Ginkgo biloba: 3 tipy, jak využít listy jinanu

Sdílet

Jinan dvoulaločný neboli ginkgo biloba má své místo v tradičním léčitelství i přípravcích moderní farmacie. Od května do září si můžete natrhat listy a připravit vlastní kapičky.

Jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) je nádherný strom dorůstající do výše až 36 metrů. Patří k nejstarším rostlinám na naší planetě. Má velmi dekorativní, dlouze řapíkaté listy s plochou čepelí a dvěma laloky. Právě listy jsou část, kterou z jinanu využívá lidové léčitelství, tradiční čínská medicína i moderní farmacie v řadě doplňků stravy.

Léčivé účinky jinanu

Listy toho stromu jsou cenným zdrojem flavonoidů, organických kyselin, fenolických látek, barviv, sacharidů, terpenických laktonů.

Ginkgo má působit příznivě na centrální nervový systém a krevní oběh. Zvyšuje průtok krve regulováním pružnosti krevních cév, od největších tepen až po vlásečnice. Dále pomáhá snižovat shlukování destiček v cévách a snižuje tak riziko vzniku krevních sraženin. Kromě toho má i antioxidační vlastnosti a likvidací volných radikálů přispívá k zachování zdravých krevních buněk. Pomáhá rovněž při náhlé hluchotě, poruchách paměti, závratích, otocích mozku i při Alzheimerově chorobě. Léčí nedostatečné prokrvení horních i dolních končetin, srdeční arytmie. Má protialergické a protiastmatické působení. Můžeme ho používat i při léčbě Parkinsonovy nemoci, při hučení v uších, pomatenosti, zapomnětlivosti (u starých lidí), doléčování po mozkových příhodách či infarktech.

Listy jinanu sbíráme od května do září. Můžeme je také zakoupit v bylinkářstvích či obchodech se zdravou výživou nebo koupit již hotové doplňky stravy s jinanem.

Receptury z jinanu

Jinanové kapičky

  • Prospívají srdci, cévnímu a nervovému systému.
  • Potřebujeme: 1 lžíci listů jinanu, 2 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Listy zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 4–6 měsíců.

Kapičky z jinanu a zeleného čaje

  • Na posilování paměti.
  • Potřebujeme: 1 lžíci listů jinanu, 1 lžíci kvalitního sypaného zeleného čaje, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Listy a zelený čaj smícháme, zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat (aby se uvolnily léčivé látky). Poté přecedíme a užíváme 3× denně 30 kapek po dobu 4–6 měsíců.

Jinanové víno

  • Pro zdravé srdce i mozek.
  • Potřebujeme: 3 lžíce nasekaných listů jinanu, 1 l kvalitního červeného vína
  • Postup: Listy zalijeme vínem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do skleněné lahve a uschováme v chladnu a temnu. Užíváme 2× denně 1 štamprli po dobu 4–6 měsíců.

Přípravky z jinanu je třeba užívat dlouhodobě i půl roku.

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).