Zrudnete v obličeji, začne vás štípat jazyk a téct vám z nosu, ucítíte pálení a otok v krku, návaly horka, bolesti hlavy, nesnesitelné svědění celého těla, jdou na vás závratě, silná nevolnost nebo pocit na omdlení, začnete být podráždění, nebo máte trávicí problémy, ekzém a průjem? Zkuste si představit, že právě tohle vás postihne po konzumaci vašeho oblíbeného jídla. Histaminovou intolerancí netrpí zase tolik lidí, ale patří mezi diagnózy, které zůstávají nerozpoznané. Tento syndrom se nejčastěji objevuje u žen středního věku nebo také u dětí.
Když tělo nezvládá odbourat histamin
Histaminová intolerance (HIT) patří mezi takzvané nepravé alergie. Tělo reaguje na potravinu obdobně jako na alergen, ale k pravé alergické reakci nedochází. Problém spočívá v tom, že organismus nedokáže odbourávat nadměrné množství histaminu, který se hromadí v těle. Jeho prudký nárůst může způsobovat různé nepříjemné tělesné symptomy a také chronické zdravotní problémy. Každý člověk reaguje jinak a příznaky se podobají skutečné alergické reakci. Může docházet i k silné podrážděnosti, závratím nebo dlouhodobým trávicím potížím, vyrážkám, otokům, ekzémům, svědění kůže, silné únavě nebo nespavosti.
Příznaky histaminové intolerance:
- svědění
- ekzém
- bolesti hlavy
- pocit náhlého horka
- závratě a nevolnost
- trávicí obtíže a průjem
- pálení v ústech a na jazyku
- podrážděnost
- svědění očí
- rýma a výtok z nosu
- únava a slabost
- psychické problémy
- nespavost
- poruchy chování nebo hyperaktivita u dětí
Histamin se do těla dostává stravou, protože spousta potravin jej přirozeně obsahuje. Může se v organismu tvořit i sám, a to při alergických reakcích nebo různých infekcích. V těchto případech přichází na řadu práce enzymu diaminooxidázy (DAO), který histamin dokáže odbourat. Pokud jej však v těle máte nedostatek, histamin jen tak něco neporazí. Leda tak antihistaminika, která tlumí jeho nadměrnou produkci, ale rozhodně jen do určité míry.
Enzym diaminooxidáza bývá snížený při poškození střeva
Diaminooxidáza je produkována v buňkách trávicí soustavy a ke snížení její produkce dochází nejčastěji při různých potravinových alergiích, u poškození střeva, autoimunitních onemocněních, při celiakii a Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě. Proto se nemůžeme divit, že histaminová intolerance se často vyskytuje ruku v ruce s polyvalentní potravinovou alergií nebo chronickým zánětem střev.
Naštěstí to ještě neznamená, že se nám v budoucnu opět nemůže hladina diaminooxidázy navýšit a potíže srovnat. Počítejte ale s tím, že tyto zdravotní problémy bývají spíše chronického rázu. Zkrátka jednou je hůř, jindy zase líp. Chybějící enzym se může doplňovat ve formě tabletek, ale ne každému tato léčba spolehlivě zabírá.
Potýkáte se s histaminovou intolerancí?
Nejistá diagnóza a bezradní lékaři
Pokud míváte řadu podivných příznaků po požití jídla, neváhejte a nechejte si udělat vyšetření z krve na alergologii. Zkušený lékař by měl pomocí krevního testu zjistit, zda trpíte potravinovou alergií nebo histaminovou intolerancí na základě zjištění hladiny diaminooxidázy.
Bohužel diagnóza HIT zůstává ještě i dnes stále velkou neznámou. Lékaři neznají přesnou příčinu hromadění histaminu v těle a spousta pacientů s nejasnými příznaky a nepříjemnými chronickými stavy je spíše považována za hypochondry, nebo je jim přiklepnuta zcela chybná diagnóza.
Pokud testy histaminovou intoleranci prokáží, je třeba vědět, jak s touto diagnózou žít a jak se správně stravovat. Dlouhodobé užívání antihistaminik nebo jiných léků, které doplňují chybějící enzym, nejsou stoprocentním řešením. Je třeba se naučit žít s omezením.
Co jíst s histaminovou intolerancí
Při diagnóze HIT je především zásadní vyhnout se takovým potravinám, které obsahují velké množství histaminu. Především se jedná o všechno zralé, zkvašené nebo už nějakým způsobem odležené. Patří sem veškeré fermentované produkty, například hermelín, tvarůžky, ementál, kvašené zelí, miso, pivo, víno, zkvašené šťávy, burčák, dlouho kvašený mošt, přirozeně zkvašená povidla, dále přezrálé ovoce a potraviny, které už delší dobu stály v teple, nebo dvakrát ohřívané jídlo. Zkrátka smíme jíst všechno pouze čerstvé, anebo ještě ne úplně zralé, takže je lepší volit zelenější druhy ovoce a zeleniny. Je určitě lepší individuálně vyzkoušet různé druhy potravin.
Potraviny, kterým byste se měli raději vyhnout:
- fermentované potraviny všeho druhu
- uleželé sýry
- alkohol
- cukr, sladidla
- emulgátory
- uzeniny
- kvasnice a kynuté pečivo
- přezrálé ovoce
- rajčata
- kakao
- citrusy
- polotovary
- vícekrát ohřívaná jídla
- mošt
Zdroj: Histaminová kašulka
Někdo nesnese ani droždí a kynuté pečivo, někdo zase rybičky v konzervě či produkty z kakaa nebo rajčat. Je to opravdu různé. Zásadou je jíst čerstvou stravu v co nejpřirozenějším stavu a striktně se vyhnout uzeninám, polotovarům, zbytečným emulgátorům, cukrům, sladidlům a alkoholu. Pokud si nevíte rady, na internetu najdete podpůrné skupiny obdobně postižených lidí a webové stránky s recepty a informacemi, které vám mohou být přínosem.