"... díky tomu je výrobek „pevnější“ a lze jej tak například krájet na tenčí plátky o průměru 0,9 milimetru („normální“ gothaj se krájí na plátky 1,1 až 1,2 milimetru)."
Tak priznam se, ze platek jakehokoliv salamu o prumeru ~1 milimetr jsem jeste nevidel. Autor patrne chtel zminit platky o tloustce ~1 milimetr.
Co je to "jiný než obvyklý"?
Proč rovnou nenapíšete, že je výrazně menší.
S tím samozřejmě souvisí i ta nesmyslně přeceňovaná minimální tloušťka plátku. Pan kuchař možná pozměnil recepturu a asi i ku prospěchu kvality, ale prezentovat krájení jako jednu z hlavních předností, to je trochu OUT.
tsd
Já nevím jak vy, ale pokud si dám salám do ledničky a pak ho vyndám, je studený. V puse je také studený.
Výhodou tenkého nakrájení je, že než si ho dáte do pusy, zahřeje se na takovou teplotu, kdy oceníte jeho chuť. A nemusíte čekat, až vám teplota okolí salám zahřeje a tím zvýraznila jeho chuťové nuance.
Whisky bez ledu také chutná lépe než s ledem. Studené chutnají všechny stejně...
To samé se sýrem. Raději si počkám, až nabere po vyndání z lednice okolní teplotu.
A jestli vám prodavačka nakrájí salám tlustší než je doporučení od výrobce, to je fakt smůla. Ovšem výrobce si může nakrájení chodit kontrolovat. A nebo salám prodávat již nakrájený balený.
Já nevím jak vy, ale já nestojím u lednice a neláduji se studeným salámem. Je celkem normální si ho dát na chleba, housku, nebo na talíř. Pak už je celkem jedno jestli je kolečko o 0.2 mm tlustší.
Whisky je sice správný příklad, ale co třeba pivo nebo bílé víno nebo.... , tam platí pravý opak, takže jako argument to moc neobstojí.
V článku se píše o gurmánech a tak nepředpokládám, že ti by zrovna jedli gothaj z papíru přímo u lednice.
A v obchodě prodavač nakrájí salám tak, jak si to přeje zákazník a nikdo těm dvěma do toho nesmí mluvit a už vůbec ne výrobce.
Gurmán si těžko koupí balený "PET" salám.
Výroky "odborníka" uvedené v článku jsou vůbec prapodivné a nedůvěryhodné. Nezdá se vám?
tsd
Salám od Váhaly má menší průměr ( tentokrát opravdu myšlen průměr, nikoli představa průměru dle redakce ) a proto je mnohem snazší ho krájet víc na tenko. Mnoho jiných gothajských salámů má výrazně větší průměr a proto je obtížnější je odříznout. Má to logiku a moc bych se divil, že je to pouze složením salámu.
Jinak proti Váhalovu Gothaji nic nemám naopak chutná skvěle, ale glorifikovat Pragandu je šílené, protože barva je sice jedna věc, ale jinak je to sůl horší než jakákoli jiná. V uzeninách je přemíra soli to co činí uzeniny ne moc prospěšné našemu zdraví.
tsd
S uzeninami od Váhaly mám velmi špatnou zkušenost. Několikrát jsem zkusila koupit slaninu a to nebyla slanina, ani plast. Ani na pánvi se nechovala, jako slanina, ani tak nechutnala. Vlastně ani neměla takovou texturu. Jsem velmi překvapená, že se tyto výrobky zde prezentují jako něco extra kvalitního. Podle mě je to velmi podprůměrná kvalita.