Geneticky modifikovaná kukuřice se letos v České republice pěstuje pouze na pětasedmdesáti hektarech, což je o devadesát dva procent méně než v loňském roce, informovalo ministerstvo zemědělství. Obdobná situace je i v ostatních státech Evropské unie, kde plochy s geneticky modifikovanými plodinami stagnují nebo klesají. V mimoevropských zemích jsou tyto plodiny naopak významnou složkou zemědělské výroby.
„Zájem o pěstování geneticky modifikovaných plodin u nás klesá už několik let, důvodem je například problematický odbyt GMO kukuřice a letos se k tomu přidaly problémy s odbytem mléka, pokud jsou dojnice krmeny GMO kukuřicí. Řada mlékáren totiž takové mléko odmítá odebírat,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Mezi další důvody klesajícího zájmu o GMO kukuřici řadí pěstitelé administrativní zátěž nebo dodržování odstupné vzdálenosti od ploch s konvenčními plodinami.
V rámci České republiky podle evidence Státního zemědělského intervenčního fondu pěstoval GMO kukuřici v roce 2016 pouze jeden pěstitel. V loňském roce ji přitom zaselo jedenáct pěstitelů. Z celkové výměry kukuřice v ČR tvoří tato geneticky modifikovaná forma jen 0,23 % a pěstovala se pouze v Pardubickém kraji.
GMO kukuřice je i v letošním roce jedinou geneticky modifikovanou plodinou, která se smí na území Evropské unie, tedy i ČR, pěstovat ke komerčním účelům. Jde o geneticky modifikovanou plodinu s vloženým genem z půdní bakterie Bacillus thuringiensis (odtud také označení Bt-kukuřice), který kukuřici propůjčuje odolnost proti škodlivému zavíječi kukuřičnému.
GMO potraviny? V Evropě ne, v USA ano
Problematika geneticky modifikovaných organismů a jejich produktů je součástí společné politiky EU a prochází přísným a náročným schvalovacím procesem. Posuzují se případná rizika pro životní prostředí, zdraví lidí a zvířat. Jiná geneticky modifikovaná plodina než výše uvedená kukuřice nebyla v uplynulém období v EU předložena do schvalovacího procesu a současně i schválena.
Produkce GMO kukuřice je v ČR využívána jako krmivo pro hospodářská zvířata, z menší části také jako surovina pro výrobu bioethanolu či bioplynu. Vypěstovaná GMO kukuřice se v ČR nevyužívá pro potravinářské účely.
Prvním povoleným GMO živočichem k jídlu je losos. V Americe, kde je přístup ke GMO značně jiný než v Evropské unii, ho loni schválili coby pro člověka neškodnou potravinu. Namísto obvyklých tří let roste tato ryba jen rok a půl. Označování těchto lososů jako GMO je pouze dobrovolné. Aktuálně letos v létě prezident USA Barack Obama schválil zákon, který ruší povinnost označovat potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných surovin. Znamená to, že potraviny vyrobené z GMO už většina spotřebitelů USA nepozná.
Pěstování GMO kukuřice v České republice:
Rok |
Plocha (ha) |
Počet pěstitelů |
2005 |
150 |
51 |
2006 |
1 290 |
82 |
2007 |
5 000 |
126 |
2008 |
8 380 |
167 |
2009 |
6 480 |
121 |
2010 |
4 680 |
82 |
2011 |
5 090 |
64 |
2012 |
3 050 |
41 |
2013 |
2 560 |
31 |
2014 |
1754 |
18 |
2015 |
997 |
11 |
2016 |
75 |
1 |
Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR