Hnědé skvrny na slupkách banánů, nebo dokonce celá hnědá slupka na tomto ovoci představuje pro zákazníka v obchodě obvykle signál opticky varující před jeho nákupem.
Pokud se tak s hnědými banány na pultech vůbec setkáme, většinou je najdeme mezi výrazně zlevněným zbožím, jehož životnost končí doslova v hodinách.
Hnědé banány jsou prostě zralé banány
Banány s hnědými skvrnami nebo s hnědou slupkou, ba dokonce banány s hnědou dužninou ale kupodivu nejsou zdraví nebezpečné, plesnivé ani nadměrně přezrálé. Jsou jenom skutečně zralé a jejich konzumace představuje oproti zeleným nebo ještě ani ne do žluta vybarveným banánům vyšší nutriční hodnotu pro organismus.
Obsahují stravitelnější cukry
„Podtržené“ – tedy ty hojně kupované banány – totiž obsahují škrob, který se postupně rozkládá na jednodušší cukry (i škrob je druh cukru – jde o polysacharid složený z dalších polysacharidů – amylózy a pektinu – tvořený tisíci molekul glukózy). Tyto jednodušší cukry jsou přitom pro organismus snáze a rychleji stravitelné. Hnědé skvrny na banánech se také proto nazývají „cukrové skvrny“.
I proto představují zralé banány klasický pohotový zdroj energie, který se využívá například při namáhavých sportovních výkonech. Zelené či zelenožluté banány naopak do jisté míry organismus zatěžují, protože „práce“ s rozkladem škrobu zůstává na něm. Což ale má zase na druhou stranu příznivý dopad na trávicí procesy spolu s vlákninou, která je součástí všech potravin rostlinného původu.
Nezávadné, potvrzuje inspekce
Tak či tak, nezávadnost hnědých banánů potvrzují i inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Vady vzhledu prostě podle nich nebezpečí nepředstavují. Navíc v případě banánů, na rozdíl například od jablek a dalších druhů ovoce a zeleniny, neexistují v rámci EU žádné obdobné normy, které by stanovovaly senzorické vlastnosti prodávaných banánů.
K tématu: Jak velké musí být eurojablko
Což je trochu s podivem, pokud si uvědomíme, že právě banány jsou nejprodávanějším ovocem na světě – a možná také nejvyhazovanějším. Hnědé banány také často končí jako zpestření stravy pro zvířata v zoologických zahradách a ta tak mají paradoxně k dispozici kvalitnější pochoutku než sami lidé. Nu, přejme jim to….
Sníst se musí co nejdříve
Samozřejmě, jisté riziko při nákupu skvrnitých či hnědých banánů existuje – proces dozrávání postupuje opravdu rychle, takže maximálně do dvou dnů začnou takové banány skutečně plesnivět.
To lze ale odhalit, plíseň napadající banány nemá totiž hnědou, ale černou barvu. V takovém případě platí to, co pro všechny potraviny napadené plísněmi – totiž že vizuální projev plísně avizuje napadení celého plodu, i když se na oko zdají nezčernalé části banánu jako zdravé.
Při nákupu banánů s cukrovými skvrnami nebo hnědou slupkou tak platí základní zásada – co nejdříve je zkonzumovat. Přestože jde o poněkud rozbředlou a měkkou hmotu s moučnou příchutí, která spíše od konzumace odrazuje, žádný nutriční zločin tím nepácháme – spíše naopak.