Hlavní navigace

Gynekomastie je hormonální problém. Provází onemocnění varlat i jiné choroby

5. 8. 2024

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zatímco ženy přinejmenším někdy větší prsa vítají, muži většinou nikoli. Příčinou gynekomastie – zvětšení prsní žlázy u mužů – je narušená rovnováha mezi hormony. Konkrétně jde o estrogeny a androgeny. Gynekomastie sice není sama o sobě nebezpečná, ale má dost negativní vliv na psychiku. V počáteční fázi se dá řešit léky, závažnější případy už vyžadují operaci.

Co je gynekomastie?

Co se dozvíte v článku
  1. Co je gynekomastie?
  2. Příčiny gynekomastie
  3. Příznaky gynekomastie
  4. Diagnostika gynekomastie
  5. Jak se zbavit gynekomastie?

Gynekomastie je nezhoubné zvětšení prsní žlázy u mužů. Většinou se lze setkat s oboustrannou gynekomastií, postižení jen jedné žlázy je vzácné. Hlavní příčinou zduření prsních žláz u mužů je nerovnováha mezi mužskými a ženskými pohlavními hormony. Nejedná se sice o nebezpečný stav, ale často mívá velice negativní vliv na psychiku a sebevědomí daného jedince.

Gynekomastie ale může někdy souviset s jinými závažnými zdravotními problémy, jako jsou třeba nádory varlat, jaterní cirhóza či selhání ledvin. Také je důležité odlišit, zda není za zvětšení prsní žlázy zodpovědný zhoubný karcinom. Rakovinou prsu totiž nemusí onemocnět jen ženy, objevuje se i u mužů, i když je poměrně vzácná. V souvislosti s gynekomastií můžete narazit na následující pojmy:

  • Pravá gynekomastie: jedná se o zvětšení prsní žlázy a nadbytek prsní tkáně.
  • Pseudogynekomastie: jedná se o zvýšené ukládání tuku v oblasti hrudi.

Pravá gynekomastie a pseudogynekomastie jdou často ruku v ruce. Není nic neobvyklého, že pacient se zvětšenými prsními žlázami je zároveň obézní, takže má v oblasti hrudi uloženo velké množství tuku. [1, 2, 34]

Rakovinu prsu lze léčit i v těhotenství, kojit ale žena po porodu nesmí Přečtěte si také:

Rakovinu prsu lze léčit i v těhotenství, kojit ale žena po porodu nesmí

Příčiny gynekomastie

Pravá gynekomastie vzniká kvůli hormonální nerovnováze. Muži potýkající se s tímto problémem mají buď příliš vysokou hladinu ženských pohlavních hormonů (estrogenů), nebo se v jejich těle nenachází dostatek mužských pohlavních hormonů (androgenů). K tomu může docházet z nejrůznějších důvodů:

  • Záněty varlat: v důsledku zánětu dochází k atrofii varlat. Ta pak nemohou produkovat dostatek testosteronu. Podobné problémy mohou způsobit i jiné vlivy, například mechanické trauma, kastrace nebo ozáření.
  • Nádory: konkrétně se jedná o některé nádory varlat, nadledvin a hypofýzy, což jsou orgány produkující hormony.
  • Chronická onemocnění: gynekomastie se přidržuje k cirhóze jater, hypertyreóze, selhání ledvin (zejména pokud je pacient dlouhodobě na dialýze) a obezitě.
  • Některé léky: některé medikamenty mají antiandrogenní účinky a způsobují nerovnováhu mezi mužskými a ženskými hormony v těle. Patří sem třeba léky na léčbu hypertenze, pálení žáhy, cytostatika či psychofarmaka, jmenovitě spironolakton, cimetidin, omeprazol, enalapril, diazepam, amiodaron nebo anabolické steroidy.
  • Návykové látky: na vzniku gynekomastie se mohou podílet i některé drogy. Největší vliv byl prokázán u alkoholu. Rizikové jsou také amfetaminy, marihuana, metadon a heroin.
  • Klinefelterův syndrom: jedná se o genetickou poruchu u mužů. Pacient s tímto syndromem má navíc jeden pohlavní chromozom X, jeho sada chromozomů je tedy XXY (zdravý muž má XY). Pro Klinefelterův syndrom jsou typická hypoplastická varlata, která neprodukují dostatek testosteronu.
  • Mechanické trauma: případy jednostranné gynekomastie byly zaznamenány i mezi strážnými vojáky. Podle odborníků jde o důsledek mechanického nárazu karabiny na levou stranu těla při nácvicích z pušky.
  • Další vlivy: podle některých studií by mohly ke zvětšení prsních žláz přispívat fytoestrogeny, které se nachází třeba v sóje, luštěninách a dalších potravinách rostlinného původu. Gynekomastie je spojována také s používáním mýdel a šamponů, které obsahují levandulový a tea tree olej.

Gynekomastii způsobenou výše uvedenými důvody označujeme jako patologickou. V určitých životních obdobích dochází ke gynekomastii přirozeně, jde proto o fyziologickou gynekomastii. Jedná se o následující období:

  • Novorozenec: malý novorozenec má vyšší hladinu estrogenů, protože do jeho těla přešly skrze placentu od matky. Do několika týdnů gynekomastie samovolně vymizí.
  • Puberta: někteří chlapci ve věku 12–14 let mohou v důsledku bouřlivých hormonálních změn trpět gynekomastií. Nejpozději do dvou let však tento problém odezní.
  • Stáří: u starších mužů dochází k přirozenému poklesu androgenů a nárůstu tukové tkáně, což přispívá ke zvětšení prsních žláz. [5, 6, 7, 8, 9]
Pár minut měsíčně, které mohou zachránit život. Jak na samovyšetření prsou Přečtěte si také:

Pár minut měsíčně, které mohou zachránit život. Jak na samovyšetření prsou

Příznaky gynekomastie

Gynekomastie u mužů je viditelná na první pohled. Žláza může být totiž někdy tak zvětšená, že dosahuje velikosti ženského prsu. Kromě tělesa mléčné žlázy bývají zvětšené i bradavky a prsní dvorce. Někteří pacienti netrpí jen vizuálními změnami, ale trápí je i zvýšená citlivost na dotek, napětí, nebo dokonce bolest prsou. Existují ale i zcela asymptomatické případy. Opomenout nelze ani dopad na psychický stav. Někteří muži se za své problémy stydí a trpí depresemi a úzkostmi. [10, 11, 12]

Diagnostika gynekomastie

Při diagnostice gynekomastie se hodnotí, jak moc je prsní žláza zvětšená.

  • Stupeň 1: malé zvětšení prsou bez přebytečné kůže. Pokud je muž oblečený, nemusí být počínající gynekomastie vůbec patrná.
  • Stupeň 2: mírné zvětšení prsou bez přebytečné kůže. Těleso mléčné žlázy přesahuje prsní dvorec, gynekomastie je již patrná i přes oblečené tričko.
  • Stupeň 3: mírné zvětšení prsou s nadměrnou kůží. Prsní dvorce se vyklenují nad úroveň prsu, těleso mléčné žlázy se stále vyvíjí.
  • Stupeň 4: významné zvětšení prsou s nadbytečnou kůží. Toto stádium již odpovídá tomu, jak vypadají ženská prsa.

Obecně se za gynekomastii považuje takové zvětšení prsní žlázy, kdy má hmatná část žlázy průměr nad dva centimetry. Také je důležité odlišit, zda se jedná o fyziologickou gynekomastii, nebo už jde o patologický stav. Značně podezřelé jsou situace, kdy se zvětšuje jen jedna prsní žláza. A hlavně v případě, že jde o překotný růst. Vůbec by se totiž nemuselo jednat o gynekomastii, ale o daleko závažnější rakovinu prsu.

Kromě odběru anamnézy a fyzikálního vyšetření hrají významnou roli laboratorní testy. Krev se odesílá na vyšetření androgenů, estrogenů a dalších hormonů, které mohou ovlivňovat rovnováhu v těle. Při podezření na zhoubný karcinom se vyšetřují nádorové markery. Lékař může v takovém případě provést biopsii a odeslat vzorek tkáně na histologické vyšetření. Ze zobrazovacích metod se využívá především ultrazvuk, který pomáhá s určením velikosti prsní žlázy a poměru tukové tkáně. Také se dá díky němu zjistit, zda už onemocnění přešlo do fibrózního stádia. [13, 14, 15, 16]

Víte, kde je v lidském těle mandibula a kolik lidí má zelené oči?

Hltáte články o zdraví, čtete knížky o doktorech a sledujete seriály z lékařského prostředí? Tak to pro vás náš test možná bude až směšně lehký.

Jak se zbavit gynekomastie?

Gynekomastii není nutné ve všech případech léčit. Pokud jsou žlázy zvětšené jen mírně, nezpůsobují žádné potíže a pacienta netrápí po estetické stránce, nemusí podstupovat operaci či jiné radikální kroky. Počínající zvětšení prsou se dá dobře řešit užíváním léků. Pokud už je ale tkáň tuhá, dá se pouze odoperovat.

Farmakologická léčba gynekomastie

Ve fázi proliferace je možné léčit gynekomastii farmakologicky. Nejprve se začíná s krátkodobou anabolickou léčbou, kdy dostává pacient nandrolonové deriváty. Při delší léčbě se používají antiestrogeny, z nichž bývá nejčastější volbou tamoxifen. Tamoxifen se pak často kombinuje s anaboliky. Dobrou zprávou je, že antiestrogenní účinky tamoxifenu pacientům nezpůsobují žádné potíže po hormonální stránce.

Operace gynekomastie

Pokud trvá gynekomastie déle než rok, přešla do fáze fibrotizace, kdy už je zvětšení nevratné a nedá se vyřešit podáváním léků. Tato fáze se označuje jako klidová, prsa se již nezvětšují. Jedinou možností, jak se pak trvale zbavit gynekomastie, je chirurgický zákrok. Při plastické operaci se odstraňuje zduřelá prsní žláza. Řez je veden kolem prsního dvorce, zákrok probíhá v celkové anestezii. Pokud je pacient obézní, kombinuje se plastická operace s liposukcí. U pseudogynekomastie ovšem není nutné odstraňovat prsní žlázu, ale stačí pouze odsát přebytečný tuk. [17, 18, 19, 20]

Zdroje: nih.gov, gynecomastiala.com, mayoclinic.org, clevelandclinic.org, hopkinsmedicine.org, sciencedirect.com, webmd.com, medicalnewstoday.com, aafp.org, plasticsurgery.org, nzip.cz, internimedicina.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).