No nevím, nevím. Jsem obrovskou milovnicí grilování. Gril vytahuju z garáže v půlce dubna a uklízím na konci října. Během sezony u grilu sedíme v průměru dvakrát týdně a opravdu milujeme opékání třeba buřtů na otevřeném ohni. Je fakt, že máme rádi i grilovanou zeleninu, ze které žádný tuk neokapává, ale i tak mi článek přijde přehnaný. V poslední době se čím dál tím víc lidí naváží do grilování, přitom je to podle mě jedna z nejlepších úprav masa. Copak cokoliv smažené na pánvi je lepší nebo míň karcinogenní? To abychom se pomalu stali všichni vegetariánama nebo začali jíst stravu syrovou..
Ehm, grilování je právě *nejhorší* možnou tepelnou úpravou masa a to kvůli vysoké teplotě a jejímu rozložení.
Je to zhruba takto: vaření v páře -> vaření ve vodě -> pečení -> fritování -> smažení (!po fritování) -> grilování.
Zdroje:
http://cancerres.aacrjournals.org/content/65/17/8034.short
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.2910490408/abstract
http://cancerres.aacrjournals.org/content/55/20/4516.short
(jsou toho desítky, velmi snadno dohledatelné)
Pro mě za mě si samozřejmě klidně grilujte, jen to necpěte ostatním, hlavně dětem! ;) ;)