Hašlerky jsou 100 let na trhu. Proč se anýzové bonbony třikrát přejmenovaly?

Sdílet

 Autor: Nestlé
Hašlerky oslaví už tuto neděli, tedy 13. prosince, sto let ode dne, ve kterém získaly své jméno. Kdo je vynalezl a proč se jmenují po Karlu Hašlerovi?

Oblíbené anýzové bonbony Hašlerky už tuto neděli slaví kulaté výročí od svého pojmenování. Přesně 13. prosince roku 1920 dal slavný zpěvák Karel Hašler souhlas k užití svého příjmení pro tehdejší bonbony proti kašli. Hašlerky se dodnes vyrábějí podle originální receptury a lze je na pultech obchodů najít v několika různých baleních i příchutích.

Jak Hašlerky ke jménu přišly

Recepturu na dnešní Hašlerky získal na konci 1. světové války František Lhotský, otec Hašlerek, jako odměnu za pomoc od vídeňské firmy Erich Kirstein. Ta již bonbony několik let vyráběla a prodávala pod názvem Caruso. Společně i s dalšími cukrovinkami je začal Lhotský pod stejným názvem vyrábět ve své dílně na Královských Vinohradech. Název Caruso však v Československu neslavil moc velký úspěch, proto se jej Lhotský rozhodl po nějaké době změnit.

V dubnu 1919 se Lhotský sešel s Emou Destinovou a požádal ji o souhlas s použitím jejího jména pro tyto anýzové bonbony. Herečka souhlasila a z Caruso se staly Destinky. Ani tento název však nikoho moc nenadchl, Lhotský tak přemýšlel dál.

Video: Jak se vyrábějí Hašlerky

Ke svému dnešnímu jménu přišly Hašlerky o více než rok a půl později, 13. prosince 1920, kdy se František Lhotský sešel v Kabaretu Lucerna se zpěvákem Karlem Hašlerem. Ten měl momentální problémy s hlasivkami, chraptěl a nemohl vystupovat. Když mu Lhotský představil svůj nápad přejmenovat Destinky na údernější Hašlerky, zpěvák souhlasil. Hned poté nechal František Lhotský název Hašlerky registrovat jako ochrannou známku. Krátce na to vznikl i tematický slogan „Hašler kašle, nevadí, hašlerky ho uzdraví“.

5 věcí, které jste o Hašlerkách možná nevěděli

  • Typická černá barva je způsobena černým barvivem, též známým jako medicinální uhlí.
  • Obsahují anýz, mátu, jitrocel i meduňku.
  • Ročně se jich v závodě Sfinx v Holešově vyrobí přes 1000 tun.
  • V celkovém počtu jsou započítány cukerné varianty, kterých je 5, a varianty bez cukru, ty jsou nyní ve třech příchutích.
  • V porovnání s druhým kandytem – Bon Pari – který se ve Sfinxu vyrábí, je produkce Hašlerek téměř dvojnásobná.

Velké stěhování cukrovinek

Ačkoliv cesta Hašlerek (tehdy ještě pod názvem Caruso) započala v dílně na Královských Vinohradech, díky rostoucím prodejům po úspěšné změně názvu se již v roce 1922 výroba přestěhovala do pražské Michle, kde Lhotský koupil a zvětšil rozestavěnou výrobní budovu. Tam také o třináct let později postavil další, tentokrát již nové výrobní i kancelářské prostory pro další rozšíření. Závod měl v té době již více než sto zaměstnanců, kteří vyráběli přes dvě stě výrobků včetně mentolových a ovocných bonbonů, dražé a želé. Vrcholil také export cukrovinek do Indie a západní a jižní Afriky.

Když byl v době druhé světové války obecný nedostatek cukru a dalších surovin potřebných pro přípravu Hašlerek, byla nutné snížit produkci i velikost nabízeného portfolia výrobků. Firma však zařídila import všech důležitých surovin ze zahraničí, aby mohla výroba Hašlerek i v omezeném provozu pokračovat bez jakýchkoliv změn v receptuře.
V Michli byly Hašlerky vyráběny až do znárodnění v roce 1948, kdy byla továrna uzavřena a celá výroba se, stejně jako například u značky ORION, přesunula do pražských Modřan. O sedm let později dostal výrobu Hašlerek na starost závod Sfinx v Holešově, kde se bonbony vyrábějí dodnes.

Závod Sfinx, a s ním tedy i Hašlerky, koupila v roce 1992 při privatizaci firmy Čokoládovny, a.s., společnost Nestlé.

Hašlerky jsou stále hitem

V současné době lze na pultech obchodů najít Hašlerky v několika variantách i příchutích. Kromě klasické verze se Hašlerky vyrábějí i v ovocných příchutích – Černý rybíz, Višeň, Zelené jablko nebo třeba Citron a meduňka. Vychutnat si je lze jako bonbony i jako dražé.

Balení v krabičce představila firma v roce 2015, ovocné příchutě o rok později. Ačkoliv se Hašlerky prodávají pouze u nás a na Slovensku, jejich spotřeba je díky veliké oblibě obrovská. Za jednu směnu vyrobí v závodě Sfinx přes 5,3 tuny těchto anýzových bonbonů, což znamená více než tisíc tun ročně. Hašlerky jsou tak jedny z nejprodávanějších bonbonů na českém a slovenském trhu. Vlajková loď, Hašlerky Originál 90 g, jsou dokonce druhým nejprodávanějším bonbonem v ČR a třetím na Slovensku. „I přes nesnadnou cestu naší historií si zachovaly svou tvář a jsou stále stejně tak anýzové, jak je znali naši prarodiče. Za těch několik generací se staly neodmyslitelnou součástí naší kultury a na to jsme opravdu pyšní,“ říká Štěpán Zendulka, Brand Manager značky Hašlerky.

Typické černé zabarvení, chuť anýzu a bílé pruhy na modrém podkladu, to vše zůstalo po staletí.

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).