy, kterou budete muset honit...jak jinak, než chemií.
Mléko také není voda, dva proteiny a tři cukry: jeho nutriční hodnota je mnohem širší. To "vysokovýkonné zemědělství" zcela zanedbává, jde jen o to, aby to bylo bílé, sterilní, souhlasil tuk a bylo toho hodně. A to je trošku málo.
Pak dále - GMO osivo si nesmíte sám vypěstovat a zase zasít (nebo to ani nejde) - jste napořád závislý na dodavateli. To je například pro afrického farmáře smrtelné, stává se zase vazalem někoho ze Z8padu.
Rezignace na geneticky modifikované plodiny farmáře naopak nutí hledat jiné cesty, jak plodiny a půdu ochránit.
V Africe například už fungují postupy, jak namísto ochranných postřiků použít ochranu plodin jinými plodinami, které buď škůdce potlačují, nebo ho stáhnou na sebe - a zároveň působí jako zelené hnojivo. Win-win situace namísto bezbřehé chemizace.