Otazky trvanlivosti riesi len jedna skupina eciek. Dalsia skupina je ta, ktora nahradza povodne suroviny lacnejsimi a dalsia skupina je ta, ktora pridava krajsie farby, vyraznejsie chute.
Konzervovat sa da rozne, chemicky aj prirodne (sol, cukor). Tu sa da polemizovat, ci je lepsie to, aby sa to nepokazilo, alebo aby to bolo bez chemie, ale s rizikom nakazy (botulotoxin, atd).
Z hladiska penazi, ktore platim, je pre mna najhorsie, ked namiesto povodnych surovin davaju nahrady (namiesto svlaoviny soju, namiesto smotany skrob, atd).
A uz vobec nechapem (nechcem chapat) prifarbovanie potravin umelymi farbivami. Teda okrem lentiliek, tie maju byt pekne farebne ;-)
Bramborový salát bez éček, obsahující v podstatě jen zeleninu a majonézu, míváme každé Vánoce. Cena surovin odpovídá cca 5Kč / 100g, takže pokud bych na tom chtěl opravdu rýžovat, tak dám prodejní cenu 9Kč / 100g, přidám jeden konzervant a nemám mezi těmi 30-ti éčkovými chemickými pokusy konkurenci.
Ja do sladkosti, ktere vyrabim ze syrovych vajec (napr.tiramisu, ktere se da konzumovat az po dvoudennim odlezeni), davam zasadne cerstva domaci vejce, tj od mych slepic, ktere za tim ucelem chovam. Nemela by byt starsi tri dnu, ale ja pouzivam vejce z toho dne. Salmonelly se opravdu neobavam, ale tiramisu, respektive domaci majonezu, bych nikdy neudelala z kupovanych vajec, o kterych nevim vubec nic. Taky bych domaci majonezu, stejne jako vetsinu veci, ktere vyrobim, nekonzumovala tyden, ale max. 2 dni, udelala bych ji mnozstvi takove, ktere potrebuji na dane jidlo. Zabere to asi 3 minuty, tak proc bych to delala do zasoby.
Tak se zkusme podívat, jak by takové "rýžování" vypadalo. Chcete si vydělávat prodejem dokonalého a levného bramborového salátu. Abyste si vydělala na průměrnou mzdu, musíte vydělat zhruba 1000 Kč denně. Pokud na 10 dekách vyděláte 4 Kč, musíte toho salátu prodat denně 25 kg. A teď si představte, že jeden den bude o salát zájem a vy ho vyprodáte už dopoledne, a odpoledne od vás budou odcházet naštvaní neukojení zákazníci, druhý den bude zájem minimální a vy 20 kg vyhodíte (protože bez těch éček ho holt nemůžete skladovat). Pak vám hygienická kontrola napaří 10 000 pokutu, protože nemáte bezdotykové baterie a oddělenou cestu zpracování masa (že maso nezpracováváte, nikoho nezajímá, fóršrift je fóršrift, stejně jako ČR musí mít výbor pro vyšetřování námořních nehod, i když žádnou námořní flotilu nemá) a krám vám zavřou, dokud to nedáte do pořádku. A za měsíc zjistíte, že jste několik stovek tisíc v mínusu. A to ještě nezmiňuju takové "drobnosti" jako daně, pojištění a další výdaje.
Ono holt prodávání jídla je něco zcela jiného než jeho matlání doma.