Vzhledem k tomu, jak rychle se výživová doporučení mění, jsem za tak dlouhou dobu prošel mnohými trendy, nicméně základní pravidla, kterých jsem se držel byla:
- kombinace luštěnin (hrách, fazole, sója, cizrna...) a obilnin (žito, ječmen, oves, pšenice, pohanka, jáhly...) pro náhradu živočišných bílkovin
- velké množství zeleniny (v podstatě jakékoliv dostupné, co nejkvalitnější, pokud možno vlastní nebo farmářské)
- kvalitní za studena lisované oleje (olivový, konopný, ořechový...)
- rozumné množství ovoce, převážně lokálního nebo alespoň co nejbližšího původu
- sýry a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku
- občas vejce
- různá semena (slunečnice, dýně, konopí, len...)
- později - jakmile začaly být dostupné - pro rychlou kuchyni koupené výrobky (veg. salámy, tofu, tempeh, luštěninové, obilné a zeleninové pomazánky)
- co nejkvalitnější pečivo (posledních 10 let peču vlastní kváskový samožitný chléb)
- co nejšetrnější příprava (pokud to šlo, vařil jsem si sám nebo s manželkou, restaurace jen ve výjimečných případech nebo na dovolené)
hodně tekutin - hlavně čistí vody (cca. 2l/den + bylinkové čaje z vlastnoručně sbíraných bylin)
- alkohol ve velmi rozumné míře (slabší pokud možno nefiltrované pivo, kvalitní suché víno)
- málo soli
- dostatek pohybu (kolo, lyže, plavání, chůze, trocha posilování)
99% z toho se držím i nadále, jen jsem přidal ryby, drůbež a světlé maso (výjimečně zahřeším něčím jako domácí klobása). Nicméně ani po cca. roce se na tempeh a tofu pořád nemůžu ani podívat.
Nejsem si vědom toho, že bych něco podcenil nebo někde udělal výraznou chybu. Situaci beru tak jak je, nebyl jsem a nejsem fanatik na jednu ani na druhou stranu. Nicméně o tom můj původní příspěvek nebyl, takže to berte jen jako doplnění informací na vyžádání, nehodlám v té diskuzi pokračovat, protože své jsem už napsal.
Subjektivně se cítím lépe. Preventivní prohlídku mám před sebou, tak jsem zvědav na hodnoty.