* Svíčková z hlívy ústřičné:
1 balení hlívy, asi 250 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer – může být i řapíkatý), cibule, olej. Asi 10 zrnek pepře, 5 nového koření, kousek zázvoru nakrájeného na kousíčky, bobkový list, kysaná smetana, šťáva z jednoho citronu.
Nejdřív osmahnout zeleninu + cibuli, pak přidat hlívu + koření a dusit, až to změkne. Nakonec přidat smetanu a podle chuti citronovou šťávu.
* Dušené žampióny po indicku:
Asi půl kila žampiónů, 2 cibule, 2 stroužky česneku, půl kg rajčat oloupaných, olej, lžička mletého koriandru, lžička chilli, lžička zázvoru, sůl, lžička garam masala, koriandrová nať, citronová šťáva
Nejdřív se osmahne cibule s kořením, potom se přidají nakrájená rajčata plus žampiony a všechno se dusí do měkka. Nakonec se přidá rozmačkaný česnek, posype se to koriandrovou natí a zakápne citronovou šťávou.
* Rizoto z Elby:
3 cibule, houby (žampiony nebo hlíva), hrnek rýže, sklenka bílého vína, olej, sůl
Nakrájenou cibuli osmahnout na oleji, přidat houby, opražit s tím i rýži a zalít jeden a půl hrnkem vody a sklenkou vína, aby byl poměr 1:2. Přivést k varu a pak dusit na mírném teple pod pokličkou. Cibule musí být dost, aby to pěkně propojila!