Holé ruce a další nejčastější chyby při prodeji masa

2. 5. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Při kontrolách prodeje masa a uzenin se veterinární inspekce setkává s nejrůznějšími prohřešky. Které jsou ty nejčastější a co si může zákazník ohlídat sám?

Za posledních deset dní se inspektoři krajských veterinárních správ setkali s řadou různých pochybení. Ve dvou případech zjistili neregistrované provozovny: chladírenský distribuční sklad a prodejnu v Plzni, provozovnu v Českých Budějovicích, kde navíc byly zhruba dvě tuny zmraženého prošlého masa. „V prvním případě to znamenalo pokutu a povinnost se registrovat a nechat schválit krajskou veterinární správou, ve druhém též povinnost se registrovat, ale prošlé maso pozastavit a zlikvidovat,“ říká Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy (SVS).

Trhy a tržiště – stále stejné chyby

Krom toho, že některé trhy či stánky prodávají „na černo“, například nedávno prodejce v pražském Hloubětíně, pochybení se najdou i na schválených trzích a tržištích. Při kontrolách jsou zjišťovány stále stejné prohřešky: v Pardubickém kraji v Chrudimi byly nabízeny k prodeji balené mléčné výrobky (sýry, žinčica), které nebyly opatřeny českou etiketou, a vakuově balené masné výrobky (slovenská slanina, oravská slanina), u kterých chybělo uvedení složení. Ke všem výrobkům chyběl dodací list o původu zboží.

Na farmářském trhu v Letohradě (Pardubický kraj) chyběly u výrobků ze zvěřiny etikety, nebyla uvedena data spotřeby a doporučená teplota skladování výrobků. V tomto případě bylo nařízeno ukončení prodeje a uložena sankce, pokuta. Na farmářském trhu v Plzni prodejce nesprávně zacházel s rybami, ihned po omráčení je kuchal, aniž je vykrvil, a neměl ochranný oděv. Na tržišti v Přerově (Olomoucký kraj) nabízel prodejce nebalené masné výrobky volně ložené a nechráněné před možnou kontaminací. Opět to znamenalo ukončení prodeje a pokutu pro prodejce. Ve Středočeském kraji, v Benešově, nabízel neregistrovaný prodejce celou řadu tepelně opracovaných masných výrobků (různých klobás a salámů) tak, že rovněž nebyly chráněny před kontaminací a nebyly správně označeny. Pokuta ho nemine, a pokud bude chtít prodávat dál, musí být řádně zaregistrován.

Pochybení zjištěná na trzích

  • neregistrovaný prodejce
  • špatné zacházení s potravinami během prodeje (skladování, teploty apod.)
  • nesprávné zacházení s rybami
  • chybějící údaje (o složení, původu, datu spotřeby, doporučeném skladování)

Prošlé zboží se likviduje

Na pochybení naráží  kontrola i v kamenných obchodech. V pěti případech inspektoři zjistili při kontrolách výrobky s prošlým datem použitelnosti. Tak bylo nařízeno zlikvidovat 8 kg krůtího masa v Ústí nad Orlicí, 1,8 kg sýra a 1,6 kg masných výrobků v Holicích, 2,4 kg salámu v Pardubicích (Pardubický kraj). A v Moravskoslezském kraji, v Havířově bylo nařízeno neškodně odstranit (zlikvidovat) kilo mletého bifteku s jelením masem a kilo prošlých krůtích srdcí. I v těchto případech zahájila SVS správní řízení za účelem uložení pokuty provinilcům.

„Při veterinárních kontrolách se inspektoři občas setkávají, i když ne příliš často, naposled v řeznictví v Říčanech, s tím, že prodejci nedodržují hygienické zásady a dotýkají se holýma rukama výsekového masa a peněz,“ popisuje mluvčí. Tento postup samozřejmě porušuje hygienické předpisy pro zacházení s potravinami. Prodávající musí podle platné legislativy zamezit možné kontaminaci nebalených potravin při současné manipulaci s penězi, ať už rukavicemi nebo podávacím náčiním. Provozovatel prodejny má povinnost proškolit personál, a ruce v rukavicích jsou současně ukazatelem, který může zákazník, na rozdíl od některých jiných parametrů, sledovat sám.

Z příkladů pochybení zjištěných kontrolou SVS v poslední době vyplývá, na co by si zákazníci měli při nákupu dávat pozor:

Sledujte při nákupu potravin:

  • hygienu
  • původ zboží
  • data trvanlivosti či spotřeby

Pokud se vám při nákupu potravin něco nezdá, můžete to ohlásit na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, v případě potravin živočišného původu příslušné veterinární inspekci nebo SVS.

Použité zdroje: TZ SVS

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).