Halibut z Polska obsahuje nebezpečné bakterie

28. 7. 2011

Sdílet

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej uzeného halibuta od polského výrobce. V odebraném vzorku našli kontroloři zdraví nebezpečné bakterie listerie. Výrobek nabízel obchodní řetězec Kaufland, který nyní stahuje rybu z prodejen. Agentuře ČTK to řekl mluvčí SZPI Michal Spáčil. Potravina nese přesný název Výrobek z uzených ryb HALIBUT, má hmotnost 113 gramů, šarži 0707 PNT a datum spotřeby do 1. srpna 2011. Výrobce je polská firma Almar.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej uzeného halibuta od polského výrobce.

V odebraném vzorku našli kontroloři zdraví nebezpečné bakterie listerie. Výrobek nabízel obchodní řetězec Kaufland, který nyní stahuje rybu z prodejen. Agentuře ČTK to řekl mluvčí SZPI Michal Spáčil. Potravina nese přesný název Výrobek z uzených ryb HALIBUT, má hmotnost 113 gramů, šarži 0707 PNT a datum spotřeby do 1. srpna 2011. Výrobce je polská firma Almar.

„Vzhledem k datu použitelnosti mohou mít spotřebitelé výrobek stále doma. SZPI v žádném případě nedoporučuje jeho konzumaci,“ uvedl Spáčil. Listerie se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění způsobuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan.

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).