V článku je chyba, vitarián konzumuje jakoukoliv potravu tepelně upravenou max do 42 °C, například si může dát tatarský biftek bez topinek. Dost často se v tomto chybuje. Houdková je podle všeho vegan a zároveň vitarián.
Na vysoké škole v ČR chtějí maturitní vysvědčení, v USA chtějí čtyři vysvědčení ze střední školy, dítě tedy musí nějakou formou absolvovat zavedený vzdělávací systém.
Nejdestruktivnější průmysl na zemi zaručeně není zemědělství. Největší negativní vliv mají tradiční těžební, těžký, chemický a stavební.
No, bude to znít trochu negativně, ale přesto: vitariánství je hlavně póza. Je to silně osobní. Co člověk, to jiný názor. Najdete stránky, kde vám budou tvrdit, že to musí být vegetarián, jinde vám budou tvrdit, že nemusí. Sami se sebou se nepohádají a občanky si neroztrhají. Pro nás ostatní to znamená, že si vlastně můžeme vybrat. Navíc to pravidlo o teplotě také není kdo ví jak zásadní. Najdete plno receptů a obchodů, kde vám prodají jako vitariánské něco, co prošlo vyšší teplotou. Typicky se jedná o cukroví, kde se používají mleté ořechy. Narovinu vám řeknou, že je na to nejlepší co nejsilnější mlýnek, že jen s ním to má správnou konzistenci. Schválně jsme jednoho cukráře poprosili o změření teploty. Čepele měly přes 70 stupňů Celsia, hmota k 50.
Z požadavku na tepelně neupravenou stravu s důrazem na uchránění obsažených látek před jejich rozkladem zvýšenou teplotou, se žádným způsobem nedá argumentačně dospět k požadavku na nekonzumaci živočichů a živočišných produktů. Ale jestli tě baví si tady vypisovat svoje pocity, tak proč ne :-)
Paní Houdová se rozvedla před dvěma lety a má dvouletou dceru? Takže se rozváděli během těhotenství? Přijde mi hrozně zvláštní, že dva lidé spolu zplodí dítě, ale záhy ho spolu nechtějí vychovávat. V tomto případě je mi úplně putna, co dotyční jedí, protože tohle mě tedy zarazilo dalek víc.
… které následně v dopělosti asi 2/3 dospělých této planety nemůže strávit pro nedostatečnou hladinu enzymu laktázy. Takže se tak narodí, ale příroda jasně říká, že to tak nemá být po celý život.
Jinak dítě se také narodí tím, že se počůrává a pokakává – a také to není dobrý vzor pokračovat v tom v dospělém životě.
@Noname: [...] vase deti se jako vegani a vegetariani nenarodili. Jedi to co je vase volba. Vy jim na vyber moc nedavate[...]
Tohle je demagogie, ty davas svejm detem MASO, je to TVA volba, TY jim nedavas na vyber... a urcite kdyz jsi s detma v zoo z oni se rozplyvaj nad zviratkama jim nereknes, no vidite, tohle zvire kdyz zavrazdime, ztahneme z kuze, vytrhame z neho vnistrnosti tak mame maso na spoustu veceri, ano to maso co jite nevyrostlo na stromech, je ze zavrazdenejch zviratek...
demagogie neni kdyz se to tobe nehodi do kramu...
oznacit rodice co dava diteti zdravou bezmasou stravu ze ho omezuje a diktuje je demagogie, navic rodicem co dava diteti maso, aniz by melo moznost volby, aniz by melo informace o tom odkud se to maso bere a tvarit se jak to v poradku (protoze to tak dela "kazdej"?) je zaroven i pokrytecke...
pokud te bavi se chovat jako hovado prosim, pokud mas pocit ze jsi pan tvorstva a muzes objednavat vrazdeni zvirat a jejich naporcovani, je to tvoje vec, ale nesnaz se pusobit jako ze je to v poradku a vsichni se musi chovat jako ty...
kdyz by nekdo zavrazdil, rozporcoval a snedl tvoje deti, rodice, sourozence, pritelkyni, take by ses smal? v cem je rozdil jestli jde o cloveka nebo zvire? v tom ze clovek ma pocit ze muze? proc?
Za prvé jsme si nepotykali. Za druhé byste měl dát na radu uvedenou níže. Podle vašich výlevů, buď trpíte duševní chorobou, nebo vám dodnes zůstaly utajeny významy slov jako je "vražda" , "demagogie" , "pokrytectví" a stejně tak nechápete rozdíl mezi slovy člověk a zvíře. Měl byste se sebou začít něco dělat.
tsd
Někdy bych chtěl být v kůži modelky vyčerpané fotografováním až do kolapsu. Sice se nám média snaží namluvit, že se jedná o náročnou práci, ale zajímalo by mne, co si o tom myslí takový horník nebo zedník?
Zřejmě jen to, že kdyby jedli jako ona, tak zkolabují po půl hodině práce.
Jestli taková podvýživa co nic nevydrží má být tváří tohoto úchylného módního stravovacího směru, pak ať raw raději zmizí v propadlišti dějin. Je zajímavé, že opravdu tradiční (s velkým T) čínské a indické stravovací filozofie hlásají pravý opak toho co vitariáni.
tsd
Byl jsem vegetarián 25 let. Začal jsem v době, kdy vrcholem vegetariánské kuchyně bylo sójové "maso", koupit se daly akorát kroupy, tofu a seitan jsem si musel vyrábět sám doma. Tzn. prošel jsem si opravdu dřevním obdobím (viděno z pohledu ČR) a pro naprosto drtivou většinu lidí jsem byl nepochopitelný podivín.
Asi po 22 letech vegetariánství jsem začal cítit, že něco není v pořádku. Ne, že bych měl zdravotní nebo výkonnostní problémy, ale stále víc mi začínaly vadit potraviny jako tempeh, tofu atd... Ač dřívější milovník sýrů se mi pomalu také začaly zajídat. Přidal jsem tedy do svého jídelníčku ryby a na nějakou dobu se situace uklidnila, ale za další tři roky se ten pocit vrátil, sílil a došlo to tak daleko, že jsem se po zralé úvaze rozhodl s vegetariánstvím skončit. Resp. jím drůbež, netučné světlé maso. Stále se snažím mít zdravý a vyvážený jídelníček, ale dívám se na celou věc mnohem více optikou "zdravého selského rozumu". Tělo si o to řeklo a zvítězilo nad mým původním rozhodnutím.
Za těch 25 let jsem pročetl spoustu literatury, zajímal se o makrobiotiku a zdravou výživu komplexně. Na současnou vlnu vegánství se dívám s úsměvem. Je to dle mého názoru velmi módní záležitost, kdo není vegan, je zrůda, která mučí a nenávidí zvířata. Já to už dnes nevidím zdaleka takto radikálně. Stále nesouhlasím s bezohledným zacházením se zvířaty, ale narozdíl od situace před 25 lety to už nepovažuji za důvod pro vegetariánství. Proti tomu se dá bojovat i jinak, pečlivým výběrem původu masa například.
A k článku, resp. přístupu p. Houdové můžu říct jen tolik, že její rozhodnutí za děti nepodporuji. Já sám jsem své děti ani blízké nikdy k vegeteriánství nikdy nenutil. Nakonec to dopadlo tak, že mladší syn se v 17 letech sám rozhodl být vegetariánem.
Stát se vegetariánem/veganem/vitariánem by mělo být svobodné rozhodnutí každého člověka, protože ne každému musí vyhovovat, naopak věřím i tomu, že někomu může ublížit.
PS: geny se stejně nedají přečůrat. I přesto, že jsem se více než polovinu svého života stravoval jak nejzdravěji to podle mého usouzení a v průběhu času stále se měnících doporučení šlo, stejně jsem se po čtyřicítce nevyhnul zvýšenému krevnímu tlaku a dokonce i cholesterolu v krvi.
Vzhledem k tomu, jak rychle se výživová doporučení mění, jsem za tak dlouhou dobu prošel mnohými trendy, nicméně základní pravidla, kterých jsem se držel byla:
- kombinace luštěnin (hrách, fazole, sója, cizrna...) a obilnin (žito, ječmen, oves, pšenice, pohanka, jáhly...) pro náhradu živočišných bílkovin
- velké množství zeleniny (v podstatě jakékoliv dostupné, co nejkvalitnější, pokud možno vlastní nebo farmářské)
- kvalitní za studena lisované oleje (olivový, konopný, ořechový...)
- rozumné množství ovoce, převážně lokálního nebo alespoň co nejbližšího původu
- sýry a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku
- občas vejce
- různá semena (slunečnice, dýně, konopí, len...)
- později - jakmile začaly být dostupné - pro rychlou kuchyni koupené výrobky (veg. salámy, tofu, tempeh, luštěninové, obilné a zeleninové pomazánky)
- co nejkvalitnější pečivo (posledních 10 let peču vlastní kváskový samožitný chléb)
- co nejšetrnější příprava (pokud to šlo, vařil jsem si sám nebo s manželkou, restaurace jen ve výjimečných případech nebo na dovolené)
hodně tekutin - hlavně čistí vody (cca. 2l/den + bylinkové čaje z vlastnoručně sbíraných bylin)
- alkohol ve velmi rozumné míře (slabší pokud možno nefiltrované pivo, kvalitní suché víno)
- málo soli
- dostatek pohybu (kolo, lyže, plavání, chůze, trocha posilování)
99% z toho se držím i nadále, jen jsem přidal ryby, drůbež a světlé maso (výjimečně zahřeším něčím jako domácí klobása). Nicméně ani po cca. roce se na tempeh a tofu pořád nemůžu ani podívat.
Nejsem si vědom toho, že bych něco podcenil nebo někde udělal výraznou chybu. Situaci beru tak jak je, nebyl jsem a nejsem fanatik na jednu ani na druhou stranu. Nicméně o tom můj původní příspěvek nebyl, takže to berte jen jako doplnění informací na vyžádání, nehodlám v té diskuzi pokračovat, protože své jsem už napsal.
Subjektivně se cítím lépe. Preventivní prohlídku mám před sebou, tak jsem zvědav na hodnoty.
Chybu jste neudělal nikde, tehdy ještě negativní vliv vegetariánství a veganství na zdraví člověka nebyl znám veřejnosti. Nyní již to známe a tyto diety neobsahují dostatečný zdroj některých druhů polonenasycených mastných kyselin, několika vitamínů a některých minerálních prvků. Potřebujete cca 12-18 kg masa ročně, pak budete zase fit.
Já si tedy myslím něco jiného. Přílišné se starání a prosazování svého světonázoru do výchovy je kontraproduktivní. Nemyslím, že zrovna ona se svými příjmy by nemohla dětem zajistit školu na špičkové úrovni. Místo toho si hraje na pedagoga a děti přetváří k obrazu svému. Člověk je tvor společenský a tak je celkem jasné, co vyroste z dětí mimo kolektiv, které s matkou prometají muzea.
tsd
Kdybych nemusel pracovat vetsinu dne, taky bych milerad chodil s detma do muzea, na vystavy a procital knihy.
Bohuzel, musim i zajistit zivobyti, a tak jsem rad za institucionalni vzdelavani, ktere da diteti prehled nejen o tom, co ho bavi, ale taky o tom, co ho momentalne nebavi. Protoze jen malo deti vi, cim se bude zivit 30 let pozdeji, a co vsechno k tomu bude potrebovat.