Hlavní navigace

Hemoroidy nemusí nutně bolet. Většinou na ně upozorní jasně červená krev v toaletě

Sdílet

 Autor: Freepik.com/gpointstudio
Hemoroidy jsou zduřelé uzlovité cévní útvary v konečníku. Vypadají podobně jako křečové žíly na nohách. Ke vzniku hemoroidů může přispět tlačení při vyprazdňování, sedavý životní styl, zvedání těžkých břemen, nadváha nebo těhotenství. V počátcích se dají léčit konzervativně či ambulantními postupy. Velké vyhřezlé hemoroidy 3. a 4. stupně už vyžadují radikálnější chirurgické zákroky.

Co jsou hemoroidy?

Co se dozvíte v článku
  1. Co jsou hemoroidy?
  2. Příčiny hemoroidů
  3. Léčba hemoroidů
  4. Hemoroidy v těhotenství
  5. Komplikace hemoroidů

Hemoroidy jsou rozšířené cévní pleteně v oblasti konečníku. Sliznice lemující spodní část rekta a konečník je totiž bohatě protkaná cévami. Pokud se v nich začne z nějakého důvodu městnat krev, otečou a roztáhnou se. V tomto ohledu se podobají křečovým žilám, které se objevují na dolních končetinách. Hemoroidy sice nejsou samy o sobě vyloženě nebezpečné, ale mohou bolet, krvácet, vyhřeznout a případně se i zanítit. Podle toho, kde přesně se hemoroidy objeví, rozlišujeme:

  • Vnitřní hemoroidy: nacházejí se uvnitř análního kanálu. O těchto hemoroidech nemusíte ani vědět, protože nemusejí nutně bolet. Poukazuje na ně spíše jasně červená krev, která se může objevit na papíře nebo v záchodové míse po vykonání potřeby.
  • Vnější hemoroidy: vznikají pod kůží v okolí análního otvoru. V této oblasti je mnohem více nervových zakončení, vnější hemoroidy proto často způsobují bolesti, diskomfort a svědění. Bolestivé uzle se mohou naplnit sraženou krví, což pacienti vnímají ještě jako větší bolest a tlak. Po prasknutí se dostaví úleva.

Stupně vnitřních hemoroidů

  • 1. stupeň onemocnění: hemoroidy zatím pouze krvácejí.
  • 2. stupeň onemocnění: při defekaci dochází k vyhřeznutí hemoroidů, samy se ale pak vrátí zpět.
  • 3. stupeň onemocnění: hemoroidy nevyhřezávají jen při defekaci, ale i při kašlání, kýchání či chůzi. Pacient si je musí zatlačit zpět sám.
  • 4. stupeň onemocnění: hemoroidy už jsou permanentně vyhřezlé, nelze je zatlačit zpět. [1, 2, 3, 4, 5]

Příčiny hemoroidů

Základním předpokladem pro vznik hemoroidů je působení nadměrného tlaku na žíly v anální oblasti. K tomu může docházet z různých důvodů:

KL24

  • silné tlačení při defekaci,
  • dlouhé sezení (hlavně na toaletě),
  • zvedání těžkých břemen,
  • nadváha či obezita,
  • pokročilý stupeň těhotenství,
  • nedostatečný příjem vlákniny,
  • chronická zácpa či průjem,
  • nádor v oblasti malé pánve. [6, 7, 8]

Léčba hemoroidů

Pokud jsou hemoroidy v počáteční fázi, dají se léčit konzervativně. Konzervativní přístup spočívá v úpravě životního stylu. Pacient by měl zvýšit denní příjem vlákniny, přijímat dostatek tekutin a odpočívat. Hemoroidy je možné ošetřovat lokálně prostřednictvím sedacích koupelí z dubové kůry. K dostání jsou také volně prodejné přípravky, jako jsou čípky nebo mast na hemoroidy. K posílení oslabených cévních stěn se doporučuje užívat přípravky s flavonoidy, jako jsou diosmin, troxerutin, hesperidin, rutin a kvercetin. Pokud jsou ale hemoroidy větší a vyhřezávají ven, nemusí to stačit. Některé je možné odstranit pomocí méně invazivních ambulantních zákroků, jiné už vyžadují klasickou operaci.

Proč má stolice nejčastěji hnědou barvu a co znamená změna odstínu? Přečtěte si také:

Proč má stolice nejčastěji hnědou barvu a co znamená změna odstínu?

Ambulantní ošetření hemoroidů

  • Elastická ligatura: hemoroid se podváže gumovým kroužkem, čímž se zastaví přívod krve. Do několika dnů tkáň sama odumře a odpadne. Gumička se zavádí tam, kde již nejsou nervová zakončení, proto pacient nepociťuje bolest.
  • Injekční skleroterapie: pomocí speciální jehly je přímo do hemoroidu vstříknuta sklerotizační látka, která vyvolá vazivovou změnu. Hemoroid se následně stáhne a vstřebá.
  • Kauterizační metody: hemoroidy je možné zlikvidovat pomocí infračerveného záření, elektrického proudu, tepla nebo mrazu. Kauterizace se obecně hodí spíše k odstranění hemoroidů 1. a 2. stupně. U rozsáhlejších hemoroidů hrozí relaps.
  • Laserové odstranění hemoroidů (HeLP-HALO): pomocí ultrazvukové sondy lékaři určí přesnou polohu cév, které vyživují hemoroid. Na ně je poté zamířen diodový laser. Díky tomu dojde k odumření a vymizení hemoroidu. Opět ale platí, že se to hodí jen pro hemoroidy 1. a 2. stupně.

Operace hemoroidů

  • Hemoroidektomie: klasická hemoroidektomie spočívá v odříznutí veškeré tkáně, která způsobuje potíže. Tato metoda je nejvhodnější pro závažné a opakující se hemoroidy, navíc není spojena s větším množstvím komplikací. Rekonvalescence ale může být dost bolestivá.
  • Staplerová hemoroidopexe podle Longa (PPH): v tomto případě je do konečníku zaveden stapler (chirurgický nástroj podobný sešívačce), kterým se vyhřezlé vnitřní hemoroidy zafixují zpět na původní místo. Zároveň se do nich přeruší přívod krve, takže tkáň odumře a vstřebá se. V porovnání s hemoroidektomií je zde rychlejší rekonvalescence, na druhou stranu ale nedosahuje tak vysoké účinnosti a hrozí recidivy.
  • Metoda HAL-RAR: jde vlastně o nadstavbu klasické ligace. Po podvázání cév zásobujících hemoroidy chirurg zašije vyhřezlé uzly zpět na původní místo. [9, 10, 11, 12, 13]

Hemoroidy v těhotenství

S hemoroidy se během těhotenství setkávají nastávající maminky poměrně často. Na žíly v anální oblasti totiž tlačí zvětšující se děloha, proto se v nich městná krev. K rozvoji hemoroidů dále přispívá zvětšený objem krve a zácpa, která je v těhotenství běžná. Až třetina žen se tak s hemoroidy potýká ve třetím trimestru. Někdy mohou přetrvávat ještě měsíc po porodu. Dobrou zprávou ale je, že v naprosté většině případů hemoroidy samovolně vymizí. [14, 15, 16]

Padoucnice, souchotiny, galská či fantivá nemoc: Jak znáte staré názvy nemocí?

Některé z výrazů v našem kvízu jste už nejspíše slyšeli nebo někde četli, otázkou je, jestli si pod nimi představujete tu správnou diagnózu. Troufneme si tvrdit, že možná narazíte i na takový, který jste nikdy předtím neviděli.

Komplikace hemoroidů

  • Krvácení z hemoroidů: u vnitřních hemoroidů je poměrně běžné, že krvácejí. Krev bývá jasně červená. Pokud by byla tmavá až černá, nepochází z hemoroidů, nýbrž z hlubších částí trávicího ústrojí.
  • Anémie: v důsledku chronického krvácení mohou pacienti ztrácet příliš mnoho krve a trpět anémií.
  • Trombóza hemoroidu (akutní perianální trombóza): ve vnějších hemoroidech mohou vznikat krevní sraženiny, což se projeví náhlou silnou bolestí. Někdy lze dokonce nahmatat pevnou bulku. Sraženiny se někdy rozpustí samy, ale po jejich vstřebání zde zůstane kožní výchlipka, která svědí a komplikuje hygienu.
  • Vyhřeznutí hemoroidů: vnitřní hemoroidy mohou časem vyhřeznout z análního otvoru ven. Hodně velké hemoroidy už mohou být vyhřezlé trvale a nejdou vůbec zatlačit. Na vyčnívající tkáni se pak hromadí hlen a zbytky stolice, což může způsobit další problém v podobě nesnesitelného svědění konečníku (pruritus ani).
  • Odumření tkáně: další možnou komplikací hemoroidů je omezení přívodu okysličené krve do vyhřezlé tkáně, která pak začne odumírat.
  • Zánět hemoroidů: povrch hemoroidů bývá zarudlý a hodně citlivý. Navíc může popraskat a do hemoroidů se tak může snadno dostat závažná infekce. [17, 18, 19, 20]

Autor článku

Copywriterka na volné noze spolupracující s Vitalia.cz. Po dokončení studia laboratorní diagnostiky ve zdravotnictví pracovala na oddělení klinické biochemie a hematologie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).