Geneticky modifikované organismy již velmi dlouhá léta vytváří sama příroda, není to moderní lidský vynález. Člověk pouze tuto oblast dějů částečně prozkoumal a snaží se ji využít ve svůj prospěch. Vložit gen či úsek DNA z jednoho organismu do jiného, to opravdu není nic nového a ani vyvarováním se konzumace GMO plodin se tomu nevyhneme.
Uvedu příklad, kdy bych si jídlo z GM plodiny vyloženě vybrala - kdyby bylo v EU k mání. Dříve se některé plodiny stříkali roztoky s Bacilem turingiensis, protože tato bakterie má schopnost otrávit škůdce po tom, co pozře takto ošetřenou rostlinu. To považuji za potenciálně nebezpečnější, než dnešní geneticky modifikované plodiny obsahující gen z této bakterie. Takto modifikovaná rostlina - třeba kukuřice - netrpí zavíječem kukuřičným, protože tento škodlivý hmyz je velmi selektivně na takové kukuřici huben. Ne že by ta kukuřice byla jedovatá; jen obsahuje gen a jeho produkt, který si pouze cílový škůdce ve svých střevech rozštěpí na jedovatý produkt. Jinému hmyzu, ani zvířatům či lidem, to neublíří, normálně to stráví.
A teď pozor: protože tato GM kukuřice není ožíraná škůdcem zavíječem, nejen že se neláme a má lepší výnosy, ale - na rozdíl od nemodifikované a ožírané kukuřice - téměř vůbec NEPLESNIVÍ. (Plesnivění je z velké části důsledek okousání.) A protože téměř neplesniví, velmi málo nebo vůbec NEOBSAHUJE TOXINY Z PLÍSNÍ. Díky tomu považuji tuto GM kukuřici za mnohem zdravější než nemodifikovanou.
Podobně tomu může být i s GM rostlinami tolerantními k herbicidům. Ty se totiž mnohonásobně méně stříkají chemikáliemi!
A nakonec - vážení, raději tunu GMO než krabičku cigaret. Pokud kouříte, netřeba se vůbec zalamovat s GMO.
Ještě pro strašpytlíky: v našich potravinách se GMO vyskytuje velmi zřídka a pokud vůbec, tak se většinou jedná o stopová množství. (Názor člověka s VŠ v oboru molekulární biologie a 10letou praxí v oblasti detekce GMO.)