netusim – v me v soucasnosti nejoblibenejsi hospode je neco na liskach i hribech na dennim listku, prirozene nevim, zda to kupuji od individualnich houbaru nebo jak.
no a zde je mozna i odpoved: nejake potravinarske zakony a souvisejici komplikace.
z druhe strany, jsme-li setrilci, kteri houby sbiraji, neb je to zadarmo, proc bychom si je davali v hospodach? (stejk nebo smazeny syr v lese nenajdete)
plus mozna neduvera si davat v hospodach neco jineho nez zampiony, aby se clovek neotravil?
ryby a houby se prekryvaji asi jen castecne. (co ja vim, treba se s tim v hospodach nikdo nechce kuchat a radsi koupi mrazene? pak se vsude pise, ze morske ryby jsou zdravejsi nez ricni, at uz je to pravda nebo ne. nebo i chutnejsi. kazdopadne obava z otravy tady asi roli v rozhodovani hosta hrat nebude, nejsme v japonsku/fugu)
To že v českých hospodách nenarazíte na nic jiného než na žampióny je dáno našimi debilními normami, hloupými vlastníky a připosranými a línými kuchaři. Každý se tu bojí dát do jídla něco, co nemá příslušný úřední glejt, prověření o nezávadnosti atd. Restaurace tu provozují lidi, co zdědili nějaký barák u cesty, místo lidí, co k tomu mají nějaký cit. Kuchaři jsou banda hňupů, kteří těží z toho, že jich je málo a že tomu vlastníci nerozumí, prakticky nikdo z nich nikdy nesloužil pod nějakým kuchařem, který by je to prakticky dlouhodobě učil, na škole je učí jen pomocné práce a vaření z receptu, nikoliv citu. Právě Polreich to krásně ukazoval.
Bude trvat minimálně ještě 1–2 generace, než nám vyrostou opět děti těch, co se tím živí a budou předávat zkušenosti svým dětem.
P.S.: autor příspěvku má hotelovou školu a v mnoha restauracích a hotelích pracoval.
Souhlasím s článkem až na tu předposlední pasáž,já si totiž myslím,že žádná nová generace nevyroste,platy v gastronomii jsou dnes tak malé,že to nikdo nechce dělat,takže v obyčejných restauracích budou dělat cizinci nebo cvičené opice(na přípravu jídel z polotovarů to plně postačuje).
PS:autor je v oboru od mládí a nyní se rozhoduje skončit s gastronomii,ač má bohaté zahraniční zkušenosti není o něj ve 44-letech zájem.