Grilovací omáčky: víc cukru než ve zmrzlině

1. 8. 2017

Sdílet

Chcete grilovat a neztloustnout? V zásadě bohužel platí, že co je tučné, to se dobře griluje. Navíc klasická barbecue omáčka obsahuje až čtyřicet gramů cukru na sto gramů. Tak oslazený není ani polárkový dort.

zásadách zdravého grilování toho již bylo řečeno mnoho. Tentokrát proto nebude řeč o tom, jak grilovat co nejšetrněji, abyste se vyhnuli přepáleným tukům a spáleným potravinám, ale o tom, jak sestavit grilovací menu, abyste podpořili redukci hmotnosti nebo se vyvarovali nabraných kilogramů po grilovací sezóně.

Kde šetřit s tukem

V zásadě bohužel platí, že co je tučné, to se dobře griluje. Maso je navíc před grilováním potřeba naložit do oleje, takže tuky se v jídle opravdu nahromadí. Vybírejte proto takové druhy masa, které jsou přirozeně libové. Olejovou marinádu však nevynechávejte, jinak byste maso snadno spálili. Snažte se vyhnout především tučným uzeninám a tučným grilovacím sýrům. Grilovaný hermelín naložený v oleji sice výborně chutná, jde však o vydatný zdroj tuku.

TIP: Nejlepší marinády pro vaše grilování

Do redukce se skvěle hodí například kuřecí či krůtí maso a ryby, překvapit vás může třeba chuť grilovaného kapra s kmínovou marinádou. Pro svůj vyšší obsah tuku se výborně griluje i makrela. Méně tučné ryby můžete snadno vysušit, proto raději šetřete s tukem jinde, třeba u grilovacích omáček. Své menu můžete též doplnit grilovanou zeleninou, skvěle se hodí cuketa, lilek, cibule nebo žampiony portobello. I zeleninu naložte do oleje s kořením, aby se vám nepřipálila.

Nejlepší příloha? Čerstvá zelenina

Nezapomínejte maso doplnit přílohou, aby vás jídlo zasytilo. Sáhnout můžete bez obav po celozrnném či žitném pečivu nebo si můžete na grilu opéct brambory. Malé brambory se slupkou stačí zabalit do alobalu a upéct ve žhavých uhlících. Pokud některé části spálíte, rozhodně je odkrojte.

Výborně menu doplní i čerstvá zelenina, v ní obsažené antioxidanty totiž mírní působení škodlivých látek vzniklých při nešetrném grilování. Zároveň zelenina zasytí a člověk pak nemusí sníst příliš velkou porci tučnějších grilovaných dobrot.

Grilovací omáčky: víc cukru než ve zmrzlině

Nelze zapomenout ani na grilovací omáčky, protože i ty mohou vaše pečlivě sestavené menu pokazit. Pokud hledáte co nejzdravější variantu, měli byste se ve složení zaměřit zejména na obsah cukru. A protože „cukr“ může mít ve složení různé názvy (melasa, dextróza, karamel či glukózo-fruktózový sirup), raději se podívejte na jeho obsah v kalorických hodnotách. Klasická barbecue omáčka může obsahovat, podle receptury, až čtyřicet gramů cukru na sto gramů. Tolik cukru neobsahuje ani polárkový dort. Srovnejte proto při nákupu více druhů a vyberte tu, která bude cukru obsahovat nejméně.

Též u kečupu se obsah cukru hodně liší a je dobré ho na obale sledovat. Můžete narazit na výrobky obsahující pouze šest gramů, nebo i třicet gramů cukru na sto gramů výrobku. Samozřejmě, že nějaký cukr přejde do produktu i z rajčat, takže kvalitnější kečup s vyšším obsahem rajčat se může zdát méně vhodný. Důležité je však najít kompromis a vybrat takový výrobek, který bude kvalitní a zároveň nebude zbytečně přeslazený.

TIP: Kečup se nedělá z rajčat. Překvapení?

U tatarské omáčky či majonézy je zase problém vysoký obsah tuku, který zvláště v kombinaci s naloženým masem či špekáčkem rozhodně nepřeje redukci. Zvláště majonéza obsahuje až pětasedmdesát procent tuku, tatarská omáčka je na tom se svými čtyřiceti procenty o něco lépe. Existují naštěstí i různé jogurtové majonézy či tatarské omáčky. Obsah tuku je u nich zhruba o polovinu nižší než v originálním výrobku. Můžete si zkusit tatarskou omáčku s jogurtem smíchat i doma.

Co se týče výživové hodnoty, z klasických omáček je na tom nejlépe hořčice. Až na výjimky neobsahuje ani moc cukru, ani moc tuku, a tak si ji můžete dopřát s klidem i při redukci. Pozor dejte pouze na různé sladké hořčice, jako je třeba medová.

Lepší variantou je domácí dip

Většina kupovaných omáček pak obsahuje vysoký obsah soli, který slouží kromě ochucení i ke zvýšení trvanlivosti výrobku. A protože Česká republika patří mezi země s největší spotřebou soli v Evropě, je vhodné slané výrobky co nejvíce omezovat. Mezi negativa nadměrného příjmu soli patří zvýšený krevní tlak a vyšší riziko srdečně-cévních onemocnění. Kromě omáček pak obsahují velmi vysoké množství soli i uzeniny, například různé grilovací klobásy a špekáčky.

Nejlepší možností je tedy – jako ve většině případů – vyrobit si domácí omáčku nebo dip. K masu se skvěle hodí například avokádová omáčka guacamole, tvaroh s jogurtem ochucený bylinkami či cizrnový hummus. K masu můžete podávat i různá pyré, jako například hráškové, mrkvové či dýňové. Stačí hrášek, uvařenou mrkev či dýni rozmixovat s trochou vody a olivovým olejem a ochutit kořením.

Autor článku

Nutriční terapeutka a technoložka potravin s praxí z nutriční ambulance Institutu sportovního lékařství a vlastní nutriční poradny Ne hladu. Vědecké činnosti v oblasti chemie potravin se věnuje ve Výzkumném ústavu potravinářském Praha.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).