Vlákno názorů k článku Helena Houdová: Být vitariánka se třemi dětmi je náročné od tsd - Někdy bych chtěl být v kůži modelky vyčerpané...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 6. 2016 8:19

    tsd (neregistrovaný)

    Někdy bych chtěl být v kůži modelky vyčerpané fotografováním až do kolapsu. Sice se nám média snaží namluvit, že se jedná o náročnou práci, ale zajímalo by mne, co si o tom myslí takový horník nebo zedník?
    Zřejmě jen to, že kdyby jedli jako ona, tak zkolabují po půl hodině práce.
    Jestli taková podvýživa co nic nevydrží má být tváří tohoto úchylného módního stravovacího směru, pak ať raw raději zmizí v propadlišti dějin. Je zajímavé, že opravdu tradiční (s velkým T) čínské a indické stravovací filozofie hlásají pravý opak toho co vitariáni.
    tsd

  • 8. 6. 2016 12:00

    TKL (neregistrovaný)

    Byl jsem vegetarián 25 let. Začal jsem v době, kdy vrcholem vegetariánské kuchyně bylo sójové "maso", koupit se daly akorát kroupy, tofu a seitan jsem si musel vyrábět sám doma. Tzn. prošel jsem si opravdu dřevním obdobím (viděno z pohledu ČR) a pro naprosto drtivou většinu lidí jsem byl nepochopitelný podivín.
    Asi po 22 letech vegetariánství jsem začal cítit, že něco není v pořádku. Ne, že bych měl zdravotní nebo výkonnostní problémy, ale stále víc mi začínaly vadit potraviny jako tempeh, tofu atd... Ač dřívější milovník sýrů se mi pomalu také začaly zajídat. Přidal jsem tedy do svého jídelníčku ryby a na nějakou dobu se situace uklidnila, ale za další tři roky se ten pocit vrátil, sílil a došlo to tak daleko, že jsem se po zralé úvaze rozhodl s vegetariánstvím skončit. Resp. jím drůbež, netučné světlé maso. Stále se snažím mít zdravý a vyvážený jídelníček, ale dívám se na celou věc mnohem více optikou "zdravého selského rozumu". Tělo si o to řeklo a zvítězilo nad mým původním rozhodnutím.

    Za těch 25 let jsem pročetl spoustu literatury, zajímal se o makrobiotiku a zdravou výživu komplexně. Na současnou vlnu vegánství se dívám s úsměvem. Je to dle mého názoru velmi módní záležitost, kdo není vegan, je zrůda, která mučí a nenávidí zvířata. Já to už dnes nevidím zdaleka takto radikálně. Stále nesouhlasím s bezohledným zacházením se zvířaty, ale narozdíl od situace před 25 lety to už nepovažuji za důvod pro vegetariánství. Proti tomu se dá bojovat i jinak, pečlivým výběrem původu masa například.

    A k článku, resp. přístupu p. Houdové můžu říct jen tolik, že její rozhodnutí za děti nepodporuji. Já sám jsem své děti ani blízké nikdy k vegeteriánství nikdy nenutil. Nakonec to dopadlo tak, že mladší syn se v 17 letech sám rozhodl být vegetariánem.
    Stát se vegetariánem/ve­ganem/vitariá­nem by mělo být svobodné rozhodnutí každého člověka, protože ne každému musí vyhovovat, naopak věřím i tomu, že někomu může ublížit.

    PS: geny se stejně nedají přečůrat. I přesto, že jsem se více než polovinu svého života stravoval jak nejzdravěji to podle mého usouzení a v průběhu času stále se měnících doporučení šlo, stejně jsem se po čtyřicítce nevyhnul zvýšenému krevnímu tlaku a dokonce i cholesterolu v krvi.

  • 8. 6. 2016 12:13

    davkol (neregistrovaný)

    Bez informace, jak zdrave jsi se stravoval, je to bohuzel bezcena vlna textu. A to nejsem vegos ^__^

  • 8. 6. 2016 12:40

    TKL (neregistrovaný)

    Vzhledem k tomu, jak rychle se výživová doporučení mění, jsem za tak dlouhou dobu prošel mnohými trendy, nicméně základní pravidla, kterých jsem se držel byla:

    - kombinace luštěnin (hrách, fazole, sója, cizrna...) a obilnin (žito, ječmen, oves, pšenice, pohanka, jáhly...) pro náhradu živočišných bílkovin

    - velké množství zeleniny (v podstatě jakékoliv dostupné, co nejkvalitnější, pokud možno vlastní nebo farmářské)

    - kvalitní za studena lisované oleje (olivový, konopný, ořechový...)

    - rozumné množství ovoce, převážně lokálního nebo alespoň co nejbližšího původu

    - sýry a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku

    - občas vejce

    - různá semena (slunečnice, dýně, konopí, len...)

    - později - jakmile začaly být dostupné - pro rychlou kuchyni koupené výrobky (veg. salámy, tofu, tempeh, luštěninové, obilné a zeleninové pomazánky)

    - co nejkvalitnější pečivo (posledních 10 let peču vlastní kváskový samožitný chléb)

    - co nejšetrnější příprava (pokud to šlo, vařil jsem si sám nebo s manželkou, restaurace jen ve výjimečných případech nebo na dovolené)

    hodně tekutin - hlavně čistí vody (cca. 2l/den + bylinkové čaje z vlastnoručně sbíraných bylin)

    - alkohol ve velmi rozumné míře (slabší pokud možno nefiltrované pivo, kvalitní suché víno)

    - málo soli

    - dostatek pohybu (kolo, lyže, plavání, chůze, trocha posilování)

    99% z toho se držím i nadále, jen jsem přidal ryby, drůbež a světlé maso (výjimečně zahřeším něčím jako domácí klobása). Nicméně ani po cca. roce se na tempeh a tofu pořád nemůžu ani podívat.

    Nejsem si vědom toho, že bych něco podcenil nebo někde udělal výraznou chybu. Situaci beru tak jak je, nebyl jsem a nejsem fanatik na jednu ani na druhou stranu. Nicméně o tom můj původní příspěvek nebyl, takže to berte jen jako doplnění informací na vyžádání, nehodlám v té diskuzi pokračovat, protože své jsem už napsal.

    Subjektivně se cítím lépe. Preventivní prohlídku mám před sebou, tak jsem zvědav na hodnoty.

  • 8. 6. 2016 13:20

    Ivan (neregistrovaný)

    Chybu jste neudělal nikde, tehdy ještě negativní vliv vegetariánství a veganství na zdraví člověka nebyl znám veřejnosti. Nyní již to známe a tyto diety neobsahují dostatečný zdroj některých druhů polonenasycených mastných kyselin, několika vitamínů a některých minerálních prvků. Potřebujete cca 12-18 kg masa ročně, pak budete zase fit.

  • 8. 6. 2016 12:58

    tsd (neregistrovaný)

    Davide, TKL nechtěl nikomu dávat návod jak se zdravě stravovat, to jsi pochopil dost po svém a špatně. V tomto pohledu je tvoje věta bezcenná poznámka.
    tsd

  • 9. 6. 2016 12:10

    davkol (neregistrovaný)

    Hele, už mám i asistenta, který za mě zaskakuje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).